Ukrayna’nın Kırım otonomisinde tuhaf olaylar zinciri devam ediyor. Kırım’ın başkenti Simferopol’de hükümet binalarının dün silahlı kişiler tarafından işgal edilmesi ardından şimdi de Sevastopol şehri “Belbek” havalimanının eli silahlı bir grup tarafından kontrol altına alındığı bildirildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığını kaynak gösteren Unian haber ajansı, “Belbek” havalimanını Rusya’nın Karadeniz donanmasına bağlı komandoların dün gece yerel saat ile 23:00 (TSI 21:00) civarında kontrolleri altına aldıklarını duyurdu.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı da Kırım'daki olaylardan Rusya’yı sorumlu tuttuğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Arsen Avakov Rus deniz kuvvetlerinin önce Sivastopol yakınlarındaki bir askeri havaalanını ele geçirdiğini, başka bir Rus birliğinin ise Simferopol Uluslararası Havalimanı’nda kontrolü ele aldığını açıkladı.

Komandoların havalimanına 10 kamyon üç zırhlı personel taşıyıcı araçla geldikleri söylendi. Rus askeri oldukları üniformalarından belli olan komandolar çatışmayı öngören askeri operasyon kıyafetleriyle kuşanmış oldukları da kaydedildi.

Kırım özerk bölgesinin başkenti Simferopol'deki BBC Muhabiri Daniel Sanford, Sivastapol'dan Simferopol'a doğru ilerleyen, Rus Ordusu plakalı, askerlerle dolu 10 kamyon gördüğünü bildirdi.

Ukrayna medyasında yer alan doğrulanamayan haberlerde, Rusya'dan gönderilen 8 Rus askeri helikopterinin Sivastopol'e indiği öne sürüldü.

RUSYA YALANLADI

Rus Interfax haber ajansının geçtiği bilgiye göre Rusya'nın Kırım'da havalimanın ele geçirildiği iddialarına yalanlama geldi.

Yanukoviç’in Kiev’den kaçtığı günden beri Kırım’da bulunan Ukrayna eski Genelkurmay Başkanı Amiral Yuriy İlin ise Sevastopol şehri askeri hastanesine yatırıldığı anons edildi.



İNTERFAX-UKRAYNA: KİM OLDUKLARI BİLİNMİYOR, ÜNİFORMALILAR

İnterfax-Ukrayna haber ajansı ise saldırı silahları taşıyan yaklaşık 50 kişinin sabah erken saatlerde plakası olmayan üç askeri kamyonla Akmescit Havaalanı'na geldiğini duyurdu.

Görgü tanıkları, silahlı kişilerin dün parlamento ve başbakanlık binalarını işgal edenlerinkine benzer üniformalar giydiğini söyledi. Silahlı kişilerin, havaalanının önce iç hatlar terminalini, sonra da dış hatlar terminalini kuşattığı belirtildi.

Kırım'daki bir askeri havaalanının da silahlı kişiler tarafından işgal edildiği ileri sürüldü.

Rütbe ve armaları olmayan üniformalar giyen silahlı kişilerin kim olduğu henüz bilinmiyor.

Cumhurbaşkanı Yanukoviç’in ülkeden kaçmasına sebep olan Kiev’deki olayların ardından Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde de Rus yanlısı yönetim karşıtı gösteriler başlamıştı.



Kırım'a havalanan Atlasjet uçağı geri döndü

Öte yandan Atatürk Havalimanı'ndan kalkan Atlasjet Hava Yolları'nın uçağı, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit havaalanının askeri üniformalı ve silahlı kişiler tarafından işgal edildiği bilgisi üzerine geri döndü.

-Parlamento ve başbakanlık "işgal" edildi-

Kırım'ın başkenti Akmescit'teki parlamento ve başbakanlık binası, dün sabah saatlerinde silahlı bir grup tarafından işgal edildi. Anadolu Ajans'ının haberine göre, parlamento'daki silahlı grubu görüntülemek isteyen basın mensuplarının binaya yaklaşması üzerine, silah sesleri duyuldu. Bunun üzerine basın mensupları, binadan uzaklaştı. Parlamento ve başbakanlık binası işgal altındayken, Kırım polisinin hiçbir şey müdahalede bulunmaması, sadece binayı çevreleyen sokaklara girişi engellemek için güvenlik şeridi oluşturması dikkati çekti.

Rusya yanlıları güvenlik şeridini deldi

Parlamentoda silahlı grubun işgali devam ederken, binanın etrafında toplanan bine yakın Rusya yanlısı gösterici, polislerin üzerine giderek güvenlik şeridini deldi. Parlamento binası önünde eylem yapan göstericiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov'u destekleyen sloganlar attı ve referandum talebinde bulundu.

İşgal altındaki parlamento başbakan seçti

Parlamento binası önündeki gösteri devam ederken milletvekillerinin, beklenmedik bir şekilde silahlı grupların işgali altında bulunan parlamento binasına giriş yaptıkları görüldü. 64 milletvekiliyle toplanan parlamento, akşam saatlerinde 25 Mayıs'ta referandum yapılacağını açıkladı. Referandumda halka "Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet midir?" sorusu sorulacak.

İşgal altında referandum kararı alan parlamento, başbakanı da görevden aldı ve yerine Rus Birliği partisi Başkanı Sergey Aksenov'u seçti. Aksenov, yaptığı ilk açıklamada "Viktor Yanukoviç'i resmi başkanımız olarak tanıyoruz" ifadesini kullandı.

Silahlı bir grubun, gece yarısı Akmescit'teki havaalanında kısa süreli işgal girişiminde bulunduğu kaydedildi. Silahlı grubun, Kiev'den Akmescit'e gelmeleri durumunda Ukrayna milliyetçilerinin havaalanından girişlerini önlemek amacıyla böyle bir girişimde bulundukları belirtildi.

Sokakta güvenlik yok

Gerilimin giderek tırmandığı Kırım'da sokaklarda güvenlik son derece zayıf. Polis, sadece önemli bölgelere güvenlik şeridi çekmekle yetiniyor.

Dün parlamento binası önünde görev yapan üç Amerikalı gazeteci, göstericiler arasındaki bir grup tarafından tartaklandı. Göstericilerin arasında kendilerini "Rusya birliği" olarak adlandıran çok sayıda küçük gruplar bulunuyor. Akmescit'teki bazı restoranlara baskın düzenleyen aşırı alkollü sivil polisler, müşterilere nereden geldiklerini, Avrupalı olup olmadıklarını soruyor.