Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 2.5 milyar euro’luk tazminat talebi için “Bu artık Türkiye’nin siyasi istikrarının üzerine konan keneleri alma işidir” dedi. Cem Uzan, bu kez şirket yerine bizzat başvuruda bulundu.

Uzanların ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili girişimi 2006’da, ABD merkezli Yatırım Anlaşmazlıklarının Çözümü için Uluslararası Merkez ICSID’de başlatılmıştı. Uzan ailesine yakın olan Ali Cenk Türkkan tarafından alınan, Kıbrıs Rum Kesimi‘nde faaliyet gösteren Libananco isimli şirketin, 23.5 milyar doları bulan itirazı Uzan ailesinin aleyhine sonuçlandı. ICSID geçen sene sonuçlanan süreçte, Türkiye ile yabancı bir ülkede faaliyet gösteren şirket arasındaki anlaşmazlıkta yetkisiz olduğuna hükmetti.

‘Bu, kene alma işi’
Cem Uzan’ın yeni başvurusundaki talebin kabul edilmesi halinde Stockholm Tahkim Enstitüsü Hakem Mahkemesi, yerli mevzuatın üzerinde bir karar alabilecek.
Davaya karşı uluslararası şirketlerden avukatlık hizmeti alınacağını belirten Yıldız, “2.5 milyar euro, Türkiye’de 10 yıl önce neredeyse bütün yatırım bütçemize karşılık geliyor. Bu artık Türkiye’nin siyasi istikrarının üzerine konan keneleri alma işidir. Biz bunları haksız yere size vereceğimize kalkıp vatandaşımızın hizmetine kullanırız” dedi.