İsrail polisi, Filistinlilerin Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kılmasına getirilen yaş sınırının kaldırıldığını açıkladı. Filistinliler uzun aradan sonra ilk defa yaş sorununa takılmadan Mescid-i Aksa avlusunda saf tutarak Cuma namazına katılabilecek.

İsrail polisi açıklamasında Mescid-i Aksa’ya girişte her hangi bir zorluğun çıkarılmayacağı ve daha önce 50 diye belirtilen yaş sınırlaması olmadan herkesin namaz kılmak için girişine izin verileceğini belirtti. İsrail polisinin bu açıklaması dün Ürdün’ün başkenti Amman’da Ürdün Kralı Abdullah, ABD Dışişleri Bakanı John Keryy ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında gerçekleştirilen zirve sonrası geldi.

Mescid-i Aksa’da Cuma namazında yaş sınırı kalktı

Üçlü zirve sonrasında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kudüs’te İsrail ve Filistinliler arasındaki gerginliğin düşürülmesine dönük adım atılması ve Mescid-i Aksa’nın statüsünün korunması konusunda uzlaşıldığını açıklamıştı.

Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor. Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisi'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu inancıyla kazı çalışmaları yapıyor.

Kudüs’te aşırı sağcı bir hahamın saldırıya uğraması ve sonrasında aşırı sağcı Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırılarıyla bölgede tansiyon yükselmişti. Aşırı sağcı Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya girmek istemesi üzerine onlara karşı koyan Filistinlilere müdahale eden İsrail polisi postallarıyla Mescid-i Aksa’nın mihrabını çiğnemesi gerilimi tırmandırdı. İsrail polisinin 1967 yılından sonra ilk defa Mescid-i Aksa’nın mihrabına postallarıyla girmesi Filistin’de olduğu gibi İslam dünyasından da büyük infiale yol açmıştı.