Ramazan Bayramı’nın ardından Kurban Bayramı hazırlıklarının başlamasıyla et fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Fiyat artışlarında üreticinin Kurban Bayramı nedeniyle elindeki canlı hayvanı pazara sürmemesinin etkin olduğu ifade edilirken, et fiyatlarının son 3 ayda yaklaşık yüzde 30 oranında arttığı belirtildi.

Dar gelirli bakıyor

Et fiyatları en fazla Nişantaşı, Bahçeşehir, Ulus, Etiler, Bağdat Caddesi gibi lüks semtlerde artış gösterdi. Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’nde kuzu pirzolanın kilosu 75 liradan satılırken, Halkalı Merkez Mahallesi’nde kuzu pirzola 45 liradan alıcı buluyor. Nişantaşı’nda bir kilo kıyma 70 liraya satılırken, Halkalı’da kıymanın kilosu 35 lira.
Dar gelirliler, fiyatların yüksek olmasından yakınıyor. Et reyonlarını sadece seyreden dargelirliler, alışveriş yapmadan kasap dükkanlarından ayrılıyor.

Fiyatı tüccarlar yükseltiyor

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, et fiyatlarındaki artışın üreticiden değil, aracı tüccarlardan kaynaklandığını söyledi. Bilinçli hayvan üreticisinin zaten elinde canlı hayvan tutmadığını kaydeden Yıldız, “Besi hayvanının ideal kesim zamanı 14 ayın içine girdiğindedir. 14 aylık besi hayvanı 280 kilogram civarındadır. Bu aşamada hayvanı kesmezseniz, fazladan yem yiyerek kas yapmaya başlar” dedi.

İthalat isteyenler var

Fazla yemin üreticiye ek maliyet getirdiğini ifade eden Yıldız, bundan dolayı bilinçli üreticinin Kurban Bayramı’nı beklemediğini dile getirdi.
“Üretici 14 aylıkken hayvanı pazara sürer. Et fiyatlarındaki artışın arkasında üreticiyi aramasınlar” diyen Yıldız, et ithalatının önünün açılması için spekülasyon yapıldığına dikkat çekti.