DİSK Genel Başkanı Kani Beko, hükümet programında yüzde 3+3 olarak açıklanan zam oranıyla işçilere günlük 1 lira civarında bir zam uygun görüldüğünü belirterek, "Hükümet, açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti" dedi.

Beko, DİSK'in "Asgari ücret 1800 net! Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün!" kampanyası kapsamında Mecidiyeköy Meydanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de madenlerde, inşaatlarda, belediyelerde, tersanelerde, bürolarda, hastanelerde, zor koşullarda asgari ücretle çalışanların, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir ücret alması için DİSK'e bağlı sendikalar ve işçilerle alanlarda olduklarını belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları öncesinde hükümetin hedeflediği zam oranını açıkladığını kaydeden Beko, "Hükümet programında yüzde 3+3 olarak açıklanan zam oranı ile işçilere günlük 1 lira civarında bir zam uygun görüldü. Hükümet, açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti" ifadelerini kullandı.

Beko, DİSK olarak asgari ücretle ilgili 4 ayrı hesap yaptıklarını ve hepsinde "Asgari ücret net olarak en az 1800 lira olmalıdır" sonucuna ulaştıklarını dile getirerek, bunları şöyle sıraladı:

"Kişi başına milli gelir aylık bin 800 lirayı aşmış. Peki nerede bu gelir? Madem Türkiye ekonomisi büyüyor, bizim aşımız, ekmeğimiz neden büyümüyor? Büyümeden payımızı alsaydık şimdi asgari ücret yaklaşık bin 800 lira olacaktı. Bin 800 liranın altında ücret işte bu nedenle kabul edilemez. 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3 bin 500-4 bin lira civarındadır. Çocuklarımızı yoksulluğa mahkum etmemek için bin 800 lira şarttır. Hükümet, 'İtibardan tasarruf olmaz' diyerek Cumhurbaşkanlığı bütçesini yaklaşık 2 kat artırdı. Bu ülkede tüm değerleri üretenler biziz ve daha düşük bir artışı kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanlığı bütçesi artış oranıyla eşit zam istiyoruz. Yani net bin 800 lira asgari ücret istiyoruz."

Ücret belirlenmesi toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalı

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinin bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Beko, bu konuda bir yasal düzenleme önerisini ilgili bakanlıklara ve Meclis'teki tüm partilere iletileceğini bildirdi.

Beko, parasız eğitim, parasız sağlık, parasız ulaşım ve parasız kreşler istediklerini ifade etti.

DİSK'e üye oldukları için işten çıkarılan işçilerin Türkiye'nin dört bir yanında direndiğini dile getirerek, hükümetin "direnişleri ezmek" için çıkarmaya hazırlandığı İç Güvenlik Reformu tasarısının yasalaşması halinde "Türkiye'de adı konulmamış bir sıkıyönetim ilan edileceğini" öne sürdü.

Sloganların atıldığı açıklamanın ardından Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve DİSK'e bağlı sendika temsilci ve üyeleri, Mecidiyeköy'de bildiri dağıttı.