AKP Kartepe İlçe Kongresi, Uzunçiftlik Düğün Salonu'nda yapıldı. Kongrenin açılış kısmına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, salondan ayrıldı. AKP Genel Merkezi, Hasan Kandaz’ın tek listesiyle kongreye katılma kararı almasına rağmen, Hatice Kübra Bilecen de ayrı bir liste çıkardı.

İddiaya göre Bilecen, listesinden sadece 4 yönetim kurulu üyesiyle geldi. Yedeklerden de 21 kişi itiraz dilekçesini divana sundu. Kongrenin divan başkanı Mehmet Uzunoğlu, "Bu kadar istişareyi bir kenara koyup dilekçe verirseniz olacağı budur. Elinizi vicdanınıza koyun." diyerek tepkisini dile getirdi ve Bilecen'in listesinin reddedildiğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra Bilecen, divanın kararına itiraz ederek bir konuşma yapmak istedi ancak izin verilmedi. Bilecen salondan ayrılırken alkışla protesto edildi. Bu sırada, salondaki Kandaz ve Bilecen, tarafları arasındaki bazı kişiler arasında sözlü tartışma yaşandı. Tartışma bir anda arbedeye dönüştü. Bilecen, güvenlik ekipleri tarafından salondan çıkartıldı. Salondaki karışıklık ve gerginlik uzun süre sürdü.

AKP Kocaeli İl Başkanı Mahmut Civelek, gerginlik sonrası salonda bir konuşma yaptı ve Bilecen'e tepki gösterdi. Civelek, "Ben hanımefendiyle daha evvel konuştum. 'Ben sizi daha evvel Kartepe'de hiç görmedim.' dedim. 'Nasıl ya' dedi. Dedim ki, 'Seni partiden tanıyan yok.' Dedi ki, 'Şu zamanda üye oldum.' 'Herkes üyeyim' diyor. Ben 'Tayyipçiyim, Tayyip için ölürüm, kefen, mezar…' demek kolay bunları yapmak zor. Hadi gel. Genel merkez bir karar almış hep beraber uygulayalım. Yok. Kartepe'nin kaderini bir hanımefendi ve peşindeki 2 kişi herhalde belirlemeli. Kartepe'nin kaderini genel merkezin talimatıyla buradaki delegasyonun tamamı belirlemeli." dedi.