Yahudilerden İsrail saldırılarına protesto

İsrail'in en gizemli Yahudi topluluklarından biri sayılan Ortodoks Haradem Yahudilerinden Neturei Karta üyeleri, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Eski Şehir'deki Şam Kapısı'nda (Babu'l Amud) İsrail'in Gazze operasyonunu protesto eden bir grup Neturei Karta üyesi Ortodoks Yahudi, "Siyonizme son ver", "Yahudiler taziyelerini öldürülen Gazzeliler'e gönderiyor", "Siyonist Ordu Yahudileri ve Yahudiliği temsil etmiyor", "Barış ve güvenlik için Siyonizme son ver", "Filistin, Filistinliler'e aittir" yazılı pankartlar taşıdı.



Filistinlilerin de destek verdiği göstericiler, eylemlerine başladıktan 5 dakika sonra İsrailli güvenlik güçleri tarafından göz altına alındı.



NETUREİ KARTA KİMDİR?

Neturei Karta tarikatı, Haham Ahron Katzenelenbogen tarafından 1935'te Kudüs'te kuruldu. Liderliğin, babadan oğula geçtiği tarikat, ABD'deki bazı gruplardan destek görüyor. İsmini Aramice kökenli "Şehrin muhafızları"ndan alan tarikatın lideri ise Siyonizm karşıtlığıyla bilinen Meir Hirsh. Kudüs'te Mae Şarem mahallesinde yoğun olarak yaşayan ve sayıları 10 bin civarında olan tarikat üyeleri, hiçbir şekilde İsrail devletinden yardım almıyor.