Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

MİT’e olağanüstü yetkiler tanıyan kanun tasarısı AKP’de çatlak yarattı. Terör örgütü ele başı Abdullah Öcalan ve Oslo’da PKK’lılar ile yapılan görüşmeleri yasal statüye kavuşturmak amacıyla yapılması kararlaştırılan düzenlemeye bazı AKP’li vekiller bile “Bu kadar yetkili bir istihbarat teşkilatı, İttihat ve Terakki Partisi’nin kontrolünde olan Teşkilat-ı Mahsusa’da bile yoktu” sözleriyle tepki gösterdi.

MİT Yasa başta muhalefet olmak üzere AKP kulislerine de bomba gibi düştü. MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın elinden çıktığı konuşulan kanun tasarısı ile ilgili kulislerde değerlendirmelerde bazı AKP’li vekiller, tepkilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da ileteceklerini söylediler.

TEŞKİLAT-I MAHSUSA BİLE BU KADAR YETKİLİ DEĞİLDİ

Bazı vekiller tasarının bu haline oy vermeyeceklerini açık açık söylerlerken, eleştirilerin başındaki düzenlemelerden birisi de takas konusu oldu. MİT’in hiçbir yasal dayanağı olmadan istediği kişiyi bir başka ülkenin istihbarat örgütü ile takas yapabileceğini ifade eden bir vekil şunları söyledi:
“Bu kadar yetki teşkilat-ı Mahsusa’nın bile elinde yoktu. İttihat ve Terakki Partisi’nin kurduğu bir teşkilat olmasına rağmen bu kadar olağanüstü koruma zırhı ve yetkisi yoktu. MİT isterse gizli örgüt kurabilir. Ayrıca bir başka ülkenin aleyhine yazıp çizen birini sırf muhalif olduğu için o ülkede yaşanan ajanlarla takas yapılacağı gerekçesiyle teslim edilebilir.”