Rosetta adlı uzay aracının tam 10 yıl sonunda Philae adlı kondusunu, 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızına bırakması insanlık tarihinde adeta bir dönüm noktası oldu.

Kuyruklu yıldızdan gelen ilk ses  çok melodik

MEDENİYETİMİZ İÇİN BÜYÜK BİR ADIM

İnsanlık tarihinde bir dönemeç olan gelişme, çalışmayı yürüten ESA direktörü Jean-Jacques Dordain tarafından da, "İnsan medeniyeti için büyük bir adım" sözleriyle dile getirildi.



10 yıllık yolculuğu sonunda, Rosetta uzay aracından ayrılarak 7 saat erken kuyruklu yıldızın arazisine inen Philae modülünde aksaklık olabileceği tartışmaları akıllarda soru işareti yarattı.

Philea modülü, kuyruklu yıldıza inmek üzere Rosetta'dan ayrıldıktan 50 saniye sonra ilk görüntüsünü göndermişti.



PHILEA ARAZİYE KENDİNİ BAĞLAYAMADI

Rosetta'dan ayrılan Philea tüm dünyada büyük heyecan yaratmış olsa da, misyonun tehlikede olduğu dile getirilmeye başlandı. Zira, zıpkınlarıyla kendini kuyruklu yıldızın arazisine bağlaması düşünülen Philea'nın bu görevini gerçekleştiremediği ve etrafta hareket halinde olduğu belirtildi.



Dünya'da hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan "Philae"yi taşıyan uzay aracı Rosetta, 67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızının yörüngesine yaklaşık 7 milyar kilometre yol katederek 10 yılda ulaşabilmişti.

Rosetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaşarak, etrafında bir yörüngeye oturmuştu



ÇAMAŞIR MAKİNESİ BÜYÜKLÜĞÜNDE

On yılda yaklaşık 7 milyar yol kateden "Rosetta" adlı uzay sondasının, çamaşır makinesi büyüklüğündeki "Philae"yi Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldıza 22,5 kilometre uzaklıktan bırakması planlanıyordu. Ardından bu saat 11.03'e çekildi. Ancak Philae'nin uzay sondasından bırakılması 11.30'u buldu.



İKİ AÇIDAN BİR İLK

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.

1.3 milyar euro'luk proje, 1993 yılında onaylanmıştı



Philae, kuyruklu yıldızın yüzeyine TSİ 18.00'da indi. Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaştı.



Rosetta'dan dün sabah saatlerinde ayrılan Philae'nin kuyruklu yıldıza ulaşması yaklaşık 6.5 saat sürdü