Manisa’nın Soma ilçesinde, Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral projesi sebebiyle 6 bin zeytin ağacının kesildiği Yırca köyünde, termik santraller yüzünden köylülerin sağlığının da tehdit altında olduğu bildirildi. Greenpeace’in burada yaptığı 24 saatlik hava kirliliği ölçümünün sonuçları, Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği günlük sınırların iki katından fazla olduğunu ortaya koydu. İnce partikül madde değerlerinin, bazı anlarda günlük sağlık sınırının beş katına kadar yükseldiği de görüldü.

Greenpeace araştırmacısı Buket Atlı, buradaki kirliliğin en büyük sebeplerinden birinin, Yırca'nın yanıbaşındaki Soma Termik Santrali olduğunu söyledi. Bu santralin, Avrupa’nın en çok can alan ikinci kömürlü termik santrali olduğunu kaydetti. Atlı, kömürlü santrallerin yaydığı, gözle görülemeyen partiküllerin sessiz bir katil gibi başta akciğer kanseri ve KOAH olmak üzere akciğer hastalıklarına, astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına sebep olduğunu ifade etti. Bu bölgede var olan kirlilik ve hastalıkların katlanarak artmaması için Kolin Termik Santrali’nin tamamen iptal edilmesi gerektiğinin çok açık olduğunu savunan Atlı, “Türkiye’nin enerji ihtiyacı için öncelikle enerji verimliliği çözümleri uygulanmalı ve güneş, rüzgar gibi temiz enerji çözümlerine gidilmelidir.” dedi.

Greenpeace’in ölçümünü yaptığı partiküllerin (PM 2,5), kömürlü termik santrallerin yaydığı, kum tanesinden bile daha küçük, gözle görülemeyen ama akciğerlere nüfuz ederek akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları ve kanser gibi pek çok hastalığa sebep olan tehlikeli maddeler olduğunu söyledi. Atlı, Avrupa Çevre ve Sağlık Örgütü’nün (HEAL) 2013 tarihli raporuna göre bu maddelerin, kömürlü termik santrallerden çıkan kirletici maddeler içinde ozonla birlikte en tehlikeli olanı olduğunu kaydetti.

KOAH ve akciğer kanserinin çok yaygın olduğunu ifade eden Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın ise, “Son 15 gün içinde iki kişi, akciğer kanserinden öldü. Bunun nedenleri, hem santralden çıkan gaz hem de santralin kül barajı. Nefes alamıyor, çamaşır asamıyoruz. Çocuklar da etkileniyor. Küçük çocuklarda astım ve bronşit çok var.” dedi.

CİHAN