Ukrayna'nın doğusunda gerilim yeniden artıyor. Ukrayna Geçiçi Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov'un dün doğudaki Rusya yanlısı göstericilere yeniden müdahale emri vermesini hemen ardından Rusya'dan da saldırı ve tehditler karşısında 'misilleme' tehdidi geldi.

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ‘Ukrayna’daki Rus vatandaşların çıkarlarının tehdit altına girmesi halinde misillemede bulunacaklarını’ açıkladı. Russia Today’e konuşan Lavrov, “Rus vatandaşlarına yapılan saldırı Rusya Federasyonu’na yapılmış demektir” ifadelerini kullandı.

GÜNEY OSETYA MÜDAHALESİNİ ANIMSATTI

Lavrov, 2008 Güney Osetya krizinin ardından Gürcistan’a yönelik müdahaleyi hatırlatmaktan da geri durmadı: "Vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın yasal haklarını tıpkı 2008'de Güney Osetya’da olduğu gibi savunmaya hazırız."

ABD 'Yİ SUÇLADI

Rus bakan , Ukrayna’da yaşananlardan da ABD’yi sorumlu tuttu. Lavrov, Turçinov’un yeniden operasyon emrini ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kiev ziyareti sırasında vermesini ‘anlamlı’ olarak niteledi. Beyaz Saray’ın krizin son bulması için ‘olumlu adımlar atmamasının’ derin kaygı yarattığını belirten Lavrov, “Ukrayna’da ipler ABD’de” dedi.
Lavrov, ‘misillemenin ne olacağı’ konusunda net konuşmasa da, 2008’de Gürcistan’ın kendi sınırları içindeki Güney Osetya bölgesine yönelik operasyonu üzerine bu ülkeye düzenlenen askeri müdahaleye atıf yapması siyasi yorumcular tarafından ‘yeterli’ bulundu.