Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında beklentiler dahilinde herhangi bir değişikliğe gitmezken, ekonomistler karar metninin tonunun "şahin" gözükmediğini, ancak sıkı para politikası duruşunun devam edeceğinin anlaşıldığını kaydediyor.

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi konuya ilişkin değerlendirmesinde, faiz indirimlerine verilen ara uzarken, faiz indirim sürecinin sona erip ermediği konusunun ise net anlaşılamadığını söyledi.

Faizlerin sabit tutulması sonrası gelecek dönem faiz kararlarına ilişkin net bir sinyal verilmezken, bir sonraki toplantıya (23 Ekim) kadar TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın çeşitli iletişim kanallarıyla verebileceği mesajların önemli olacağını aktaran Bürümcekçi, "Piyasa açısından toplantı bazındaki kararlardan çok indirimlerin (1 hafta repo veya koridor) hangi faiz seviyesine kadar devam edeceği daha değerli bir bilgi olmaya devam edecektir" dedi.

Likidite politikasının etkin kullanılmaya ve göreli sıkı kalmaya devam edebileceğini kaydeden Bürümcekçi, likidite politikasının esnek bir şekilde kullanımının özellikle sermaye çıkışı olan dönemlerde TL için önemli bir savunma görevi gördüğünü ve dolayısıyla likidite politikasının göreli sıkılığını korumasını beklerken, yakın vadede gecelik faizlerin haftalık repo faiz oranı üzerindeki seyrine devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

Bürümcekçi, TL'nin görünümünü dikkate alınca döviz ihale miktarının artması olasılığının yükseldiğine dikkati çekerek, şunları belirtti:

"Kısa vadede TL'nin seyri açısından ise, likidite politikası duruşunun nasıl şekilleneceği ve günlük döviz satım ihalelerine ekim ayındaki PPK'ya kadar hangi miktarlarla devam edileceği de önemli olacaktır. Günlük ihale miktarlarında (10 milyon dolar) şimdilik bir değişiklik beklemezken, değişiklik olması durumunda kararın artırım yönünde olmasını bekleriz."

- "Karar metninin tonu 'şahin' gözükmüyor"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB'nin mevcut konjonktürde çok fazla seçeneği bulunmadığını belirterek, bir tarafta sıkı finansal koşullar yukarı yönlü hareketleri imkansızlaştırırken, enflasyon görünümünün de aşağı yönlü manevra alanını kısıtladığını söyledi.

Bunun da gittikçe kısalan ve belirsiz bir hal alan metinden anlaşıldığını aktaran Yılmaz, "Karar metninin tonu 'şahin' gözükmüyor" dedi.

Yılmaz, bu nedenle dolar/TL'nin mevcut seviyelerde seyretmesinin beklenebileceğini ve 2,2588 seviyesinin ilk direnç konumunda olduğunu ifade ederek, gelecek dönemde şartlar izin verdikçe koridorun üst bandında ölçülü adımların devam edebileceğini aktardı.

Koridorun üst bandındaki hamlelerle simetrinin artırılmasının mümkün olacağına dikkati çeken Yılmaz, tahminen TCMB'nin bu yönde ilk fırsatı kolladığını kaydetti.