Amerikalıların çoğunluğunun Washington’da işlerin doğru gitmediğine inandığını dile getiren Obama, seçmenlere "Sizi duyuyorum" diye seslendi.

 

Başkan Barack Obama, Cumhuriyetçilerin zaferi ile sonuçlanan ara seçimlerin ardından basın açıklaması yaptı. Beyaz Saray Doğu Odası’nda basın mensuplarının karşısına çıkan Obama, Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi John Boehner ve Senato’nun yeni Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ile görüştüğünü ve kendilerine gelecek iki yılda birlikte çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini söylediğini ifade etti. Mitch McConnell’ın seçimin ardından birlikte çalışma beklentilerine yönelik açıklamalarından memnuniyet duyduğunu dile getiren Obama, cuma günü Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti liderlerini Beyaz Saray’a ağırlayacağını söyledi.

 

Cumhuriyetçilerin iyi bir seçim kampanyası yürüteterek güzel bir akşam yaşadıklarını belirten Obama, “Amerikalılar birkaç seçimde olduğu gibi yine bir mesaj gönderdi. Seçtikleri insanlardan ellerinden geldiğince çok çalışmalarını bekliyorlar. Bizden onların isteklerine odaklanmamızı bekliyorlar. Kendi isteklerimize değil. Bizden işleri yola koymamızı bekliyorlar.” dedi.

 

Başkan olarak bu noktada özel bir sorumluluğunun olduğuna kaydeden Obama, seçimlerde oy veren Amerikalılara seslendi. Obama, “Sizi duyduğumu bilmenizi istiyorum.” dedi. Obama seçimlerde oy vermeyen yüzde 60’lık kesimi de duyduğunu dile getirdi.

"ANLAŞMAZLIKLARIN OLMASI DOĞAL"

Son iki yılının her dakikasını işini elinden geldiğince iyi yapmak için harcayacağını kaydeden Obama, kendi dönemindeki ABD’de yaşanan sosyal ve ticari gelişmelere değindi. Gelecek iki yılın mümkün olduğunca verimli geçmesi için Kongre ile çalışmaya istekli olduğunu dile getiren Obama, “Fikirleri Demokratlar veya Cumhuriyetçilerden gelmesine göre değil Amerikalılar için işe yarayıp yaramamasına göre değerlendireceğim. Bu, tutkulu olduğumuz bazı konularda anlaşmazlık yaşamayacağız demek anlamına gelmiyor. Yaşayacağız. Kongre imzalayamayacağım bazı tasarıları geçirecek. Atacağım bazı adımlardan Kongre’deki bazılarının hoşuna gitmeyeceğinden eminim. Bu doğal. Demokrasimiz böyle işliyor.” ifadelerini kullandı.

 

Buna rağmen Amerikalıların çoğunluğunun hemfikir olduğu konularda birlikte çalışabileceklerini ifade eden Obama, “Gelecek konusunda umutluyum. Bunun için iyi sebeplerim var.” dedi.

 

Obama, bir gazetecinin seçim sonuçlarının ardından Beyaz Saray yönetiminde ve Cumhuriyetçiler ile ilişkilerde nasıl bir değişikliğin gerektiği yönündeki sorusu üzerine, “Amerikalıların büyük çoğunluğu bu şehrin (Washington) düzgün çalışmadığına inanıyor.” dedi. Bu konuda başkan olması dolayısıyla haklı olarak kendisini sorumlu olarak gösterdiklerini belirten Obama, “Ben herkes tarafından seçilen biriyim. Sadece özel bir bölge veya özel bir eyalet tarafından değil.” diye cevapladı. Obama halkın kendisinden fikir ayrılıklarını sona erdirip işleri yoluna koymak gibi bir beklentisinin olduğunu söyledi.