Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bağlı olan Hazine’de üç daire başkanı görevden alındı.

İbrahim Çanakcı’dan sonra yeni müsteşarın atanamadığı Hazine Müsteşarlığı’nda şimdi de görevden alma dalgası geldi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a bağlı olan Hazine’de üç daire başkanı görevden alındı. Personel Daire Başkanı Mustafa Bitiren, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Fatih Sezer ile İdari Mali İşler Dairesi Başkanı Arslan Baş görevden alınan isimler oldu.

Arslan Baş’ın sağlık sorunları nedeniyle bir süre önce görevden ayrılma isteğinde bulunduğu da belirtiliyor.

Fuat Avni Twitter'da, birkaç gün önce Hazine operasyonu ile ilgili şunları yazmıştı:

1. Babacan başından beri pragmatist davrandı. Bunu görmek için, ona bağlı kuruluşlardaki tasfiye sürecini iyi okumak lazım.

2. İlk, BDDK ve SPK'da tasfiye başladı. Tasfiyelerde Babacan'ın imza attığı bir karar yoktu, tasfiye işini kurul üyelerine gördürdü.

3. Tiran'a sunmak üzere Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasına sakladığı kurbanlarsa Borsa İstanbul ve Merkez Bankası bürokratları oldu.

4. Babacan, Cumhurbaşkanlığı ve HSYK seçimlerinden sonra bizzat kendisinin altına imza atacağı Hazine Müsteşarlığı'nda tasfiyelere başladı.

5.Hukuksuz tasfiyeler mahkemeler tarafından iptal edilirse zorda kalacağını bilen Babacan, HSYK seçimlerini ve dairelerin oluşmasını bekledi

6. Babacan, bakanlık döneminde ekonomi yönetimindeki başarısını çalıştığı nitelikli kadrolara borçlu olduğunu söylüyordu.

7. Peki Babacan ekonomi bürokrasisinde nitelikli kadroları nasıl oluşturdu?

8. Babacan'ın ilk bakanlık döneminde danışmanlığını Burhanettin Aktaş yapmış daha sonra Hazine Müsteşarlığına Müs. Yard. olarak atanmıştı.

9. Aktaş, aynı zamanda ekonomi bürokrasisinde yapılan atama havuzunun başında. Babacan, bu havuzdan atama yapıyordu.

10. Burhanettin Aktaş'ın atama havuzuna aldığı adaylarda aradığı dört temel kriter var. Üçü olması gereken, biri de olmaması gereken.

11.Olması gerekenler:"namazı var mı?" "milliyetçi-muhafazakar mı?" "işe kabiliyeti var mı?" Olmaması gereken "okyanusa dalar mı?" (cemattçi)

12. Babacan, bu havuzdan seçtirdiği çok renkli ve kabiliyet esasına göre dizayn ettiği ekonomi bürokratları ile başarıyı elde etti.

13. Cemaat'le irtibatı olmayan kadrolar oluşturduğu halde konumunu sağlamlaştırmak için Babacan, Hazine Müsteşarlığı'nda tasfiyeye başlıyor.

14. Babacan, Hazine Müsteşarlığı'ndaki tasfiyeleri atama havuzunun başındaki Burhanettin Aktaş üzerinden yapıyor.

15. Aktaş, konumunu korumak ve ORA AVM ile ilgili akçeli işlerini Başbakanlık teftiş kurulundan kaçırmak için tetikçilik yapıyor

16. Tasfiyelerin ardından, Müsteşarlık'taki ekibin fişleme becerisine göre atanacakları kadrolar da hazırlandı.

17. Ekonomi bürokrasisindeki en büyük kıyımı önümüzdeki günlerde hayretle izleyeceksiniz.

18. Ekonomide kırılganlıklar artmış makroekonomik dengeler bozulmuşken hazine müsteşarlığında tasfiye yapılması ekonomiyi kaosa itecek.

19. Türkiye'yi ekonomik açıdan zor bir yılın beklediğini bilen Babacan, acemi kadrolarla ekonomi yönetimindeki zaafiyetin sorumlusu olacak.

20. Birkaç ay sonra dönem başkanlığını Türkiye'nin yapacağı G-20 toplantılarının ülkenin imajına zarar vermeden nasıl yapılacağı belli değil

21. Babacan nitelikli bürokratları internet haberleri, kaynağı belirsiz ihbar mektuplarıyla hiçbir hukuki delil olmaksızın tasfiye ediyor.

22. Her konuşmasında hukukun üstünlüğüne vurgu yapan Babacan, bu hukuksuz tasfiyeleri bakalım nasıl izah edecek.