Papa Francesco'nun Türkiye'yi ziyareti dünyanın bir çok haber ajansı tarafından öne çıkan başlıklardan biri oldu. Francesco, tarihte Türkiye'yi ziyaret eden 4. Papa'ydı ama dünya basının haberlerinde öne çıkan başlık genellikle Ak Saray'dı.

İNGİLTERE - DİPLOMATİK KABALIK

İngiliz The Daily Telegraph gazetesi, Türkiye’ye ziyarete giden dördüncü papa olan Francesco’nun, 'israf ve otokratik iktidar göstergesi' olarak algılanan dev sarayda karşılanmasını 'diplomatik kabalık' olarak yorumladı.

Sarayın, Türkiye’de maliyeti bakımından büyük tartışmalara neden olduğunu yazan gazete, Rusya’daki Kremlin Sarayı ve Amerika’daki Beyaz Saray’dan daha büyük olan cumhurbaşkanlığı sarayına gitmemesi için Arjantinli Papa'ya Mimarlar Odası'nın çağrı yaptığı aktarıldı. Fakat Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi’nin, "Cumhurbaşkanları nerede ağırlamayı uygun görürse Papa, her medeni insanın yapacağı gibi o davete icabet eder." sözleri de aktarıldı.

Öte yandan, haberde Papa’nın Türkiye-Suriye sınırında mültecileri ziyaretinin gerçekleşme ihtimalinin spekülasyondan öteye geçemeyeceği belirtildi.

ABD - TARTIŞMALI SARAY

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in Türkiye’ye ilk ziyareti ABD basınında geniş yankı buldu. Konuya ilişkin haberlerde Papa’nın Erdoğan’ın 600 milyon dolarlık sarayda ağırladığı ilk mevki sahibi kişi olduğu ve konuşmasında dinlerarası diyaloğa vurgu yaptığı dile getirildi.

New York Times, Papa’nın Türkiye’ye ilk ziyaretinde Erdoğan’ın 600 milyon dolarlık yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir grup Türk yetkiliye seslendiğini yazdı. Gazete Papa'nın IŞİD ile mücadelede askeri müdahalenin yanında dinlerarası diyaloğun önemine dikkat çektiği sözlerini öne çıkardı. Papa’nın askeri müdahaleyi yeterli görmediğini belirten gazete, “Anlaşmazlıkları ve ayrımcılığı körükleyen fanatizme, köktendinciliğe ve mantık dışı korkulara karşı gelinmelidir.” sözlerine yer verdi. Haberde alınan güvenlik tedbirlerine de dikkat çekildi. Papa’nın ziyareti için Ankara’da 2 bin 700 İstanbul’da ise 7 bin güvenlik görevlisinin görevlendirildiği ifade edildi.

Gazete haberinde ayrıca bir grup mimarın Papa’ya ziyaretinin öncesinde bir mektup göndererek yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kaçak olduğu ve orman arazisi üzerine kurulduğu gerekçesiyle davete katılmamasını talep ettiğini hatırlattı.

ÇOK TARTIŞMALI SARAYDA AĞIRLANDI

Devlet kuruluşu Voice Of America (VOA - Amerika’nın Sesi) Papa’nın, Erdoğan’ın Ankara dışındaki yeni kurulmuş ve çok tartışmalı sarayında ağırlandığını ve bu görkemli komplekste ağırlanan ilk yüksek mevki sahibi kişi olduğuna dikkat çekti. Haberde sade yaşamı ile tanınan Papa’ya ‘otoriter müsriflik’ eleştirilerine neden olan 600 milyon dolarlık sarayında Erdoğan ile görüşmemesi çağrılarının yapıldığı kaydedildi.

CNN Televizyonu internet sitesinde yayınlanan haberde Papa’nın insan hayatına, dayanışmaya ve dini özgürlüklere saygı çağrısı yaptığı dile getirildi. Haberde Papa’nın, “Anlaşmazlıkları ve ayrımcılığı körükleyen fanatizme, köktendinciliğe ve mantık dışı korkulara karşı gelinmelidir.” sözlerine yer verildi. Papa’nın en zor ziyaretlerinden birini gerçekleştirdiği belirtilerek sadece kardeş kiliseler arasında değil dini bölünmeler arasında köprü kurmaya çalışacağına dikkat çekildi.

