Gerek basın, gerekse resmi kaynaklarda Papa'nın ismi 'Francesco', 'Franciscus', 'Françesko', 'Francis', 'Fransis' ve 'Fransuva' şeklinde yazılabiliyor. Örneğin Cumhurbaşkanlığı sitesinde Papa'nın adı 'Fransuva' olarak yazılırken, Diyanet 'Francesco' demeyi tercih ediyor.

Posta'dan Özgür Yusuf Cevahir'in haberine göre, Ankara'daki yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın ilk resmi konuğu olan Papa'nın 2 günlük ziyareti için geniş güvenlik önlemleri alındı. 2 bin 700 polisin koruyacağı Papa'nın ziyareti öncesinde, ruhani liderin ismi konusunda da bir karmaşa yaşanıyor.



CUMHURBAŞKANLIĞI 'FRANSUVA', DİYANET 'FRANCESCO' DİYOR

Türkiye'de gerek basın, gerekse resmi kaynaklarda, 266'ncı Papa'nın ismi 'Francesco', 'Franciscus', 'Françesko', 'Francis', 'Fransis' ve 'Fransuva' şeklinde yazılabiliyor. Örneğin Cumhurbaşkanlığı sitesinde Papa'nın adı 'Fransuva' olarak yazılırken, Diyanet 'Francesco' diyor...

DİĞER DİLLERDEKİ YAZILIŞLARI

Latince ismi 'Franciscus', Almanca 'Franziskus', Fransızca 'François', 'İngilizce ise 'Francis' olan Papa'nın gerçek adı, yani Papa olmadan önceki adı ise Jorge Mario Bergoglio...

VİKİPEDİ'YE GÖRE TÜRKÇELEŞMİŞ HALİ: FRANCİS

17 Aralık 1936'da Arjantin'de doğan ve 1,2 milyar nüfuslu Katolik Kilisesi'nin lideri olan İtalyan asıllı Papa'nın isminin Türkçeleştirilmiş hali ise Vikipedi'de 'Fransis' olarak geçiyor.

Âdet üzere Papa olarak Latince Franciscus adını alan Bergoglio'nun adıyla beraber "I." (Birinci) eki, aynı adı taşıyan ikinci bir papa seçilirse kullanılacak.

İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Papa, bir basın toplantısında, ismini Cizvit Tarikatı'nın kurucularından olan Franciscus Xaverius'a atfen değil, mukaddes Assisili Francesco'ya atıfla aldığını belirtmişti.

Fransisken Tarikatı'nın kurucusu olan keşiş ve sonradan Hristiyan azizi olan Assisili Francesco, İtalya'nın Umbria bölgesindeki Assisi şehrinde 1181 veya 1182'de doğdu ve aynı yerde 1226 yılında öldü.