ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler'de, topluluğun diğer üyelerine hitap etti.

Konuşmasının başında Obama, tüm dünyada sınırları aşan güvenlik tehditlerine dikkat çekti.

ABD Başkanı, sınır ötesi krizler arasında öncelikli olarak Ebola salgını ve Rusya'nın Ukrayna'ya olan müdahalesini gösterdi.

Hiçbir ülkenin bir başka ülke üzerinde karar hakkı olmadığının altını çizen ABD Başkanı, Rusya'nın Ukrayna kriziyle ilgili olarak "Güçlünün güçsüzü ezdiği bir düzen" ifadesini kullandı.

Rusya'nın da bu yolu seçtiği takdirde, ABD ile birlikte çalışabileceğine, ABD'nin de Rusya ile işbirliğine hazır olduğuna dikkat çekti.

İran'ın enerji ihtiyaçlarına da dikkat çeken Obama, İran'ın bu konuda atılan adımları reddederek barış şansını elinden kaçırmaması gerektiğine dikkat çekti.

İSLAM İLE SAVAŞTA DEĞİLİZ

Obama IŞİD konusunda, terörün Müslüman dünyasına ait bir durum olmadığını, eski ABD Başkanı Kennedy'nin şu sözlerine dikkat çekti: "Terör yeni bir silah değildir, tarih boyunca çok kez kullanılmıştır."

Obama sözlerine, "İslam ile savaşta değiliz. Bizi ırk ve din ekseninde bölenlere karşı nasıl cevap vereceğiz. Önemli olan bu. Bizler kolektif olarak adım atmak zorundayız." şeklinde devam etti.

Obama, uluslararası terör ile ilgili 4 maddelik bir plan açıkladı:

1- IŞİD'in gücü azaltılmalı ve daha sonra imha edilmeli

Bir savaş silahı olarak Irak'ta tecavüz kullanılıyor. Bu tip  katillerin anlayabileceği tek şey güçtür. Ve burada Amerika  yalnız değildir. Şu anda 40'tan fazla ülke IŞİD ile mücadeleye  katılmıştır. Mücadeleye katılmayanlar ileriki zamanlarda  kendilerini yalnız bulacak.

2-Özellikle Müslüman toplumlar, El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerin ideolojisini reddetmeli

Modern ve çokkültürlü ilkelerle, dünyanın tüm dinleri  uyumludur. Hiçbir çocuğa, 'öteki'nden korkması öğretilmemeli.  Gençlerin radikal ideolojilerle beyinlerinin yıkanması önlenmeli.

Sosyal medya üzerinden yürütlen propaganda ile öğrenciler  intihar eylemcilerine dönüştürülüyor. Eğer IŞİD, El Kaide ya  da Boko Haram gibi örgütlerin aşırı fikirleri reddedilmeye  devam ederse tamamen yok olacak.

3-Teröristlerin ortaya çıkmasına yol açan mezhepsel çatışma reddedilmeli

Bu hiç kimsenin kazanmadığı ve kazananın olmadığı bir mesele.  Ortadoğu yıllardır mezhep çatışması yüzünden acı çekiyor.  Ancak bunu geri çevirebiliriz. Şu anda Bağdat'ta kapsayıcı bir  hükümet var ve savaşı körüklemeye çalışan gruplar reddediliyor. Bölgedeki güçlerin vekiller tayin etmek yerine  açık bir şekilde diyalog kurması gerekiyor.

4- Arap ve Müslüman dünyasındaki gençler, cehaleti değil eğitimi temel almalı

Arap ve Müslüman gençlere doğrudan seslenen Obama, toplumun  eğitimle ve barış ile gelişeceğinden bahsetti. Kadınların  eğitime ve ekonomiye katkı sağlayabileceğinin altını çizen ABD  Başkanı, gençlerin otoriter bir yönetim ile terör seçeneği arasında kalmaması gerektiğini belirtti.

Örnek olarak Senegal, Malezya Tunus ve Endonezya gibi  ülkelerdeki geçiş süreçlerinden bahseden Obama, bu konuda  ülkelerin üzerine düşen sorumluluklara dikkat çekti. ABD'nin de bu konuda üzerine düşeni yapacağından bahseden Obama, terörü desteklemeyecekleri gibi bir işgalci gibi de davranmayacaklarını belirtti.

Aşırıcılığın karşısında her zaman duracaklarını belirten  Obama, Amerika'nın barış idealinden hiçbir zaman  vazgeçmeyeceğini belirtti.

İşte Obama'nın BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasından önemli notlar:

IRAK'A KARA BİRLİĞİ GÖNDERMEYECEĞİZ

Obama, "Irak'a kara birlikleri göndermeye niyetimiz yok" dedi ve ekledi: Örgütün finansmanını keseceğiz.

İSRAİL KONUSUNU YENİDEN DÜŞÜNMELİYİZ

Bizim geçmişe dönüp İsrail konusunda da birçok şeyi yeniden  düşünmemiz gerekecek. İsrail ve Filistinlilerin de içerisinde olduğu, 2 devletli bir sistemi düşünmeliyiz.

Bizler çıkarlarımızı savunmaktan hiçbir zaman kaçmadık. Ancak  evrensel insan hakları ideallerinden de vazgeçmedik.

FERGUSSON OLAYLARINA DEĞİNDİ

"ABD'nin kendi içerisinde de sorunları olduğu doğrudur."  Fergusson olaylarına dikkat çeken Obama, her ülke gibi ABD'nin de küreselleşme sürecinin içinde hareket eden bir ülke olduğunu söyledi.

50 yıl önce ya da 100 yıl önceki, hatta 10 yıl önceki Amerika değiliz. Hukukun üstünlüğüne hep saygı gösterdik ve bu ilkelere inandık.

6 yılı geride bırakan bir başkan olarak, barış, özgürlük ve  fırsat yaratmak adına geri kafalılığa inat, tüm gençlere sesleniyorum: Evrensel insan hakları küçük yerlerde başlar.
Yani insan hakları bireyde başlar.