Kiev'de bulunan Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski Twitter hesabından yaptığı açıklamada, müzakerelerin bütün gece devam ettiğini ve sabah saatlerinde bittiğini söyledi.
Ülkede son iki gün içinde protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısının 100'ü geçtiği bildirildi.

Avrupa Birliği yetkilileri, gece boyu süren müzakereleri yönlendiren Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanlarının ülkede barışın sağlanması için bir geçiş hükümeti kurulması ve erken seçim yapılması umudunda olduklarını söylediler.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukovich'i dün telefonla aradığı bildiridli.



Açıklamada, "Başkan Yardımcısı Yanukovich'ten polis, keskin nişancı, asker, paramiliter ve silahlı kişiler dahil olmak üzere her türlü güvenlik gücünü geri çekmesini istedi ve ABD'nin şiddetten sorumlu olan tüm yetkililere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu söyledi" denildi.

Bir ülke alevler içinde ağlıyor!



ÇATIŞMALAR MEYDANIN KUZEY VE DOĞUSUNDA

Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı kentin tam merkezinde yer alan çok da büyük olmayan bir alan. Bu meydana sayısız yan yolun dışında kabaca dört ana caddeden ulaşılabiliyor.

Meydanın kuzey ve doğusunda yer alan caddelerden devlet başkanlığı, parlamento ve bakanlıklar gibi kritik yerlere ulaşılabiliyor. Eylemciler, hummalı bir çalışma içinde. Bir yanda gönüllüler arabalarla barikatlar için kalas ve otomobil lastiği gibi malzemeler taşıyor. Bunlar elden ele geçirilerek barikatlar güçlendiriliyor.



Diğer yanda kaldırım taşları sökülüp, düzenli bir şekilde yerleştiriliyor. Bunların bir kısmı barikatlara götürülüyor, diğer kısmı da olası bir polis müdahalesine karşı kullanılmak üzere istifleniyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in makamından yapılan açıklamada dün gece muhalefet liderlerinin yanı sıra AB ve Rusya Federasyonu temsilcileriyle yapılan görüşmelerden sonra "bir anlaşmaya varıldığı" bildirildi.

Bununla birlikte Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, temkinli olunmasını tavsiye ederek, anlaşmanın kesin olmadığını bildirdi. Ukrayna muhalefeti de Yanukoviç'in açıklamasını henüz doğrulamadı.

BBC muhabiri, Yanukoviç'in erken seçime gitmesi ve anayasada değişiklikler yapması için baskı altında olduğunu belirtiyor.


Ukrayna Parlamentosu dün gece geç saatlerde yaptığı toplantıda terörle mücadele operasyonunun durdurulması ve güvenlik birimlerinin üslerine geri dönmesi kararını almıştı.

Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Yuri Dumanski, ordunun bir sivil anlaşmazlığın içine çekilmesini kınadığını ve görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Bu sabah Kiev'de durumun değişmediği, protestocularla polis güçleri arasındaki gergin havanın devam ettiği bildiriliyor.

Dün Kiev'deki çatışmalarda en az 21 protestocu öldü.

Yetkililer bir polis memurunun da öldüğünü ve 67 polisin göstericiler tarafından rehin alındığını söyledi.



AB Ukrayna'ya tavrını sertleştirdi

Avrupa Birliği dışişleri bakanları "şiddet ve aşırı kuvvet kullanımından sorumlu tuttuğu" Ukraynalı yetkililere yaptırım kararı aldı.

AB bakanları "hiç bir koşul şu anda tanık olduğumuz baskıları mazur gösteremez" dedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt "acilen bu kişilerin mal varlığının dondurulacağını ve vize yasağı getirileceğini" bildirdi.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton iki taraf arasında görüşmeleri başlatmada "ilk sorumluluğun" Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e ait olduğunu söyledi.

Brüksel'de AB dışişleri bakanları olağanüstü toplantısı sonrasında konuşan Ashton bakanların son şiddet onları karşısında "hoşnutsuzluklarını" ifade ettiğini ve "iç baskıda kullanılacak ekipman için ihracat lisanslarını askıya almada" anlaştıklarını söyledi.

Tedbirlerin uygulanmasının "Ukrayna'daki gelişmeler ışığında ileri alınacak" olduğunu da ekledi.

ABD Ukrayna yönetiminde 20 kişi hakkında vize yasağı kararı aldı. Ancak bu kişilerin isimleri açıklanmadı.



Keskin nişancı iddiası

BBC’ye konuşan görgü tanıklarına göre, Kiev’deki dünkü çatışmalar sırasında bazı kurbanlar tek atışla hayatlarını kaybetti.

Bu gelişme çatışmalarda keskin nişancıların da görev almış olabileceğine işaret ediyor.

Yerel televizyon kanalları, meydanda yatan cesetlerin görüntülerini yayınladı.

Başkent Kiev’deki diğer bazı kamu binalarının da, protestocuların işgal girişiminde bulunabilecekleri kaygısıyla boşaltıldığı haber verildi.

Meydandaki otellerden birinin lobisi cesetlerden ötürü adeta bir morgu andırdı.


Vali: Protestocular yok edilmeli

Kharkiv bölge valisi, Bağımsızlık Meydanı'nda barış yanlısı hiç bir gösterici kalmadığını iddia ederek protestocuların "yok edilmesi" gerektiğini söyledi.

Kiev'deki yetkililer, halkı gerekmedikçe sokağa çıkmamaları yolunda uyardı. Krizin diplomasi cephesinde de dün hareketli saatler yaşandı. Dün sabah saatlerinde Kiev’de bulunan Avrupalı dışişleri bakanları heyetinin Yanukoviç’le görüşmeden kentten ayrıldıkları bildirilmişti.

Ancak daha sonra, Fransa, Polonya ve Almanya dışişleri bakanlarının Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’le görüştükleri açıklandı. Avrupa Birliği yetkililerinin Ukrayna krizine ilişkin Brüksel'deki görüşmeleri ise Kiev'e gönderilen Fransız, Alman ve Polonyalı bakanlar olmaksızın yapıldı.

Kiev’de bulunan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigoriy Karasin ise Avrupa Birliği yetkililerinin Ukrayna’dan talepte bulunmalarının uygun olmayacağı uyarısında bulundu.

GERÇEK MERMİ İTİRAFI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, polisin çatışmalarda gerçek mermi kullandığını kabul ederken, "meşru müdafaa" vurgusu yaptı. Bakanlık açıklamasında, polise "yasalara uygun olarak kullanılmak üzere" ateşli silah verildiği belirtildi.

ONLARCA POLİS REHİN ALINDI

Bugünkü olaylarda en az iki polisin öldüğünü açıklayan İçişleri Bakanlığı, protestocuların 67 polisi de rehin aldığını duyurdu. Bakanlık, "Polisler rehineleri kurtarmak için silah kullanma hakkına sahip" açıklamasını yaptı. Açıklamada, üç polisin de kayıp olduğu belirtildi.
Bu sabaha kadar 28 kişinin hayatını kaybettiği Ukrayna'da, protestoların hedefindeki Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç dün gece muhalefet liderleri ile yaptığı görüşmelerin ardından taraflar ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.

AB'DEN YAPTIRIM

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Ukrayna'daki şiddet olaylarının sorumlularının banka hesaplarının dondurulması ve vize yasağı konulması konusunda anlaştı.
Brüksel'deki acil durum toplantısının ardından konuşan İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, "Bu karar hızla uygulanacak. Önümüzdeki saatlerde hayata geçirilecek" dedi.

Ukrayna lideri Yanukoviç ile Almanya, Fransa ve Polonya dışişleri bakanları arasında bugün Kiev'de yapılması planlanan görüşme güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

ABD: ÖFKE DUYDUK

Beyaz Saray, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i, güvenlik güçlerini Kiev kent merkezinden derhal geri çekmeye ve barışçıl protesto hakkına saygı göstermeye çağırdı.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, "Ukrayna güvenlik güçlerinin, kendi halkına karşı otomatik silahlarla ateş açması görüntülerinden öfke duyduk. Devlet Başkanı Yanukoviç'i, güvenlik güçlerini Kiev kent merkezinden derhal geri çekmeye ve barışçıl protesto hakkına saygı göstermeye çağırıyoruz ve protestoculara da kendilerini barışçıl şekilde ifade etmeleri çağrısında bulunuyoruz" ifadesini kullandı.

Ukrayna ordusunu, siyasi araçlarla çözülebilecek ve çözülmesi gereken bir ihtilafa müdahil olmamaya çağırdıklarını da kaydeden Carney, açıklamasında, "Güç kullanımı krizi çözmez. Şiddete son vermek ve Ukrayna halkının şikayetlerini ele alan ve gerilimi azaltan anlamlı diyalog başlatmak için net adımlar atılmalı" ifadesine yer verdi. Carney, ABD'nin, şiddetten sorumlu olanlardan hesap sorulması ve Ukrayna halkına birleşik ve bağımsız bir Ukrayna'yı daha iyi bir gelecek yoluna yeniden oturtmak için yardımcı olunması amacıyla Avrupalı müttefikleriyle birlikte çalışacağını belirtti.

KLİÇKO GÜVENLİK BİRİMLERİNE SESLENDİ

Ukrayna'daki muhalif Udar (Darbe) partisinin lideri Vitaliy Kliçko, güvenlik birimlerini yönetimin emirlerini yerine getirmemeye ve halkı korumaya çağırdı.

Ukrayna'daki gerginliğin tırmanmasının ardından, resmi internet sitesi üzerinden açıklama yapan Kliçko, güvenlik birimlerini, iktidarın emirlerine uymamaya ve halkı korumaya davet etti. Kliçko, emniyet birimlerinin direnmemesi durumunda, halkın da onlara dokunmayacağını ifade ederek, "Bu şiddet durdurulmalı ve bunun için yardımcı olabilirsiniz" ifadelerini kullandı. Yanukoviç'in koltuğunun, kurban vermeye değmediğini ifade eden Kliçko, binaların çatılarında bulunan keskin nişancıların bir an evvel çatılardan inmesini istedi.

RUSYA: PASPAS ETTİRMEYİZ

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Ukrayna hükümetinin "paspas gibi ayaklar altına alınmaması için" meşruluğunu ve işlevselliğini koruması gerektiğini söyledi.
Moskova'da hükümet üyeleriyle bir araya Medvedev, ülkesinin Ukrayna ile işbirliğine devam edeceğini belirterek, "Ukraynalı partnerlerimizle anlaştığımız tüm konularda işbirliğine devam edeceğiz, verdiğimiz sözleri yerine getirmek için uğraşacağız" dedi.

Medvedev, "Ancak bunun için Ukrayna hükümetinin görevinin başında olması lazım, hükümet, paspas gibi ayaklar altına alınmaması için meşru ve işlevsel olmalı" ifadelerini kullandı.