Cum­hur­baş­ka­nı Re­cep Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın im­za­la­ya­rak Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­la­nan Tor­ba Ya­sa­’y­la bir­lik­te Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­la­nan 27 yıl­lık ku­rum Dış Eko­no­mik İliş­ki­ler Ku­ru­lu (DE­İK) res­men ka­pan­dı. Böy­le­ce DE­İK bün­ye­sin­de­ki iş kon­sey­le­ri­nin gö­rev ve yet­ki­le­ri de so­na er­di. Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı bün­ye­sin­de ye­ni bir DE­İK’­in ku­rul­ma­sı gün­dem­de. An­cak DE­İK’­in fa­ali­yet­le­ri­nin so­na er­me­si ye­ni be­lir­siz­lik­le­ri de or­ta­ya çı­kardı.
Yurt dı­şın­da yer­le­şik Türk gi­ri­şim­ci­ler ve pro­fes­yo­nel­le­ri bir ara­ya ge­ti­re­rek Türk lo­bi­si­ni güç­len­dir­me­yi amaç­la­yan Dün­ya Türk İş Kon­se­yi­’nin (DTİK) ka­pı­sı­na, DE­İK’­in ba­kan­lı­ğa bağ­lan­ma­sı ile ki­lit vu­rul­muş ol­du.

Öz ve Kent yö­ne­tim­de

Dün­ya­nın 5 kı­ta­sın­da ör­güt­le­ne­rek yak­la­şık 6 mil­yon Tür­k’­ü bir ara­ya ge­ti­re­rek Tür­ki­ye­’nin ta­nı­tı­mı­na kat­kı­nın ya­nı sı­ra öze­lik­le Er­me­ni ve Ya­hu­di di­as­po­ra­sı­nın et­kin­li­ği­ni kır­ma­yı amaç­la­yan DTİK, son ka­rar­la bir­lik­te or­ta­dan kalk­mış ol­du.
6 Ara­lık 2007 DE­İK ve 24 Ocak 2008 TOBB ka­rar­la­rıy­la Dış Eko­no­mik İliş­ki­ler Ku­ru­lu (DE­İK) ça­tı­sı al­tın­da ku­ru­lan Dün­ya Türk İş Kon­se­yi­’nin (DTİK) baş­kan­lı­ğı­nı TOBB/DE­İK Baş­ka­nı Ri­fat Hi­sar­cık­lı­oğ­lu yü­rü­tü­yor. Kon­se­yin Yük­sek İs­ti­şa­re Ku­ru­lu Baş­ka­nı ise Co­ca Co­la Baş­ka­nı Muh­tar Kent. Kon­se­yin Yük­sek İs­ti­şa­re Ku­ru­lu­’n­da ise dün­ya­ca ta­nın­mış Türk­ler de yer alı­yor.
İş­te bazı üye­ler, “Wes­tern Uni­on CE­O’­su Hik­met Er­sek, Ko­lom­bi­ya Üni­ver­si­te­si Kalp Cer­ra­hı Prof. Dr. Meh­met Öz, Mic­ro­soft Dün­ya Üre­tim ve Kay­nak­lar­dan So­rum­lu Ge­nel Mü­dü­rü Çağ­la­yan Ar­kan, Ta­sa­rım­cı Atıl Ku­toğ­lu.”

Ga­rip sa­vun­ma

Bu ara­da Eko­no­mi Ba­ka­nı Ni­hat Zey­bek­ci, DE­İK’­le il­gi­li ga­rip bir sa­vun­ma yap­tı. Zey­bek­ci, “DE­İK, Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı ile tam bir ko­or­di­nas­yon içe­ri­si­ne gir­mek­te zor­la­nı­yor­du. Fark­lı ül­ke­le­rin yet­ki­li­le­riy­le gö­rüş­tü­ğün­den son­ra­dan ha­be­ri­miz olu­yor­du. Tek­nik an­lam­da bir sı­kın­tı var­dı. Sı­kın­tı­yı gi­der­me an­la­mın­da böy­le bir dü­zen­le­me ya­pıl­dı­” dedi.

Tam olarak ne ol­du­ğu­nu an­la­mış de­ği­liz

Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nu zi­ya­ret eden Türk Sa­na­yi­ci­le­ri ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği (TÜ­Sİ­AD) Baş­ka­nı Ha­luk Din­çer, gö­rüş­me son­ra­sı DE­İK’­in Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­lan­ma­sıy­la il­gi­li yo­rum yap­mak­tan ka­çın­dı. TÜ­Sİ­AD Baş­ka­nı Din­çer, “Biz bu ko­nu­da her­han­gi bir de­ğer­len­dir­me yap­ma­dık. Tam ola­rak ne ol­du­ğu­nu da an­la­ya­bil­miş de­ği­liz DE­İK ile il­gi­li. Bun­dan son­ra­ki dü­zen­le­me­yi gör­me­dik. Her­han­gi bir yo­rum ya­pa­ma­-ya­ca­ğız” diye konuştu.

Çin heyeti ziyareti iptal etti

DE­İK’­in, Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­lan­ma­sı ye­ni bir tar­tış­ma­yı da gün­de­me ge­tir­di. Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan yö­net­me­lik çık­ma­dı­ğı için ye­ni DE­İK’­in na­sıl olu­şa­ca­ğı bel­li de­ğil. Tun­cay Özil­han, Ha­luk Din­çer, Zey­nel Abi­din Er­dem, Hüs­nü Öz­ye­ğin, Su­zan Sa­ban­cı Din­çer, Zey­nep Bo­dur Ok­yar, Ali Ki­bar gi­bi Tür­ki­ye­’nin ön­de ge­len sa­na­yi­ci­le­ri­nin kon­sey baş­kan­lı­ğı yap­tı­ğı DE­İK’­in, Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan yö­net­me­lik çı­ka­na ka­dar Tür­ki­ye­’ye da­vet edi­len ül­ke he­yet­le­ri­ni ki­min ya da na­sıl kar­şı­la­ya­ca­ğı be­lir­siz­li­ği­ni ko­ru­yor. Ay­rı­ca ün­lü işa­dam­la­rı­nın gö­nüllü­lük esa­sı­na gö­re ça­lış­tı­ğı DE­İK, ya ge­len he­yet­le­ri kar­şı­la­ma­ya­cak ya da işadamları kar­şı­la­dık­la­rı he­yet­ler için ya­pı­la­cak mas­raf­la­rı ce­bin­den öde­ye­cek. Dün de bu­nun bir ör­ne­ği ya­şan­dı. DE­İK he­ye­tiy­le bir ara­ya ge­le­cek olan Çin Ti­ca­ret Ba­kan Yar­dım­cı­sı ve Çin An­ka­ra Bü­yü­kel­çi­si ya­şa­nan­lar ne­de­niy­le zi­ya­re­ti ip­tal et­ti.