Çalışma Bakanlığı ile işçiler adına Türk-iş ve işverenler adına TİSK'ten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını gerçekleştirdi. 2015 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek için yapılan toplantıda taraflar ücret tekliflerini sunmadı. Peki 2015 için asgari ücret ne zaman belirlenecek?

Komisyon, bugün itibarıyla brüt 1,134 TL, net 891 TL lira olan asgari ücretin 1 Ocak
2015'ten geçerli olacak seviyesini en geç bu ayın sonuna kadar belirleyecek.

"3+3 artış oranı kabul edilmez!"

Toplantıda konuşan Türk-İş Temsilcisi Nazmi Irgat, kayıtdışı istihdam edilenlerin dışında tespit edilen işçilerin üçte ikisinin asgari ücretli olduğunu belirterek, "İnsanların çaresizliği ve işsizlik gerekçe yapılarak düşük ücret politikasının sürdürülmesi kabul edilemez" dedi ve hükümetin 2015 yılı programında öngörülen yüzde 3+3 artış oranının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Irgat, asgari ücret belirlenirken geçim şartlarının, insan onuruyla yaşamayla bağdaşacak bir tutarın, işçi kesiminin harcama gruplarını dikkate alan bir enflasyon oranının ve en düşük memur maaşının dikkate alınmasını talep ettiklerini belirtti.

TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir ise Türkiye'de uygulanan asgari ücret miktarının 12 Avrupa ülkesinden yüksek olduğunu belirterek, "Araştırmalar, Türkiye'de asgari ücret düzeyinin verimlilik düzeyine ve ortalama ücret düzeyine göre yüksek olduğunu göstermektedir" dedi ve şöyle konuştu:

"Asgari ücret düzeyinin brüt olarak artırılmasından ziyade, üzerindeki vergi ve sigorta prim
yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artış
sağlanmalıdır... Asgari geçim indirimi oranı yükseltilmeli, işverenin ve işçinin SGK prim yükü azaltılmalıdır. Vergi ve sigorta prim yükünün yüzde 37.4 olan işgücüne maliyeti, OECD ortalaması olan yüzde 26.4'e indirilmelidir."

Demir, asgari ücretle çalışıyor görünen ve toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçilerin
işverene maliyet ortalamasının da 2,423 lira olduğunu ve bu işçilerin gelir vergisi ilk diliminin yüzde 15'ten yüzde 12'ye indirilmesi gerektiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET 1800 TL OLMALI!


Komisyon'da yer almamakla beraber, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise dün yaptığı açıklamada, GSYH'ya göre yaptıkları hesaplamalar sonucu 2015 yılı için asgari ücretin net 1,800 lira olması gerektiğini belirtti.