ALMANYA'nın en zengin kentlerinden biri olan Frankfurt'ta, kente ve bölgeye ekonomik katkı sağlayan 16.000 dev firma analiz edildi ve her 7 firmadan birinin Türk ya da Türk kökenlilerin firmaları olduğu saptandı.

Buna göre, Avrupa Merkez Bankası'nın bulunduğu, Avrupa'nın finans merkezi olan, ayrıca dev havaalanı ve her yönünden geçen otobanları ile bir kesişme merkezi konumunda bulunun Frankfurt'u taşıyanların başında Türkler geliyor.

40 TONLUK TIRLAR TÜRK KADININA EMANET

Bild Gazetesi de, işte bu Türkler'in bir bölümünü tanıttı. "Yıldırım gibi" sözünü, "Döner havası" benzetmesiyle kullanan gazete, bu havanın büyük bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, Türk devlerinden sadece beşini haberleştirdi.

40 tona kadar dev TIR'ları süren Rukiye Tunç Tuygar'ın kurduğu Tunç Trans'ı ele alan gazete, Hainburg'da merkezi bulunan şirketin 120 çalışanı ve günde 60.000 kilometre yapan araçlarıyla, müşteriye hizmet verdiğini yazdı.

Şirket müdiresi 32 yaşındaki Rukiye Hanım'ın iki çocuk annesi, çocuk kitabı yazarı olduğu, 51 yaşındaki eşi Ergun'un ise eski bir Ford Ducato ile işe başladığını ve en sevdiği şeyin, Almanya'nın bir hazinesi olan "Disiplin" olduğunu söylediği belirtildi.



YAŞAYAN UYUM'UN ÖRNEKLERİ

40 yıllık Kuaför Salonu Lamprecht'in şefi de ağustos ayından beri bir Türk kızı; 23 yaşındaki Çiğdem Pamuk oldu. Frankfurt Belediye Başkanı'nın ziyaret edip "İşte yaşayan uyum" dediği Çiğdem de Frankfurt'un gururlarından biri.

Yine bir başarı ve uyum öyküsü var sırada; Crytek. Branşlarının starı olan üç Türk kardeş, Cevat, Avni ve Faruk Yerli, bilgisayar oyunları programcılığı yapıyor. 423 yaşındaki Faruk, "Hayatımda bir kez atari konsolunu merak edip sökmüştüm, içinde ne var diye. Ondan sonra kendimizi bu işte bulduk. 1999'dan beri firmamız var" diyor.

Başarı 2004'teki Far Cry ile gelmiş, 2007'de bir üçlemeye dönen oyunun ilk bölümü Crysis piyasaya çıkmış. Üç kardeş bugün 800 kişi çalıştırıyor ve Smartphone'lar için yeni kısa oyunlar ve buna bağlı yüksek kazançlar hedefleniyor.



GÜNDE 50 TON DÖNER SATIYORLAR

Frankfurt'un en büyük Türk markalarından olan Karmez Döner de, Bild'in tanıtımında yer alıyor. 47 yaşındaki Enfil Tütüncübaşı ile 5 kardeşinin başında olduğu Karmez, şu anda dünyanın en büyük döner üreten şirketi.

Bergen- Enkheim'daki fabrikada günde 50 ton döner üretiliyor. Yıllık ciro 50 milyon Euro. Tütüncübaşı kardeşler kendilerini, "Tipik bir orta düzey Alman firması" olarak tanmlıyor. 2013'te firma sayısını 30'a çıkaran kardeşlerin amacı, "Her eve döner satacak şekilde marketlere döneri sokabilmek"...



DR. JEANS; EMİN CEZAİRLİ

Gazete, "Dr. Jeans" başlığıyla, Mavi Jeans'i Almanya'ya getiren Dr. Emin Cezairli'yi (53) tanıtıyor. 1996'da bir arkadaşının kendisini Mavi Jeans'in Almanya temsilcisi olması için çağırıp getirdiğini, ilk yıl 1600 jeans sattıklarını şimdi ise milyonları aştıklarını anlatıyor Cezairli. Ayrıca, başarıya giden yolun çok çalışmaktan geçtiğini de ekliyor.