Washington Post Berlin Büro Şefi Anthony Faiola ve Souad Mekhennet imzasıyla yayınlanan haberde, Batılı diplomatlar, yerel yetkililer ve güvenlik uzmanlarına göre Türkiye’nin kime bağlı olduklarının kestirilmesinin zorluğundan dolayı sınırdan silah ve savaşçıların ayrım yapmaksızın geçişlerine izin verdiği ifade ediliyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın her tür düşmanına yardım etmeye hevesli Türkiye’nin, IŞİD’e kırmızı halı serdiği belirtilerek, “Bir zamanlar Ortadoğu’da yeni-Osmanlı etki alanı inşa etme hevesiyle yanıp tutuşan karizmatik otokrat Erdoğan açısından, Suriye muhalefetinin geniş bir kesiminin taktiksel olarak desteklenmesi girişimi geri tepti.” deniliyor.

 

Habere göre, IŞİD ve El Nusra Cephesi’nin üyeleri, Türkiye hastanelerinde tedavi gördü. Daha da önemlisi, Reyhanlı ve diğer kasabalar yabancı savaşçılarla silahların sınırdan geçiş istasyonu haline gelirken, Türk hükümeti bu gelişmelere sessiz kaldı. İŞID’in artan gücü ise Türkiye’ye sınır güvenliğinin artırmaya itti. Türkiye’nin u-dönüşü çok geç ve yetersiz olabileceğinin dile getirildiği haberde, “Giderek genişleyen bir ihtilafın girdabı içindeki bölgede, Türkiye kendi ektiğini biçiyor. Bir zamanlar taktiksel olarak yardım ettiği isyancılarla sınırda çatışmaya giriyor.” ifadelerine yer verildi. Önlemlere rağmen IŞİD’in hala Türkiye’deki şebekeler vasıtasıyla sınırdan sızmaya devam ettiği belirtiliyor.

 

IŞİD ŞUANDAKİ BAŞARISI İÇİN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETMELİ

Haberde, Reyhanlı’da görüşülen üst düzey bir IŞİD yöneticisinin sözlerine yer veriliyor. İsminin Yusuf olduğunu söyleyen IŞİD terör örgütü yöneticisi, şu anki başarılarının bir kısmı için Türkiye’ye teşekkür etmeleri gerektiğini ima ediyor. Yusuf, “Türkiye’ye gelmek eskisi kadar kolay değil. Benim de kaçakçılarla bağlantı kurmam gerekti ama gördüğünüz gibi bunun hala yöntemleri var.” ifadelerini kullanıyor. Yusuf, geçmişte üst düzey üyelerinin Türkiye’deki hastanelerde tedavi gördüğünü ve IŞİD’e katılan savaşçılar, malzeme ve teçhizat ihtiyacının çoğunluğunun Türkiye üzerinden geldiğini belirtiyor.

IŞİD’in artık çok güçlendiğini ve Türkiye sınırına ihtiyacı kalmadığını belirten Yusuf, “Şu an Irak’tan yeterli miktarda silah geliyor ve Suriye’de bile yeterince silah satın alabiliyoruz. Artık silahları dışarıdan almaya pek ihtiyaç kalmadı” diyor.

 

ABD’nin IŞİD militanlarına karşı hava operasyonu başlattığının hatırlatıldığı haberde, “Fakat o militanlar, NATO üyesi Türkiye’nin sınırlarını aylar boyu stratejik olarak hayati bir tedarik güzergahı ve savaşları için giriş noktası olarak kullanarak güçlerini kısmen artırdı.” ifadelerini yer veriliyor.