Pakistan'ın kuzeyindeki Peşaver kentinde dün Pakistan Talibanı tarafından bir okula düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden çoğu çocuk 145 kişi için tören düzenlendi. Başbakan Nawaz Şerif üç günlük yas ilan ederken, ordu bölgedeki militanlara saldırılar düzenledi. Saldırının, Taliban'ın Pakistan'da şimdiye dek düzenlediği en ölümcül saldırı olduğu belirtildi.



Pakistan'ı acıya boğan terör saldırısına hedef olan Peşaver kentinde bütün okul ve iş yerleri bugün açılmadı. Ülke genelindeki okullarda, terör saldırısında hayatını kaybedenler için törenler düzenlendi, dua edildi. Hükümet tarafından üç günlük yas ilan edilen ülkede, bayraklar yarıya indirildi.



Ülke tarihinde ilk defa okul öğrencilerine karşı yapılan büyük çaplı terör saldırısında hayatını kaybedenlerin cenaze töreni, saldırının yapıldığı Hayber Paktunhva eyaletinin başkenti Peşaver'deki ordu karargahında yapıldı. Törene, Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif ile diğer üst düzey yetkililer de katıldı.



132 ÖĞRENCİ ÖLDÜ

Orduya göre saldırı bombalı yelekler giyen yedi militan tarafından yapıldı. Saldırganların tel örgüyü keserek okula girdikleri ve öğrencilerin sınava girmekte olduğu salona saldırdıkları söyleniyor. Bunun ardından sınıf sınıf gezerek kurban aradıkları bildiriliyor. Yetkililer genelde ordu personelinin çocuklarının devam ettiği okuldaki en büyük öğrencilerin 16 yaşında olduğunu söyledi. Baskın sırasında okulda yaklaşık 500 öğrenci bulunduğu öğrenildi.



Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva, operasyonun bitmesinin ardından yaptığı açıklamada, 132 öğrenci ve 9 öğretmen olmak üzere toplam 141 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. Operasyona katılan 3 askerin de yaşamını yitirdiği daha sonra açıklanmıştı. Saldırıda, 7 asker ve 121 kişi de yaralanmıştı.

Pakistan okul baskınında hayatını kaybedenleri uğurluyor

Bacva, kayıtlı öğrenci sayısının bin 99 olduğu okulda, 960 öğrencinin kurtarma operasyonu sırasında özel birlikler tarafından tahliye edildiğini belirtmişti. Ordu Sözcülüğü'nden bugün yapılan açıklamada, ölü sayısının 145 olduğu bildirildi.



TALİBAN'DAN OPERASYONA YANIT

BBC'ye konuşan bir Taliban sözcüsü, baskının "Taliban'ı hedef alan ordu operasyonları nedeniyle yapıldığını, sadece 'büyük' öğrencileri vurduklarını" açıkladı. Pakistan ordusunun Kuzey Veziristan ve çevresinde sürdürdüğü operasyonlarda yüzlerce Taliban militanının öldüğü tahmin ediliyor. Taliban'ın saldırısı ise yerel saatle sabah 10.00 sularında askeri üniforma giyen militanların okula girişiyle başladı. Saldırı öncesinde okulda görevli Mudassir Awan, okulun duvarlarına tırmanan kişiler gördüğünü söyledi.



Awan, "Duvardakilerin çocuklar olduğunu düşündüm, oyun oynadıklarını sandım" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ardından bu kişilerin üzerinde silahlar olduğunu fark ettik. Ateş etmeye başladıklarında, önce sınıflara koştuk. Onlar da sınıflara giriyor ve çocukları öldürüyorlardı."



İLK YARDIM EĞİTİMİ SIRASINDA SALDIRDILAR

Saldırıdan kurtulan bir erkek çocuğu, 10 kişilik arkadaş grubuyla saklanmaya çalıştıklarını ancak bir tek kendisinin başarabildiğini ifade etti. Bir okul görevlisi ise okulun toplantı salonunda askeri ekibin çocuklara ilk yardım eğitimi verdiğini belirtti ve militanların bu salona girdiklerini aktardı.



Güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında da çok sayıda patlama ve silah sesi duyulduğu, ardından okulun önündeki ambulansların yaralıları hastaneye taşımaya başladığı belirtildi. Olay yerinde bir helikopterin dolandığı, kentteki ana caddelerin trafiğe kapatıldığı da kaydedildi.

ÖLÜ TAKLİDİ YAPARAK KURTULDU

BBC'ye konuşan Shireen Khalid Wadud, arkadaşının 13 yaşındaki kızının saldırı sırasında okulda bulunduğunu ve ölü taklidi yaparak kurtulduğunu söyledi ve ekledi:
"Arkadaşımın kızı, sınıftan kurtulabilen tek kişi olmuş. Silahlı adamlar sınıftan çıkınca koşarak kaçmayı başarmış. Bacağından yaralanmış ama yarası ciddi değil. Şimdi hastanede. Ama çok korkmuş."



Lady Reading hastanesinden bir doktor, yaralı öğrencilerin çoğunun durumunun ciddi olduğunu, aralarında birkaçının başından yaralandığını aktardı. Hastaneler kan bağışı çağrısında bulundu. Gönüllüler bağış için hastane önünde sıraya girdi.

TERÖRLE MÜCADELE ZİRVESİ

Olayın ardından başkentteki programını keserek Peşaver kentine giden Başbakan Navaz Şerif, bütün siyasi parti liderlerini terörle mücadele konulu toplantıya çağırdı. Peşaver'de bugün yapılacak toplantıya, dört aydır hükümet karşıtı protesto gösterilerini sürdüren Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Genel Başkanı İmran Han'ın da katılacağı belirtildi. PTI dünkü terör saldırısında sonra, 18 Aralık'ta hükümete karşı ülke genelinde düzenlemeyi planladığı protesto gösterileri ve grevi iptal etmişti.



MALALA: "BİZİ ASLA YENEMEYECEKLER"

Geçen hafta Nobel Barış Ödülü'nü törenle alan Pakistanlı aktivist Malala Yusufzay da saldırı sonrası yazılı bir açıklama yaptı. Malala Yusufzay açıklamasında, "Peşaver'de yapılan, mantıksız ve soğukkanlı terör eylemi nedeniyle çok üzgünüm. Her şey ortada. Okula giden masum çocukların böylesine bir korkunç bir olayla ne işi olabilir? Bu zalim ve korkakça eylemi kınıyorum. Bu korkunç olaya karşı takdire şayan bir çaba gösteren hükümetin ve Pakistan silahlı kuvvetlerinin yanında duruyorum. Dünyadaki milyonlarca kişiyle birlikte, kardeşlerimin yasını tutuyoruz. Ama bizi hiçbir zaman yenemeyecekler" ifadelerini kullandı. Pakistanlı kızların okula gitmesi için mücadele veren Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban'ın düzenlediği silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu.