Rusya'nın önerdiği yeni gaz hattı bazı avantajlar getirecek olsa da Türkiye'nin projeye yönelik tereddütleri var. Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığının artması risk olarak kabul ediliyor. inShare Mail Sonra Oku Yazdır Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu hafta başında gerçekleştirdiği Ankara ziyaretinde gündeme gelen ve Rus gazını Yunanistan sınırına kadar taşıyacak doğalgaz boru hattı projesi konusunda, getireceği bazı avantajlara rağmen, Türkiye'nin bazı tereddütleri var. Rusya, enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye'nin petrol ve doğalgaz talebinin karşılanmasında büyük bir rol oynuyor. Gündeme gelen projelerin, Mersin Akkuyu'ya Türkiye'nin ilk nükleer santralini de yapacak olan Rusya'ya bağımlılığı artıracağı endişeleri ağır basıyor.

TÜRKİYE'NİN TEREDDÜTLERİ VAR

Reuters'a bilgi veren ve konu hakkında bilgi sahibi bir yetkili, "Putin'in Ankara'da yeni Güney Akım ile ilgili gündeme getirdiği projeye dair Türkiye'nin bazı tereddütleri var. Doğalgaz, petrol ve yakın zamanda yapılacak olan nükleer santral düşünüldüğünde Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlılığını daha da artıracak bir adım bu" dedi. Son yıllarda yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık veren Türkiye, enerji arz güvenliğini sağlamak için Irak başta olmak üzere bazı ülkelerle önemli projeler üzerinde çalışıyor. Projede henüz verilmiş bir karar olmadığını ve Gazprom ve BOTAŞ'ın konu üzerinde çalışacağını kaydeden aynı yetkili, "Bazı yetkililerin tereddütleri elbette var. Putin bu projeyle boru hattının varlığını sürdürmek istiyor olabilir ama Türkiye açısından çok dikkatli yaklaşılması gereken bir proje. Daha fazla bağımlılık riskini almak kolay değil" dedi. Enerji Bakanı Taner Yıldız da dün yaptığı açıklamada, BOTAŞ ve Gazprom'u projenin gelişimiyle ilgili görevlendirdiklerini belirterek, "Türkiye'yi ilgilendiren husus... çalışmalarını sağlamak, çalışmalarının sonuçlarını bizlerle paylaşmalarını, ülkemiz şartlarına ne kadar uyup uymadığını, bunların her birisini değerlendireceğiz. Şu anda karşılıklı iyi niyet çerçevesinde imzalanan metin, hukuki bağlayıcılığı olan bir metin değildir" dedi.

GÜNEY AKIM'DAN SONRASI

Putin, Güney Akım Projesi'nden vazgeçtiklerini ve Karadeniz'in altından geçecek 63 milyar metreküp kapasiteye sahip olması planlanan yeni bir doğalgaz boru hattını Türkiye üzerinde geçirerek Avrupa'ya gaz aktarabileceklerini söyledi. Avrupa Birliği, doğalgazda Rusya'ya bağımlılığı artırdığı gerekçesiyle bazı AB üyesi ülkelerin ortaklığı bulunsa da projeye mesafeli yaklaşıyordu. Ukrayna'da uyguladığı politikalar nedeniyle batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kalan Rusya'nın ekonomisi, petrol fiyatlarının da 110 dolardan hızlı şekilde 80 doların altına inmesiyle ciddi sıkıntı çekiyor. Bir enerji yetkilisi, Rusya'nın gündeme getirdiği projenin tartışılabilecek yanları olsa da Türkiye'nin hem stratejik pozisyonunun güçlendirilmesi hem bir enerji merkezi olması açısından kritik olduğunu belirterek, "Ancak burada temel konu, her geçen gün enerji talebi hızla artan Türkiye doğalgazı daha ucuz alabilir. Bu hayati öneme sahip" dedi. DOĞALGAZ TÜKETİMİ Türkiye'nin her geçen yıl artan doğalgaz tüketiminin bu yıl 47-48 milyar metreküp olması bekleniyor. Putin ziyareti sırasında Türkiye'nin talepleri doğrultusunda 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde doğalgazda yüzde 6 indirim yapılacağını açıklarken, Yıldız bunun bir teklif olduğunu ve daha yüksek oranlı bir indirim talep ettiklerini söyledi. FGE analisti Cüneyt Kazokoğlu, bu indirimin sadece petrol fiyatlarındaki indirimi yansıttığını belirterek, "Türkiye'ye bir jest olduğunu söylemek zor" dedi. Yetkililer, BOTAŞ'ın projede hissedar olması konusunun görüşmeler sırasında ele alınmadığına vurgu yapıyorlar. Yeni projenin Türkiye'nin de yüzde 30 hissedarı olduğu ve Şah Deniz II sahasında üretilecekdoğalgazı Türkiye'nin batısına kadar taşımayı hedefleyen TANAP Projesi'ni olumsuz etkilemesi endişeleri de dile getiriliyor. Yıldız TANAP'ın devam edeceğini ve gelişmelerden herhangi bir zarar görmeyeceğini belirtirken bir başka yetkili de, "Azerbaycan ile ortak girilen ve Türkiye'nin ucuz gaz da alacağı projenin zarar görmemesi büyük öneme sahip" dedi.