İspanya Adalet Bakanlığı ülkede yolsuzluk ve rüşvet olaylarının çoğalması üzerine “Süper Savcılar” dönemini kapatacak önemli bir düzenlemeye imza atmaya hazırlanıyor. Yeni yasaya göre yolsuzluk olaylarına karışmış bakanların dosyalarına tek savcı yerine üç savcı bakacak. Kararlar da üç savcı arasında oy çokluğu ile alınacak.

'ZAMAN AŞIMI'NI ÖNLEMEK İÇİN
İspanya Adalet Bakanı Alberto Ruiz-Gallardón, bu düzenlemenin halkın yolsuzluk ve rüşvet davalarının gecikerek zaman aşamasına uğramasına yönelik şikâyetlerinin artması üzerine yapıldığını söyledi.

DAVA 3 SAVCININ ONAYIYLA AÇILACAK
Gallardon, ülkeyi sarsan önemli yolsuzluk olaylarında artık her savcının istediği gibi istediği bölgede dava açamayacağını vurgulayarak, “Bu davalar bireysel değil kolektif savcılar tarafından özel mahkemelerce yürütülecektir ” açıklaması yaptı.

500'DEN FAZLA YOLSUZLUK DOSYASI BEKLİYOR
İspanya’da halen aralarında bazı bakan, siyasetçi, işadamları ve Kral akrabaları olmak üzere 500’den fazla yolsuzluk dosyası karara bağlanmak üzere mahkemelerde bekletiliyor.

PRENSES DE YOLSUZLUKTAN YARGILANMIŞTI
İktidardaki Halk Partisi’ni de (PP) yakından ilgilendiren bu davaların tek bir savcı tarafından yürütülmesi halkın yoğun tepkisine yol açıyor. Geçtiğimiz aylarda ise Palma de Mallorca Mahkemesi’nin İspanya Kralı’nın küçük kızı Prenses Cristina’yı, yolsuzluk soruşturması kapsamında yargılaması dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Yasa tasarısı onaylanırsa, aralarında kraliyet ailesi, bakanlar ve siyasi partiler gibi üst düzey davalarda Başsavcılık dönemi bitmiş olacak.