Almanya'nın IŞİD'e karşı savaşan Kürtlere silah göndermeye hazırlandığı şu günlerde, Devlet Televizyonu 1. Kanalı ARD, "Kürtlere ne kadar güvenilir" başlığı altında Beyrut Heinrich-Böll-Vakfı Başkanı politika uzmanı Bente Scheller ile Irak'taki duruma ilişkin röportaj yayınladı.

Irak’ta Peşmerge güçleri ve PKK ’nın IŞİD’e karşı birlikte savaştığını kaydeden Scheller, batının göndereceği silahların PKK’nın da eline geçeceğine dikkati çekti.

Türkiye ’de hükümetin çözüm süreci kapsamında PKK ve Abdullah Öcalan’la görüşmeler yaptığına değinen Bente Scheller, bu yakınlaşmanın ABD ve AB’yi PKK’nın terör örgütü kapsamından çıkartılması konusunda yeni bir değerlendirmeye sevk edeceğini savundu.

Bente Scheller, ARD'nin "Fakat, PKK’nın rolü ne bu savaşta? Sincar’daki Ezidileri Peşmerge’nin değil PKK’nın kurtardığı yönünde basında çok sayıda haber yer aldı" sorusuna şu cevabı verdi:

"Şu anda olanları tam olarak ortaya koymak o kadar kolay değil. Anladığım kadarıyla, ağırlıklı olarak Peşmerge güçleri IŞİD’e karşı savaş içerisinde. Ancak, Ezidilerin kurtarma operasyonu Peşmerge ile PKK işbirliği sayesinde oldu.

Şu anda gelişmeleri takip etmek oldukça güç. Geçmişte PKK’nın terör listesinden çıkartılması konusu tartışıldı, özellikle PKK ile Türkiye arasında yakınlaşma olması üzerine.

Birkaç ay önce, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ve Türk hükümeti şaşırtıcı bir şekilde resmi anlaşmaya vardı. Bu gerilimin azaltılması açısından önemli bir adımdı. Ezidilerin kurtarılması sırasında PKK muhtemelen hükümetle de görüştü. Çünkü kurtarılan insanların güvenli bir yere götürülmesi gerekiyordu. Her iki taraf da görüşüyor anlaşılan, bir hareketlilik söz konusu. PKK ile Türkiye arasında bir yakınlaşma varsa, o zaman ABD ve AB için de durum değişir ve bu büyük bir ihtimalle PKK’nın terör listesinden çıkartılmasına yol açar"