Obama IŞİD stratejisini açıkladı

ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin radikal selefi IŞİD örgütüne karşı kapsamlı bir askeri operasyon düzenleyeceğini ve örgütü yok edeceklerini açıkladı.

Beyaz Saray'da halkına seslenen ve ülkesinin örgüte yönelik stratejisini kamuoyuna duyuran Obama, IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleyeceklerini ve örgütün militanlarını "her yerde" hedef alacaklarını, IŞİD'in Suriye'deki savaşçılarını da vuracaklarını belirtti.

ABD Başkanı, ülkesinin IŞİD'i önce zayıflatmayı, sonra da yok etmeyi hedefleyen bir koalisyona liderlik edeceğini kaydetti. Obama, bununla birlikte IŞİD'e karşı yürütülecek askeri operasyonda kara birliklerinin kullanılmayacağını vurguladı.

Irak ve Afganistan'daki savaşlardan farklı bir durumla karşı karşıya olduklarının altını çizen Obama, operasyonu Yemen ve Somali'deki "terörle mücadele" faaliyetleri ile kıyaslamanın daha doğru olacağını ifade etti.

Irak’ta Amerikan askerlerinin olmadığını hatırlatan ABD Başkanı, “Afganistan’daki Amerikan askerleri yıl sonu geri dönecek. Amerika daha güçlü. Fakat, bir terör örgütü daha var. Kötülük yapma kapasitesi olanları kaldırabiliriz. Teyakkuzda olmalıyız. En büyük tehdit Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan geliyor” diye konuştu.

“IŞİD’İN İSLAM’LA ALAKASI YOK”

IŞİD’in bir terör örgütü olduğunu dile getiren Obama, “Şunu net söylemeliyiz. IŞİD’in İslam diniyle alakası yoktur. Öldürdüklerinin çoğu Müslüman. Bu terör örgütünün insanları öldürmekten başka bir işi de yoktur. Çocukları öldürüp kadınları kendileriyle zorla evlendirmeye çalışıyorlar. İki gazeteciyi öldürdüler. Hem Irak hem Suriye halkına hem de tüm Ortadoğu'ya tehdit halinde. Eğer kontrol altına alnmazlarsa ABD'ye tehdit oluşturabilir. Sistematik hava saldırıları düzenleyip Irak hükümeti ve oradaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız. Irak’taki askerleri eğiteceğiz. Bu teröristleri nerede olursa olsun avlamaya devam edeceğiz. IŞİD’i Ortadoğu’dan def edeceğiz” şeklinde konuştu.

ABD KARA HAREKATINA GİRMEYECEK

Beyaz Saray'da açıklamalarda bulunan Obama, IŞİD militanlara karşı yapılacak operasyonların genişletileceğini söyledi. IŞİD’e karşı mücadele kapsamında geniş bir koalisyona liderlik yapacaklarını vurgulayan Obama, Amerikan askerinin kara harekatına girmeyeceğini yineledi.

500’den fazla askeri danışmanın Irak’a gönderileceğini belirten Başkan Obama, IŞİD’le mücadele çerçevesinde Suriye’ye hava saldırısı bile düzenlenebileceğini ifade etti. Obama, “Amacımız açıktır. IŞİD’i kapsamlı ve sürdürülebilir terörle mücadele stratejisi ile azaltıp imha edeceğiz. IŞİD kanserini ortadan kaldırmak zaman alacaktır. Bu görevi yürüten askerler için her zaman riskler vardır. Ama bu, Irak ve Afganistan’daki savaşlardan farklı olacaktır. Yabancı ülkenin topraklarında bulunan Amerikan askerleri bu savaşa dahil olmayacaktır. ABD, hava gücünü kullanarak karada savaşan partner askerlere destek vererek IŞİD’e karşı mücadele edecektir. Eğer Amerika'yı tehdit edecek olursanız, saklanabileceğiniz hiçbir güvenli bölge olmayacak” dedi.

