İktidar partisi Birleşik Rusya’nın destek verdiği Sivil Üniversite’de ders veren Lavrov, “Irak ve Suriye dahil bölgede bulunan diğer ülke yönetimlerine terörle mücadele konusunda destek vermeye devam edeceğiz. Bu ülkelerin savaş kapasitelerinin artırılması için geniş çaplı silah ve askeri mühimmat sevkiyatı da bu destek kapsamında.” dedi.

ESAD’İ DEVİRMEK İÇİN IŞİD’E GÖZ YUMULDU

IŞİD’le mücadelenin ancak BM Güvenlik Konseyi kararı ile gerçekleşebileceği uyarısında bulunan Lavrov, “Bir çok kişi daha önce IŞİD tehdidine karşı göz yumdu. Çünkü IŞİD’i Beşar Esad’ı devirmek için kullanmak istediler. Ancak bu grubun amacı orada bir halifelik kurarak İslam dünyasında kontrolü ele almak. Burada esas sıkıntıyı gerçek Müslümanlar çekiyor. İŞİD’in düşmanı düzgün ve ılımlı Müslümanlar…” ifadelerini kullandı. Rus bakana göre terörle mücadelede jeopolitik heveslere kapılmak, ya da bir rejimi cezalandırmaya çalışmak, yanlış ve ahlaksız olduğu kadar, tüm bölgenin kargaşanın içine çekme riski de bulunuyor.

Esad rejimini devirmek için neden Suriye muhalefetine destek verildiği konusunda ABD’den açıklama beklediklerini ifade eden Lavrov, “Rusya, ABD tarafından yürütülen IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunda yer almadı. Çünkü terörle mücadele çabalarının BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanması gerekiyor. Şam hükümeti ile mutabakata varılmadan, Suriye’de IŞİD hedeflerine saldırı yapılması hukuka aykırı…” eleştirisi getirdi.

RUSYA-ABD SORUNLU İLİŞKİ DÖNEMİ UZUN SÜREBİLİR

ABD ile ilişkiler, Ukrayna krizi ve diğer uluslar arası sorunları değerlendiren Lavrov, Rusya-ABD ilişkilerindeki gerilimin kısa sürede sona ermesini beklemediklerini söyledi. Lavrov, “Mevcut ilişkilerdeki dönem uzun sürebilir. Ancak bu süreci Soğuk Savaş olarak nitelemek yanlış olur. Belirli bir tanımlama da yanlış olabilir. Bu konuya tarihçiler karar versin.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus Bakan, ABD’nin dünyadaki konumunu yeniden değerlendirmesinin, son on yılda yaşanan problemlerin anlaşılmasının, çok merkezli yapının güçlendirilmesi, ekonomik ve mali açıdan yeni merkezlerin oluşumunun zaman alacağını kaydetti.

UKRAYNA KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ ZAMAN ALACAK

Lavrov’a göre yapıcı olarak birlikte çalışmanın faydası anlaşılıncaya kadar Ukrayna krizinin çözümünün de zaman alacağı uyarısında bulundu. Ukrayna’da çatışan taraflar arasında sınırın belirlenmesi için Genelkurmay Başkanlığından yetkililerin Ukrayna’ya gittiği bilgisini veren Lavrov, krizin çözümüne katkılarının süreceğini belirtti.

NATO’nun Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ile Afganistan’da işbirliği teklifini 10 yıldır reddettiğini hatırlatan Lavrov, KGAÖ’nün Afganistan sınırlarında sürekli olarak terör ve uyuşturucu ile mücadele operasyonları yaptığını söyledi.

KRİZİN YENİ ADRESİ MOLDOVA OLABİLİR

Moldova’nın tarafsız statüsünün değişmesi durumunda Transdinyester’in bağımsızlığını ilan edebileceği uyarısında bulunan Lavrov, “Moldova pozisyonunun değiştirirse, Transdinyester de bağımsız olarak gelecekleri ile ilgili karar verebilir. Krizin çözümü ile ilgili oluşturulan 5+2 formatındaki tüm üyeler bunun ne şekilde sonuçlanacağını biliyor. Transdinyester’in geleceği ile ilgili alacağı karara biz destek veririz…” hatırlatmasında bulundu.

Asya-Pasifik bölgesindeki ülkelere siyasi etki ve ekonomik baskının arttığını kaydeden Lavrov, “Bu ülkeler küresel ekonomik büyümenin motoru. Bu daha önce ABD ve Batılı ülkeler tarafından gerçekleştiriliyordu. Gelişmekte olan 7 ülke ve Rusya’nın gayrisafi milli hasıla büyüklükleri, dünyanın gelişmiş 7 ülkesinin gayri safi milli hasılasından daha büyük. Burada yeni bir resim ortaya çıkıyor. Yüzyıllardır Batının ekonomik, mali ve siyası dominant rolü ile örtüşmeyen bir durum söz konusu…” ifadelerini kullandı.