Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç döneminin sona ermesinin ardından bugün açıklanması beklenen geçici hükümetin kurulması perşembe gününe kalırken, Reuters ajansı ülkenin batısında Polonya sınırındaki Lviv kentinden dikkat çekici fotoğraflar geçti.

Foto muhabiri Roman Baluk’un imzasını taşıyan bu fotoğraflar, Lviv’de dün düzenlenen bir gösteri sırasında ‘yerel polis memurlarının diz çökerek halktan özür dilediği’ anlara aitti.
Polis memurları, başkent Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı’ndaki protestocuların sert önlemlerle bastırıldığı operasyonlara katıldıkları için halktan özür diledi.



Eylemler sebebiyle Kiev’e sevk edilen polisler, Lviv halkından özür dilemelerine karşın ‘protestocuları dövdükleri’ iddiasını kesin olarak reddettiklerini vurguladı.
19 Şubat’ta yani Yanukoviç’in mecliste azlinden 3 gün önce ‘hükümetten bağımsızlığını ilan eden’ 760 bin nüfuslu Lviv, ‘direnişin önemli kalelerinden’ biriydi. Lviv’den on binlerce insan ‘Bağımsızlık Meydanı’nı savunmak için’ Kiev’e gitmişti.



POLİS 'KİEV DİRENİŞİ'NDE KAHRAMANLAR GİBİ KARŞILANMIŞTI

Aynı şekilde pek çok polis de kentten ayrılıp ‘Kiev direnişine’ katılmıştı. Hatta hükümet karşıtı gösterilere katılmak için Lviv’den gelen 50 polis memuru, 21 Şubat’ta Bağımsızlık Meydanı’nda kürsüye çıkarken, eylemciler tarafından da ‘kahramanlar gibi’ karşılanmıştı.

Lviv Polis Şefi Oleksandr Rudiak, Belediye Başkanlığı’nın güvenlik güçlerine çağrı yaparak halkın direnişine katılmalarını istemesinin ardından bu kararı aldıklarını duyurmuştu.
Polislerin arasında bulunan eski İçişleri Bakanı Yuri Lutsenko da, Meydan’da yaptığı konuşmada Kiev’e daha önceden gelmek istediklerini fakat şartların uygun olmadığını söylemişti. Lutsenko, buna karşın ancak daha fazla dayanamayarak ‘birlikte mücadele etmek’ üzere Kiev’e geldiklerini ifade etmişti.