AKP iktidarının 9 yıllık döneminde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından toplam 14 milyon ton kömür yardımı yapıldı. 2012-2013 yılları arasında ise dağıtılan kömürde Van birinci sırada geldi. Van’ı İstanbul, Konya, Erzurum ve Ankara izledi.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, her yıl düzenli olarak kömür yardımı yapılan ailelerin sayısı ve dağıtılan kömür miktarı ile ilgili Meclis’e bir soru önergesi verdi. Önergeye yanıt veren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, 2003-2011 yılları arasında (9 yıllık dönemde) yaklaşık 14 milyon ton kömür yardımı yapıldığını kaydetti. Kömür yardımı alan aile sayısı 2008, 2009, 2010 ve 2011 yılında artış gösterdi. Bakan Ayşenur İslam’ın açıkladığı 2012-2013 yıllarında kömür yardımı alan aile sayısına ilişkin bilgilere göre; bu dönemde Van 244 bin aile ve 137 bin ton kömür yardımı ile ilk sırayı aldı. Van’ı 220 bin aile sayısı ile İstanbul izledi. İstanbul’a 2012-2013 döneminde 220 bin ton kömür yardımı yapıldı. Üçüncü sırada gelen Konya’da 179 bin ton kömür 135 bin aileye dağıtıldı. 4. sırada Erzurum gelirken (96 bin aile- 155 bin ton kömür), 5. sırayı kömür dağıtımında Ankara (86 bin aile- 100 bin ton kömür) aldı.

TKİ SORUSUNA NET CEVAP YOK

CHP Milletvekili Alaattin Yüksel, kömürün ne kadarının Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) ne kadarının dışarıdan alındığını, satın alımlarda kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle açılan davaları ve kömür alımı tercih edilen firmaların da açıklanmasını istedi. Yüksel özellikle yaz aylarında dağıtılan kömürü sordu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam bu sorulara ise şöyle yanıt verdi: “2003 yılından bu yana yoksul vatandaşlara yapılmakta olan kömür yardımları her yıl alınan Bakanlar Kurulu kararına İstinaden yürütülmektedir. 07.04.2014 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 2014’ yılında kömür ihtiyacı olan ailelerden taleplerin toplanması ve bunların Türkiye Kömür İşletmelerine bildirilmesi görevleri Valiliklere verilmiştir. Dağıtılan kömürlerin hangi madenlerden alınacağı ve dağıtım organizasyonunun nasıl yapılacağı Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından yürütülmektedir.

Standartlara uymadığı düşünülen kömürler ile ilgili valiliklerce numuneler üzerinde testler yaptırılmakta ve standartlara uymayan kömürler Türkiye Kömür İşletmeleri aracılığıyla iade edilmektedir. Türkiye Kömür İşletmeleri ocaklarından çıkarılıp vatandaşların adreslerine kış soğukları başlamadan tesliminin sağlanması uzun ve kompleks bir süreç olduğundan dağıtımlara her yıl Mayıs-Haziran aylarında başlanması zorunludur.”