Erdoğan’ın ise giderek artan ırkçılık eğilimi ve İslamofobiye yönelik eleştiriler getirdiğini dile getirdi. Ayrıca Erdoğan’ın terörizmle mücadele için dünyanın bir araya gelmesi gerektiği ve Beşar Esed’in yaptıklarına Batının gözlerini yummaması gerektiği yönündeki sözlerine yer verildi.

Wall Street Journal ve Washington gazeteleri ise Erdoğan’ın Papa’yı bin odalı ve 650 milyon dolarlık dev cumhurbaşkanlığı kompleksinde ağırladığını yazdı. Papa’nın bu sarayda ağırlanan ilk devlet büyüğü olduğuna dikkat çeken gazeteler, Papa’ya saraya gitmeyi reddetmesine yönelik çağrıların yapıldığını hatırlattı.

ÇİN - TARTIŞMALI SARAY

Papa Francis’in tarihi Türkiye ziyareti Çin basınında da yer aldı. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’in Mart ayında göreve geldikten sonra Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğine yer veren Çin basını, Francis’in, Türkiye’ye gelen dördüncü Papa olduğuna dikkat çekti.

Resmi Xinhua ajansının haberinde, Papa’nın Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından tartışmalı Ak Saray’da kabul edildiği ve burada ortak basın toplantısı düzenlendiğine işaret edildi. Basın toplantısında Erdoğan ve Papa’nın açıklamalarına yer veren Xinhua, Papa’nın sonrasında ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nda görüşmeler yapacağını belirtti.

İSPANYA - FİRAVUN SARAYI

İspanya basını, Papa Francesco’nun Türkiye ziyaretini yakından takip ediyor. Arjantinli Papa’nın terörizme karşı verdiği ön plana çıkaran İspanyol gazeteleri, 'Ak Saray' hakkında da ilginç yorumlarda bulundu.

En çok sata El Pais gazetesi, “Papa, terörizmi bitirmek için inançlar ve kültürler arası diyalog çağrısını yaptı” başlığını atarak, yüzde 97’si Müslüman olan bir ülkede Papa’nın ziyaretinin fark edilmediğini kaydetti.

Gazete, cumhurbaşkanlığı sarayı hakkında da şu yorumu yaptı: “Problem şu ki Papa, Ak Saray adı verilen ve 1000 odalı, 200 bin metrekare üzerine inşa edilmiş ve 350 milyon Euro'dan fazlaya mal olan lüks bir eserin ilk misafir devlet başkanı olma gibi şüpheli bir onuru elde etti. Mimarlar ve çevreciler, mevcudiyetiyle bu çaptaki israfı meşrulaştırmaması için Papa’ya ricada bulundular.”

İspanya’nın en çok satan ikinci gazetesi El Mundo ise “Papa: Fundamentalizm ve terörizm insanların onurunu aşağılıyor” başlığını tercih etti.

El Mundo gazetesi, Papa’nın bölgede barışın tesisi için diyalog ve dini özgürlükleri reçete olarak sunduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1000 odalı sarayında misafir edildiğine dikkat çekti.

Gazete, “Sade Francesco, Ankara’daki yeni cumhurbaşkanlığı sarayında, inşaatı şiddetli polemiğe neden olan ve sadece iki ay önce açılışı yapılan firavunvari binada, diyalog kelimesini beş kere tekrar etti. Erdoğan’ın yeni rezidansına ayağını basan ilk uluslararası lider olan Bergoglio (şimdiki Papa'nın orijinal adık) Orta Doğu’da barışı inşa etmek için sabırlı olmak gerektiğine işaret etti.” diye yazdı.

Efe ajansı da haberi, “Papa ziyaretine Irak ve Suriye’deki terörü kınayarak başladı” şeklinde verdi.