İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 4'üncü Hazar Denizi Sahil Ülkeleri Zirve Toplantısına katılmak üzere New York'tan Rusya'ya hareket etti.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 69'uncu Genel Kurul toplantısı nedeniyle Salı gününden bu yana New York'ta bulunan Ruhani'yi John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'ndan İran'ın BM temsilcisi ve temsilcilik çalışanları yolcu etti.

Hazar Denizi'ne kıyısı olan İran, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan'ın üyesi olduğu ülke liderlerinin katılacağı zirve yarın Astrahan kentinde düzenlenecek.

Beş günlük New York gezisinde BM Genel kuruluna hitabı ve BM İklim Değişikliği Konferansında konuşma yapmasının yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'la bir araya geldi.

Ayrıca, Türkiye, Venezuela, Fransa, Avusturya, Slovenya, Bolivya, İsviçre, Irak ve Gine cumhurbaşkanları, Japonya, İngiltere, Irak, Gürcistan ve Lübnan başbakanları ve Almanya Dışişleri Bakanı ile ikili görüşmeler yapan Ruhani, liderlerle bölge ve uluslararası sorunlar hakkında fikir alış verişinde bulundu.

Yine Ruhani, Amerikan düşünce kuruluşları, aktivistler, şirketler ve yatırımcılar yanı sıra ABD'deki İslami cemaat liderleri, bu ülkede yaşayan İranlılar, iş adamları, akademisyenler ve öğrencilerin düzenledikleri konferanslarda konuşma yaptı. (AA)