Saime BAŞÇI / SÖZCÜ

Unakıtan’ın dünürü Doğan Kanmaz’ın karıştığı kaçak et operasyonu sonrasında, et üretici birliklerine bakanlıktan konuşma yasağı geldi.
Türkiye, önceki gün Mersinde bir operasyon ile ele geçirilen 28 milyon TL değerindeki 1044 tonluk ithal kaçak et olayı ile sarsıldı. Lüks restoranlardan piyasaya yayıldığı tahmin edilen kaçak etin ele geçirilmesinin ardından dün de Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından kırmızı et üretim rakamları açıklandı. Verilere göre, Türkiye’deki kaçak et miktarı her geçen gün artarken, 2014 yılındaki kırmızı et üretim miktarı ise ilk 9 ayda yüzde 3.5 geriledi. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar “Kırmızı et üretimi artırılmalı. Çünkü, tüketim artışı devam ediyor” uyarısını yaptı.



Sebebi Kanmaz mı?

Kaçak et operasyonu ile üretimdeki düşüşü konuşmak için dün Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç’u aradık. Ancak Tunç, konuyla ilgili olarak konuşamayacağını açıkladı. Gerekçesi ise oldukça ilginçti. Tunç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan konuyla ilgili uyarı aldıklarını ve sektöre konuşma yasağı getirildiğini belirterek, sorularımızı yanıtlamaktan kaçındı. Bilindiği gibi 3 gün önce Mersin’de gümrük muhafaza ekipleri, Mersin Gümrüğü’ne bir operasyon düzenleyerek Türkiye’nin en büyük ithal kaçak et operasyonuna imza attı. 28 milyon lira değerindeki kaçak etle ilgili 11 kişi hakkında hukuki işlem başlatıldı. Gümrükçüler ithal etin izini sürmek için 5 antrepoda sayım yaptı. Bu antrepolardan biri Orta Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü’yken emekli olan Doğan Kanmaz’a ait. Kanmaz ise AKP’li Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın dünürü. Bu durum ‘Kanmaz yüzünden mi üreticiler susturuldu?’ sorusunu akla getirdi.