Portekiz'de sağ görüşlü koalisyon hükümetinde, oturma izinleriyle ilgili yolsuzluk iddiası, İçişleri Bakanı Miguel Macedo'nun istifasına neden oldu.

Portekiz'de geçen perşembe günü ortaya çıkan ve basın tarafından "Altın İzin" olarak adlandırılan yolsuzluk skandalında, aralarında İçişleri Bakanlığına bağlı üç üst düzey yöneticinin de bulunduğu 11 kişi, yatırım yapmak için ülkeye gelen yabancılara oturma izni verilirken komisyon aldıkları iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

İçişleri Bakanlığına ait ofislerde de arama yapan polis, son 2 yılda verilen oturma izinleriyle bağlantılı tüm evraklara el koymuştu. Yolsuzluklarla doğrudan bağlantısı bulunmasa da Bakanlığı içinde gerçekleştiği için istifasını sunan İçişleri Bakanı Macedo, gazetecilere yaptığı açıklamada "siyasi sorumluluğu üzerine aldığını" belirtti.

Portekiz hükümeti, ekonomik krizle mücadele kapsamında 2013 yılında yürürlüğe soktuğu yasayla ülkeye büyük yatırım yapan AB dışı ülkelerden gelen yabancılara kalıcı oturma izni hakkı verirken, son 2 yılda Çin, Rus, Brezilyalı, Angolalı ve Güney Afrikalı toplam 470 kişiye oturma izni verdiği tespit edildi. Toplamda yaklaşık 300 milyon avroluk yatırım yaptıkları belirtilen bu kişilerin en çok emlak sektöründe iş yaptıkları bildirildi.