17 Aralık yolsuzluk operasyonuyla birlikte adı gündemden hiç düşmeyen Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in Ataşehir’deki arazisiyle ilgili imar planı değişikliğine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) planı “çevre yapılanma şartlarının üzerinde emsal değeri verildiği için” 2012 yılında reddetmişti. Cengiz İnşaat iki yıllık süreçte Ataşehir’deki finans merkezinin yanında yer alan arazide iş merkezi binasını yükseltti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “by-pass” edilmesine tepki gösteren İBB CHP Meclis Grubu olayı soru önergesiyle gündeme taşıdı. Ataşehir ilçesi, Küçükbakkalköy Mahallesi, 3378 ada, 1 parselde bulunan ve mülkiyeti Cengiz İnşaat-Mehmet Cengiz’e ait olan taşınmaz ile ilgili plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan geçti. Plan değişikliği 04.09.2014 - 03.10.2014 tarihleri arasında askıya çıktı. Bakanlık’tan geçen plan değişikliğiyle “taşınmaza emsal değeri meri plan şartlarının üzerine çıkarılmış plan notları ile desteklenerek çevre yapılanma şartlarının çok üzerinde emsal değeri” verildi. Bakanlığın onayladığı plan değişikliği daha önce İBB Meclisi’ne gelmiş, 12.10.2012’de 2162 sayılı meclis kararıyla oybirliği ile reddedilmişti.

CHP’Lİ ÜYELER MECLİS'E TAŞIDI

İBB Meclisi’nin CHP’li üyeleri İBB’nin by-pass edilerek bakanlığın onayından geçen plan değişikliğini soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından yazıl cevaplandırılması istenen yazılı soru önergesinde yaşanan olaya tepki gösterilerek şu sorular yöneltildi: “Bina bitmiş, açılışı yapılacak normal şartlarda, bu plan değişikliğinin uygulanma şansı var mı?

Yok? Bina bitmiş ama Mehmet Cengiz bu, film çok. Bina, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı plana göre imal edilmiş, aksi takdirde bina yeniden yıkılıp yapılacak hali yok. Bina ile ilgili bir onaylı bir de onaylı olmayan mimari ve statik projeler var, bu net, aksi düşünülemez. Önce yap, nasıl olsa İBB’den olmazsa, Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan binaya uygun plan değişikliği yapılır. Maalesef gelinen durum ne kadar endişe verici. Biz burada seçilmişler olarak bu plan değişikliğine oybirliği ile ‘hayır diyoruz’, devletin başka bir kurumu yine başında bir seçilmiş bakan ve bu meclisten gitmiş birisi var, bu meclisi by-pass ediyor. Bu kapsamda şunları sormamız gerekiyor: Anılan ada ve parselde yapımı bitme aşamasında olan taşınmazın yapımaşamasında alınması zorunlu olan temel ruhsatı, temel üstü ruhsatı alınmış mıdır? Hmax değerinin aşıldığı, çatı piyesinin onaylı projesine aykırı olduğu, binanın kontur ve gabarisinin ölçülmesini, terk alanlarının kamunun eline geçip geçmediğinin, kot kesit, inşaat istikamet rölövesi, bina giriş saçağı, yapı kontrol firmasının unvanı, bina ile ilgili bir işlem yapıp yapmadığı, dolayısı ile onaylı projesine tüm aykırılıkların tespit edilmesini, tarafınızdan imar işlem dosyasından kontrol edilmesini, ruhsat ve ruhsata esas belgelerden incelenmesini...”