SÖZCÜ ANKARA-

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yaptırmaya başladığı ve 1 milyon TL'yi aşan maliyete sahip olan Atatürk Orman Çiftliği yerleşkesinde yer alan Ak Saray (Başkanlık Sarayı) inşaatında hayatını kaybeden işçiye dair yetkili makamlar hiçbir açıklama yapmazken, konunun üzeri de kapatıldı.

3 MART GÜNÜ İSKELEDEN DÜŞTÜ

CHP Ankara Milletvekili Gökhan Günaydın bir açıklama yaptı ve konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk'e verdiği yazılı soru önergesinin yasal süresi içerisinde yanıtlandırılmadığını belirtti.  Günaydın kendisine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından gönderilen cevapta "Savaş Oğuz isimli işçinin, 03.03.2014 günü saat 18:50 sıralarında 7 numaralı dış cephede kurulu iskelede bulunduğu sırada 20 metre yükseklikten yere düşerek İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince hazırlanan “İnceleme Raporu”nda ise ölüm olayına “uygun olmayan iş ekipmanı kullanımının ve yüksekten düşmeye karşı yeterli tedbirin alınmamış olmasının; hayatını kaybeden Savaş OĞUZ’a iskelede çalışma ile ilgili gerekli eğitimlerin verilmemesinin; işverenler arası koordinasyon ve organizasyon eksikliği ile aydınlatmanın yetersiz olmasının sebebiyet verdiği, ölüm olayından asıl işveren ve alt işverenin müştereken ve müteselsilen %90 oranında kusurlu olduğunun tespit edildiğinin” ifade edildiğini söyledi.

İŞÇİNİN ÖLÜMÜNÜN SUÇLUSU KİM?

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirtilen tüm bu hususlar, olayın asıl faillerini belirlemekten ziyade “Ak Saray”daki işçi cinayetini gözler önüne sermektedir" diyen Günaydın, "Bu cinayetin asıl failleri kimlerdir?" diye sordu ve "Cinayetin meydana geldiği tarihten 15 gün önce Ankara 11. İdare Mahkemesi tarafından “AOÇ’nin tarihi sit statüsünün kaldırılmasına ilişkin idari işlem hakkında verilen iptal kararına” rağmen kanunsuz inşaata göz yuman idare midir asıl fail? Yoksa yargı kararlarına rağmen “Güçleri yetiyorsa yıksınlar!” diyen Recep Tayyip Erdoğan mıdır?" dedi.

 

ÖLÜM İŞÇİLERE REVA GÖRÜLÜYOR

Günaydın'ın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Sermaye ile kalkınmaya çalışanların cenneti haline dönüşen Türkiye’de, işçi sağlığı ve güvenliğini yok sayan ucuz ve kuralsız çalışma koşulları insan hayatını hiçe saymaktadır. Ak Saray’ı yapan müteahhide gökdelenler armağan edilirken; rant hırsı ve hız düşkünlüğü nedeniyle ölüm, işçilere reva görülmektedir.

Her gün artarak devam eden işçi ölümlerinin sebebi bazen rezidans bazen saray olarak karşımıza çıksa da, sorumlusu hep aynıdır: İşçi ölümlerine “güzel öldüler”, “bu işin fıtratında var” biçiminde yaklaşan AKP zihniyeti. Görüleceği üzere, çiçeği burnunda Cumhurbaşkanı’nın oturacağı Saray’ın harcı insan kanıyla karılmaktadır. Bin odalı bu mimari savurganlığın maliyeti ise insan hayatıdır."