Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, G20 Liderler Zirvesi'nden, Batılı liderlerle Ukrayna Krizi nedeniyle tartışması ve Batı'nın Rusya'ya yeni yaptırım tehditleri nedeniyle erken ayrılmaya karar verdiği açıklandı.

Avustralya’nın Brisbane kentinde yapılan G20 Liderler Zirvesi’nde gerginlik doruk noktasına ulaştı. Batı ile Rusya arasındaki gerginliğin ikili temaslara da yansıması üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zirveden erken ayrılmaya karar verdiği açıklandı.

Batı’nın, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki ayrılıkçılara destek verdiğini iddia ettiği Putin ile İngiltere Başbakanı David Cameron görüşmesinde yeni yaptırımlar gündeme geldi. Cameron’ın yanı sıra, ABD Başkanı Barack Obama ve Kanada Başbakanı Stephen Harper da Putin’i sert sözlerle eleştirdi.



'UKRAYNA'DAN ÇIKMAK ZORUNDASIN'

Kanada Başbakanlık Sözcüsü Jason MacDonald’a göre, Putin ile Harper arasındaki görüşmede, Kanada Başbakanı’nın Rus lidere, “Sanırım elini sıkabilirim ama sana söyleyecek tek bir şeyim var: Ukrayna’dan çıkmak zorundasın” dedi. Putin’in bu yoruma yanıtının ise “olumlu olmadığı” ifade edildi.

Reuters’a konuşan bir yetkili, Rus liderin Pazar günü yapılacak toplantılarda, Moskova’da katılacağı toplantıların bulunması nedeniyle bulunamayacağını açıkladı.

PUTİN'E ELEŞTİRİ YAĞMURU

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim, zirveye gölge düşürürken, Rusya Devlet Başkanı Putin, birçok eleştiriyle karşı karşıya geldi.

Putin, zirve sırasında en sert tepkilerden birini Kanada Başbakanı Stephen Harper'dan aldı. Putin'in el sıkışmak üzere yanına gittiği Harper, Rus lidere "Sanırım elinizi sıkacağım ancak şunu da söylemeden geçemeyeceğim: Ukrayna'dan çıkmalısınız" dedi.

Rus lider, zirve sırasında yaptığı ikili görüşmelerde de ikili ilişkileri düzeltmeye çalıştı. Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'a Rusya ile Fransa arasında Ukrayna yüzünden tırmanan gerilimi azaltma çağrısında bulundu. Fransa, kısa bir süre önce Rusya'ya iki savaş gemisi gönderilmesini askıya almıştı. Putin, İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşmesinde de "ikili ilişkilerin yeniden geliştirilmesinin" önemini vurguladı. Cameron, zirve öncesi yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna ile ilgili tutumunu değiştirmemesi durumunda yeni yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunmuştu.