Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yağışların az olması nedeniyle kuraklık beklenip beklenmediğinin sorulması üzerine Eker, bu yıl meteorolojik kuraklığın söz konusu olduğunu söyledi. Eker, Çukurova'da ve bazı bölgelerde henüz tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını belirtti.

Bir yıl içindeki toplam yağışa meteorolojik kuraklık dendiğini ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Bizim için yani tarımcılar için tarımsal kuraklık önemli. Tarımsal kuraklık şu, bitkinin suya ihtiyaç hissettiği 3 dönem var. Bunlar tohumu toprağa attığınız an, bitki büyüyeceği zaman gövdesinin gelişmesi için, bir de ürün vereceği zaman bir dönemdir. Buna tarımsal kuraklık diyoruz. Şu an itibariyle tarımsal kuraklık söz konusu değil. Bugün Türkiye'de tarımsal kuraklık var diyemiyoruz. Ama meteorolojik kuraklık var. Bir yıl içinde uzun yıllar ortalamasıyla mukayese edildiğinde yağan yağmur miktarı daha az. Şu an için yok ama endişe taşıyoruz."

Arıcılığa kovan başı 40 lira destek verdiklerini anlatan Eker, nihai bir ürün olan polenle ilgili destek konusunun kolay olmadığını, uygulamada bazı sıkıntıların olduğunu kaydetti.

- Patates fiyatları

Patates fiyatlarının yüksekliğiyle ilgili soruyu yanıtlarken Eker, patates üretiminin 2012'ye göre yüzde 17 azalmayla 2013'te 4 milyon tona düştüğünü söyledi. Türkiye'de bazı bölgelerde siğil sebebiyle blokaj konulduğunu bildiren Eker, patates ekilmemesi gereken yerlerde de ekim yapıldığını ifade etti. Niğde'de nitelikli ve sağlıklı yerli patates tohumu geliştirilmesi için laboratuvar kurduklarını anlatan Eker, TİGEM'in özel sektörle geniş bir alanda patates tohumu nitelikleriyle ilgili yaptığı işlerin devreye girmesinin ardından çok daha iyi bir noktaya gelineceğini belirtti.

- "4,5 milyon dönüm tarım arazisinin amaç dışı kullanımı engellendi"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Madencilik Faaliyetleri Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle tarım alanlarının kamu yararı kapsamında maden arazisi olmasının önünün açılmasının tarım alanlarındaki üretime negatif yönlü etkisinin olup olmayacağı sorusuna Eker, tarım alanlarıyla ilgili Tarım Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu veya zeytincilik bölgesiyle ilgili kanunların bulunduğunu anlattı.

Herhangi bir talep olduğunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğu kurulun, ulusal ve toplumsal faydaya göre vereceği kararın uygulanacağını belirten Eker, şunları kaydetti:

"Orada ciddi bir koruma tedbirimiz var. Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nu 2005 yılında çıkardık. 2005 yılına kadar Türkiye'nin Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu yoktu. Yani herhangi bir tarım arazisi üzerine fabrika, bina yapılabiliyordu. 2005'te biz kanun çıkardık, bütün illerde İl Toprak Koruma kurulları oluşturuldu. Bu kurullar içinde sadece kamu görevlileri değil TEMA gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de var. Bir hesap yaptırdık, o tarihten sonra toprağı amaç dışı kullanım için talepte bulunup talebi karşılanmayan, ret cevabı alan ve engellenen arazi miktarı 450 bin hektar. Bu 4,5 milyon dönüm demektir. Bu kanunu çıkarmasaydık 2005'ten bu yana 4,5 milyon dönüm tarım arazisi gitmiş olacaktı."

Eker, bakanlık görevine geldiğinde 99 milyon olan zeytin ağacı sayısını bugün 165 milyona çıkardıklarını söyledi.

Bakan Eker, 2013'te 50 kuruş olan kilogram başına zeytinyağı desteğinin, bu yıl 70 kuruşa çıkarıldığını belirterek, üretimle ilgili çalışmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yapıldığını kaydetti. Zeytinyağının tankerlerin içinde İspanya'ya, İtalya'ya satıldığını, onların da zeytinyağlarını "cicili bicili şişelere koyup markalarını yazarak dünyaya 5 kat fiyatına kendi zeytinyağları gibi sattıklarına" dikkati çeken Eker, "Benim üretimimde azalma yok, artma var. Ama ticari ve sanayi kısmı başka bir şey. Ben kanun gereği üretim desteği verebiliyorum, sanayi desteği veremiyorum. Kırsalda zeytinden zeytinyağı üretmeyle ilgili tesis kurulursa ona destek verebiliyorum. Şişeleme, pazarlama işi benim görev alanım değil" dedi.