Meksika'nın Guerrero eyaletinde eylül ayı sonunda 43 öğrencinin kaçırılmasıyla ilgili gözaltına alınan 3 şüpheli, öğrencilerin öldürüldüğünü itiraf etti.

Başsavcı Jesus Murillo Karam, düzenlediği basın toplantısında, yürütülen soruşturmada elde edilen bulgular kapsamında Cocula bölgesinde çok sayıda ceset bulduklarını belirtti.

Bölgenin, öğrencilerin en son görüldükleri güneybatıdaki Iguala kentine 13 kilometre uzaklıkta olduğuna işaret eden Karam, ''Büyük ihtimalle cesetler kayıp öğrencilere ait. Paylaştığımız bu bilgilerin öğrencilerin yakınlarında büyük acılar yarattığını biliyorum. Acılarınızı paylaşıyorum'' dedi.

Kayıp öğrenciler için, Meksika polisi geniş çaplı operasyon yürütüyor



Başsavcı Karam, basın toplantısında, gözaltına alınan Guerreros Unidos veya ''Birleşik Savaşçılar'' olarak bilinen uyuşturucu çetesinin 3 üyesinin, öğrencileri öldürdüklerini itiraf ettikleri görüntüyü basın mensuplarına gösterdi.

Görüntüde, gözaltına alınan çete üyelerinden Agustin Garcia, öğrencilerin birçoğunun öldürüldüğünü ve bazılarının da benzinle yakıldığını itiraf ederek ''Polis, gençleri Cocula bölgesindeki çöp alanına getirerek bize verdi. Onların bazıları zaten öldürülmüştü. Biz hepsini öldürdük'' diye konuştu. Öldürülen öğrencilerin bazılarının cesetlerinin poşetlere konularak nehre atıldığı bildiriliyor.

Basın toplantısının ardından kaçırılan öğrencilerin aileleri, yetkililerin açıkladıkları her şeyi reddettiklerini belirttiler.

Kayıp öğrenciler, çevreki çöp boşaltım alanlarında da arandı



Öğrencilerden birinin babası Felipe de la Cruz, yapılan açıklamaların hükümetin bir yalanı olduğunu ifade ederek, ''Hükümetin paylaştığı bu bilgileri asla kabul edemeyiz. Yetkililer, ailelere işkence etmekten vazgeçmeli'' dedi.

Guerrero'da 26 Eylül'de öğretmenlerin çalışma koşullarını protesto eden öğrenciler ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polisin öğrencileri taşıyan araçlara ateş açması sonucu 6 kişi yaşamını yitirmiş, 25 kişi yaralanmıştı. Çatışmaların ardından öğrenciler, son kez 27 Eylül'de kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından zorla araçlara bindirilirken görülmüştü. Öğrencilerin bulunması için düzenlenen operasyonlar sırasında bölgede 11 toplu mezar bulunmuş ve mezarlardan 38 kişinin cesedi çıkarılmıştı. Yapılan testler, cesetlerin kayıp öğrencilere ait olmadığını ortaya çıkarmıştı.

Kayıp öğrencilerin aileleri basın açıklaması yaparken



Olayla ilgili soruşturmayı yöneten müfettişler, öğrencilerin Iguala'nın eski Belediye Başkanı Jose Luis Abarca Velazquez'in emriyle gözaltına alınarak Guerreros Unidos uyuşturucu karteline teslim edildiğinden şüphelendiklerini dile getirmişti. Şiddet olaylarının ardından kentten ayrılarak geri dönmeyen ve hakkında tutuklama emri çıkarılan Velazquez yakalanmıştı. Operasyonlarda aralarında çok sayıda yerel polisin yanı sıra Guerreros Unidos uyuşturucu kartelinin liderinin de bulunduğu 56 kişi gözaltına alınmıştı.