Ancak son 5 ayda petrol fiyatlarındaki yüzde 36’lık gerileme dikkate alındığında benzinin 3.3 liraya, motorinin ise 2.9 liraya satılması gerek.
Gerileyen petrol fiyatlarına paralel dün geceden geçerli olmak üzere benzin ve motorin fiyatlarında indirime gidildi. Buna göre, motorinin litresi 15 kuruş düşerek 4.09’dan 3.9’e, benzinin litresi de 4.59’dan 4.46 liraya geriledi. Ancak, yapılan indirimin yeterli olmadığı belirtildi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, dünyada varil petrol fiyatlarının son 5 ayda 115 dolardan 75 dolara inmesine rağmen Türkiye’de pompa fiyatlarında kuruşluk indirimlerle yetinilerek, yüksek vergiye devam edilmesini eleştirdi. Oran, yaptığı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “Benzinin fiyatını hemen bugün indirin. Petrolde son beş ayda yaşanan yüzde 36’lık düşüşü neden Türkiye’ye yansıtmıyorsunuz? Benzin 3.3 liraya, motorin 2.9 liraya çekilmeli” çağrısı yaptı.



POMPAYA henüz YANSIMIYOR

Akaryakıt zamlarına sürekli dünya petrol fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren hükümetin, ham petrolde son 5 ayda yaşanan sert düşüşü ise benzin, motorin gibi ekonomide temel girdi olan ve vatandaşın cebini yakan ürünlere yansıtmaktan kaçındığına dikkat çeken Oran, “Küresel emtia piyasalarında bir varil Brent petrolünün fiyatı 71.50 dolar ile 2 Haziran 2010 tarihindeki 72.78 dolarlık düzeyin de altına geriledi. Bu fiyat düşüşüyle birlikte, Brent petrolün varil fiyatında, bu yıl haziran ayındaki 115 dolarlık düzeyinden düşüşü yüzde 37.8’i buldu” diye konuştu.
Açıklamasında, petrol fiyatlarındaki bu hızlı düşüş sürecinde benzin ve diğer petrol ürünlerinin fiyatlarının aynı ölçüde değişmediğine dikkat çeken Oran, “Ham petrol fiyatındaki düşüşün akaryakıtta ürün fiyatlarına yansıması son derece sınırlı kaldığı gibi; ağırlığı oynak vergilerin oluşturduğu fiyat yapısındaki çarpıklık yüzünden bu gelişme pompa fiyatına neredeyse hiç yansımıyor” şeklinde konuştu.

GELİR DÜŞÜK, VERGİ YÜKSEK

Gelirde AB ülkelerinin çok altında bulunan Türk insanının, yüksek vergi yükü nedeniyle akaryakıta o ülkelerden çok daha fazlasını ödediğine dikkat çeken Oran şunları söyledi: “AB 28 ve Türkiye olmak üzere 29 ülke karşılaştırıldığında Türkiye benzin fiyatında, kişi başına geliri 35 bin dolar olan İtalya ve 51 bin dolar olan Hollanda ile birlikte ilk üçte yer alıyor. Kişi başına milli geliri AB 28 ortalamasının üçte biri düzeyinde bulunan Türkiye’de akaryakıt fiyatları 28 ülke ortalamasının bir hayli üzerinde. AB 28 ortalamasında benzinin litre fiyatı 4.10 TL, motorinin litresi 3.81 TL ile Türkiye’dekinin epey altında bulunuyor.”