Bu stratejinin Yemen ve Somali’de başarı gösterdiğini savunan Obama, ön cephelerde savaşan ortaklara destek vererek Amerika’nın temel çıkarlarını tehdit eden kuvvetlere karşı mücadele edeceğini belirtti. Obama, “Herkesin şunu anlamasını istiyorum. IŞİD’ten topraklarımıza yapılacak saldırı istihbaratı almadık. IŞİD’ten gelen tehditlere karşılık mücadele etme yetkisine sahibiz. Ama Başkan ve Kongre’nin birlikte çalıştığı zaman daha güçlü olduğuna inanıyorum. Amerikalıların bu tehlikeye karşı birşlemiş olduğunu dünyaya göstermek için Kongre’den destek bekliyorum” diye konuştu.

Yeni Irak hükümeti, müttefikler ve Kongre ile yaptığı görüşmeler sonucunda Amerika’nın IŞİD tehdidini etkisiz hale getirmek için geniş bir koalisyona liderlik yapacağını duyuran Obama, konuşmasında Amerikan askerinin kara harekatına girmeyeceğini tekrarladı. ABD başkanı, IŞİD'e karşı mücadelede Esed rejimine güvenmeyeceklerini, ortakların yardımlarına başvuracaklarını kaydetti.

MÜCADELEYİ 4 MADDEDE SIRALADI

ABD Başkanı Barack Obama, radikal selefi IŞİD örgütüne karşı yapacakları mücadeleyi şu şekilde sıraladı:

"1- Irak hükümeti ile birlikte sistemli bir şekilde teröristlere karşı hava saldırısı düzenleyeceğiz. Kendi insanlarımızı ve insani yardımda bulunan misyonları korumak için çabalarımızı artıracağız. Bunu açıkça söyleyebilirim, ülkemizi tehdit eden teröristler nerde olursa olsun onları avlayacağız."

"2- Karada teröristlere karşı savaşan askere desteğimizi artıracağız. Haziran ayında yüzlerce askeri Irak’a göndererek güvenlik görevlilerine nasıl destekte bulunmalarını incelemelerini istedik. Şimdi o çalışmalar sona erdi. Irak ve Kürt askerlerinin hem eğitim hem de istihbarat konularında desteğe ihtiyaçları var. Bizde bunlara destek vereceğiz. 500 kadar askeri danışmanı daha Irak’a göndereceğiz. Ayrıca Sünni toplumunun kendilerini IŞİD’ten korumları için destekte bulunacağız. Suriyeli muhaliflere malzeme ve eğitim desteklerini artırmak Kongre’ye çağrıda bulunuyorum."

"3- IŞİD’i kapsamlı ve sürdürülebilir terörle mücadele stratejisi ile azaltıp imha edeceğiz. Ortaklarımızla birlikte çalışarak ishtibaratımızı ve savunmamızı artıracağız. İki hafta sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılacak toplantıda uluslararası toplumun bu konuda seferber olmasını isteyeceğim."

"4- Terör örgütü tarafından yerinden edilmiş masum sivillere insani yardım sağlamaya devam edeceğiz. Bölgedeki Sünni ve Şii mezarlıkları risk altındadır. Müslümanların yanı sıra, Hıristiyanlar ve diğer dini azınlıklara destek vermeye devam edeceğiz. Bu toplulukların kendi yurtlarından sürgün edilmesine izin vermeyeceğiz."

ABD’nin dünyayı teröristlere karşı harekete geçirecek kapasitesi ve iradesi olduğunu vurgulayan Obama, Rus saldırlarına karşı Ukrayna halkının kendi kaderlerini belirlemeleri için destek olduklarını kaydetti. Amerika’nın Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmesini sağladığını da hatırlatan Obama, “Dünya genelindeki müslüman toplumunun sadece teröristlere karşı savaşması için değil, daha mutlu bir gelecek için mücadele etmelerine yardımcı olduk” diye konuştu.