ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık yetkilerini kullanarak, yaklaşık 5 milyon yasadışı göçmeni etkileyen bir paket açıkladı. Obama, “Eğer ABD'de 5 yıldan fazla kalıyorsanız ve suç geçmişiniz yoksa, sizleri sınır dışı etmeyeceğiz" dedi.

Obama, göçmenlik reformu konusunda kanun hükmünde kararname açıklayarak ABD Kongre’sini devre dışı bıraktı. Obama’nın göçmenlik sistemine köklü değişiklikler getiren yeni planı Cumhuriyetçilerin tepkisini çekti. Obama tepkilere, “O zaman bir kanun geçirin” şeklinde cevap verdi.

Göçmenlik yasasına ilişkin açıklama yapmak üzere kameraların karşısında geçen ABD Başkanı Barack Obama, beklendiği gibi başkanlık yetkilerini kullanarak kanun hükmünde kararname açıkladı. ABD göçmelik sisteminin tıkandığını ver herkesin bunun farkında olduğunu dile getiren Başkan Obama, 5 milyondan fazla kaçak göçmenin olduğu ülkede, milyonlarca insanı takip ederek sınır dışı etmenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade etti.

Obama 5 milyon yasadışı göçmeni etkilemesi beklenen yeni göçmenlik reformunu şu şekilde açıkladı:

“İlk olarak, güvenlik personellerimize ek kaynaklar sağlamak suretiyle sürecimizi sınırdan başlayarak inşa edeceğiz. Böylece sınırdan yasadışı geçişleri engelleyecek ve geçiş yapanların sınırdışı işlemlerini hızlandırabilecekler.

İkincisi, kabiliyetli, eğitimli ve kalıp ekonomimize katkı sağlamaları adına girişimci göçmenler için bu süreci daha kolay ve hızlı yapacağım. İş dünyasındaki birçok liderin önerdiği gibi.

Üçüncüsü, ülkemizde yaşayan milyonlarca kaçak göçmenle sorumlu bir şekilde ilgilenmek adına adım atacağız.”

Obama’nın planının üçüncü adımı Amerika’da 5 yıldan uzun bir süre yaşayan ve Yeşil Kart (Green Card) sahibi çocuğu olan kişilerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde yasal olarak ülkede kalabilmelerini sağlıyor.

GENEL AF DEĞİL

ABD Başkanı, attığı bu adımı bazılarının ‘genel af’ olarak tanımlayacağını bildiğini belirtti. Attığı adımın 'genel af' olmadığını kaydeden Obama, aksine milyonlarca insanı vergi ödemeden ülkede yaşamasına izin veren mevcut göçmenlik sisteminin ‘genel af’ mahiyetinde olduğunu dile getirdi.

Aynı anda iki üç işte çalışan göçmen babaların çocuklarına daha iyi bir yaşam kurmak için çabaladığını dile getiren Obama, “Bu insanlar, komşumuz, sınıf arkadaşımız ve dostumuz. Buraya kolay bir hayat arayışı veya özgürce gezmek için gelmediler. Çalışmaya, öğrenmeye ve ordumuzda hizmet etmeye geldiler. Bunların ötesinde Amerika’nın başarısına katkıda bulunmaya geldiler.” dedi. Kutsal Kitap’ın kendilerine yabancılara eziyet etmeyin öğüdünde bulunduğunu dile getiren Obama, "Biz de bir zamanlar yabancıydık." şeklinde konuştu.

Geçmişteki diğer başkanlar gibi yasal bir adım attığını dile getiren Obama, “Göçmenlik sisteminin daha iyi çalışması için kullandığım yetkilerimi veya Kongre'nin başarısız olduğunu yerde adım atmamı sorgulayan bazı Kongre üyelerine tek cevabım var: O zaman geçirin bir kanun” ifadelerini kullandı. (Cihan)