Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde AKP 3. olağan kongresine katıldı. Kongrenin yapıldığı düğün salonunda coşkuyla karşılanan Çavuşoğlu, diğer partilerden AK Parti'ye katılanlara rozetlerini taktı. Kongre salonunda partililerle hatıra fotoğrafı da çektiren Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada ülke gündemiyle ve dış politikayla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ANTALYA G20'YE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Dünyanın hızla değiştiğini anlatan Çavuşoğlu, Libya'dan Yemen'e kadar bölgedeki tüm gelişmelerin Türkiye'nin güvenliği açısından önemli olduğunu açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, önümüzdeki yıl Kasım ayında yapılacak olan G20 zirvesine Antalya'nın ev sahipliği yapacağını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Önümüzdeki 1 Aralık'tan itibaren 1 yıl boyunca G-20'nin başkanı olacağız. Dünyanın en büyük liderlerini Antalya'da ağırlayacağız. Antalya'nın misafirperverliğini göstereceğiz" dedi. Konuşmasında Afrika'yla ilişkilerin de geliştiğini anlatan Çavuşoğlu, "Afrika Birliği'nin, kıtasının üç stratejik ortağı vardır. Bunlar Çin, Hindistan ve Türkiye'dir. Kimin sayesinde? Ak Parti iktidarları sayesinde" diye konuştu.

AFRİKA AÇILIMI

Türkiye'nin Afrika açılımıyla 2002'de 12 olan büyükelçilik sayısını 39'a çıkardığını açıklayan Çavuşoğlu, Ekvator Ginesi'nin başkentine de büyükelçilik açıp, Afrika'daki büyükelçilik sayısını 40'a çıkaracaklarını aktardı. Afrika'daki 54 ülkenin hepsinde de büyükelçilik açmayı planladıklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yapılan görüşmeleri değerlendirdi.

Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşmelere kendisinin de katıldığını anlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Joe Biden'i İstanbul'da 4 saatlik toplantıda ağırladık. Gerek ikili ilişkiler, gerekse diğer konular, bölgesel konular, hepsini değerlendirdik. ABD Başkanı Obama tarafından gönderilen Joe Biden ile ABD- Türkiye ilişkileri, bölgedeki diğer konuları konuşurken düşüncelerimizin ve politikalarımızın örtüştüğünü görmekten ayrıca mutluluk duydum. Çünkü ABD bizim müttefikimizdir. Model ortağımızdır. ABD ile bazı konularda görüş ayrılığına düşebiliriz. Onların her istediğine 'Evet' diyemeyebiliriz. Çünkü bizim kendi çıkarlarımız, önceliklerimiz var. Ama genel anlamda düşüncelerimiz ve politikalarımız örtüşür. Çünkü müttefik ve model ortağıyız."

CUMHURBAŞKANININ BABASININ MALI MI

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Cumhurbaşkanlığı için alınan uçağa yönelik eleştirileri de anlamakta güçlük çektiğini anlatan Bakan Çavuşoğlu, eleştiri yapanlara, "Siz hangi dönemin Türkiyesi'nde yaşıyorsunuz" diye sordu. 12-13 yılda yargıyı merdiven altından çıkarıp adliye saraylarına taşıdıklarını, hükümet konaklarını saray gibi yaptıklarını, üçüncü sınıf koğuş şeklindeki hastaneleri birinci sınıf hastanelere dönüştürdüklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin tüm kurum ve kuruluşlarının binalarını saray gibi yapıyoruz. Türkiye'yi değiştirip dönüştürüyoruz. Demiryollarıyla hızlı tren ağlarıyla donatıyoruz. Ama 80 yılda Türkiye, koskoca Türkiye bir cumhurbaşkanlığı Sarayı yapamayacak. Siz Türkiye'yi buna mı layık görüyorsunuz. Nasıl Mustafa Kemal'in yaptırdığı Çankaya Köşkü bu ülkeye 80-90 yıl hizmet ettiyse, yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı da inşallah bir 100 yıl bu ülkeye hizmet edecektir" diye konuştu.

ÖZAL'I DA ELEŞTİRMİŞLERDİ

Turgut Özal uçak aldığında da saldırılara maruz kaldığını aktaran Çavuşoğlu, "Biz 'Dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biriyiz' dedik. Şimdi G20 zirvesine katılacaksınız. Diğer ülkelerin başkanları, başbakanları devasa uçaklarla gelecek. Sen bizim cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza küçücük uçağı layık göreceksin. Sizin vizyonunuz, ufkunuz bu" dedi. Çavuşoğlu, 2015 seçimlerinin Türkiye için yeni bir dönüm noktası olacağını da belirterek birlik ve beraberlik içinde daha çok çalışılması çağrısında bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, ardından Antalyaspor- Denizlispor maçını Akdeniz Üniversitesi Stadyumu'nda izledi. Bakan Çavuşoğlu, maçın ardından Ankara'ya dönmek üzere havalimanına gitti.