22 Temmuz operasyonu kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan ve gelip teslim olan emniyet amirleri Gafur Ataç, Oğuzhan Ceylan ve komiser Selman Yuyucu, İstanbul 6. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Fevzi Keleş tarafından sorguları yapıldıktan sonra serbest bırakılırken, Kürşat Durmuş ise tutuklandı.

Polisler, serbest bırakılmalarının ardından avukat Ömer Turanlı ile birlikte İstanbul Adalet Sarayı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.



Avukat Ömer Turanlı, mahkemenin verdiği tutuklama kararına itiraz edeceklerini belirterek "Bugün itibariyle sabah saat 04.00'da sorgu işlemleri bitti. Müvekkillerimizden Gafur Ataç, Selman Yuyucu, Oğuzhan Ceylan serbest bırakıldı. Kürşat Durmuş tutuklandı. Kürşat Bey'in tutuklanması suçlu olduğunu kesinlikle göstermez. Sayın mahkeme takdirde hataya düşmüştür. Biz, sabah 09.00 itibariyle dilekçemizi hazırlayacağız. Süratle tutuklama kararına itiraz edeceğiz. Şu an cezaevinde yatan ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklama kararı verilen gerek benim müvekkillerim gerekse diğer meslektaşlarımın müvekkilleriyle ilgili verilen tutuklama kararının da haksız olduğuna ilişkin bugün verilen kararı açıklıyorum. Çünkü evrakta sahtecilikten özel bilgilerin kaydedilmesinden tutuklama hiçbir şekilde olmaz, yasaya aykırıdır. Eğer tutuklanacak ise insanlar 100'üncü maddede sayılan katalog suçlardan tutuklanması gerekir. Bizim bütün itirazlarımız bu yöndeydi. Sayın mahkeme bizim bu itirazımızı bugün verdiği kararıyla tescil etmiştir, teyit etmiştir, doğrulamıştır." dedi.

"BİZE YAPILANLARA KARŞI HAKKIMIZI HELAL EDİYORUZ"

Tüm yapılanlara karşı haklarını helal edeceğini belirten Emniyet Amiri Gafur Ataç, "Serbest kaldık sevinmiyoruz, tutuklansak üzülmeyecektik. Biz, her zaman bunu söylüyoruz: Ayın 12'sinde geldik, saat 12.00'da teslim olduk. 48 saate yakındır buradayız. İfademizi verdik. İfademizde Selam Tevhid Kudüs ordusunun ne olduğu, amacının ne olduğu ve Türkiye'deki bürokrasiye nasıl girdiğini hepsini anlattık. Hiçbir hukuksuz bir şey yapmadık. Savcıların talimatları ve hakimlerin kararlarını uyguladık. Tekrar bu kararlar verilirse uygulamaya hazırız. Yine uykusuz bir şekilde nezarethane eksi 7'inci katta sandalyenin üzerinde oturtularak bekletildik. Aç ve susuz bırakıldık. Yemekler verilmedi, uykusuz bırakıldık. Ama biz bu yapılanlara karşı yine de hakkımızı helal ediyoruz. İnşallah bundan sonra bu şekilde hukuksuzluk olmaz." şeklinde konuştu.

"HUKUKİ OLARAK MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

Komiser Selman Yuyucu ise bundan sonraki süreçlerde hukuki olarak mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederek, " kaçacak bir şeyimiz yok . Biz buraya her zaman geliriz demiştik ve geldik. Bugün de mahkemenin kararıyla dışarıya çıktı. İçeride bir kişi kaldı. Kürşat Durmuş. Bu kararda kesinlikle onun suçlu olduğunu göstermiyor. Biz bundan sonraki mücadelemizi yine hukuk platformunda vereceğiz" dedi

"İSPAT EDİLEN SUÇLAR BİZİM DÖNEMİMİZDE DEĞİL"

Emniyet Amiri Oğuzhan Ceylan ise "22 Temmuz'dan beri ben de içinde olmak üzere benimle aynı pozisyonda olan birçok amirimiz, kardeşlerimiz kendimizi ispatlamaya çalıştık. Biz, bir senedir iki senedir burada değiliz. Bu ispat ettiğiniz suçlar bizim bulunduğumuz dönemde değil, bizim bu suçlarla hiçbir alakamız yok. Bugün şunu çok iyi hissettim ki, oğlumla karar açıklanmadan önce bir telefon görüşmesi yapmıştım. Bütün dostlarımızın, oğlumun bizim için dua ettiğini öğrendim. Eşim, dostumun tüm Şırnak halkının benim için dua ettiğini öğrendim. Sebeplerin sukut ettiği bu günde biz, ancak Allahımızın lütfuyla, sayın hakimlerimizin de durumumuzu görmesiyle şu an serbest kaldık. Sevinemiyoruz çünkü yüreğimizin bir kısmı Kürşat ağabeyimizde kaldı. İnşallah onlar da adaletin tecelli etmesiyle aramıza dönerler." şeklinde konuştu. CİHAN