Kentte geniş güvenlik önlemi alınırken, duruşmada güvenlik kamerası görüntüleriyle ilgili TÜBİTAK raporu okunacak ve sosyal medyada dolaşan o görüntüler ilk defa mahkeme huzurunda izleniyor.

ANNE KORKMAZ'A BÜYÜK AYIP

Duruşma girişinde görevli polisler anne ve baba Korkmaz'ı x-ray cihazından geçirdi. Ali İsmail Korkmaz'ın çerçeveli fotoğrafları da güvenlik gerekçesiyle x-ray cihazından geçirildi. X- Ray cihazına çerçeveleri koyan  baba Şahap Korkmaz tepki gösterirken, "Sanki silah geçiriyoruz" dedi.

Eskişehir'de katıldığı Gezi eylemlerinde 2 Haziran 2013'de dövülerek komaya sokulan ve 37 gün sonra 10 Temmuz 2013'de yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'la ilgili 4'ü polis 8 sanığın yargılandığı 4'üncü duruşma, Kayseri'de olaylı başladı. 5 kişi polise mukavemetten bir süre gözaltına alındı.

Ali İsmail Korkmaz’ı öldüresiye döverek, kasten adam öldürme suçundan fırıncı İsmail Koyuncu, akrabaları Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar ile polis Mevlüt Saldoğan’ın tutuklu, polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin ve Yalçın Akbulut’un tutuksuz yargılandığı davada zanlılar, Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesine geniş güvenlik önlemleri arasında getirildi.

Tutuklu zanlılar cezaevi aracıyla, tutuksuz sanıklar ise polis koruması altında adliye binası özel koridorlarından doğrudan 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, duruşma salonuna dönüştürülen konferans salonuna alındı. TCK 81/1 maddesi uyarınca ‘Kasten adam öldürme’ suçundan yargılanan zanlıları 8, öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ı ise 12 avukat savundu.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMİ

3'üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 4'üncü duruşma öncesi polis, adliye binası ve çevresinde günün erken saatlerinden itibaren güvenlik önlemleri aldı. Adliye çevresi bariyerlerle kapatıldı. Kayseri- Ankara, Kayseri- Adana, Kayseri- Malatya, Kayseri- Sivas karayollarında kente girişte arama noktaları oluşturuldu Adliye ve çevresinde yaklaşık bine yakın polis görev yaptı.

Duruşma için Kayseri’ye otomobil, minibüs ve otobüsle gelenler arama noktalarından toplu halde Adliye binasına getirildi. Kayseri’de Cumhuriyet Meydanında toplanan bazı gruplar da ’Ali’nin katili, AK Partinin polisi' sloganları atarak, 'Ben, Ali İsmail Korkmaz,polis düşürdü, fırıncı vurdu, doktor salladı, vali akladı, kanım hepimizin elinde' yazılı pankartla adliye binasına kadar yürüdü.

Arama noktasından geçmek istemeyen ve direkt olarak adliye binasına girmek isteyen yaklaşık 150 kişilik grup, daha sonra polisin uyarısı ve ikna etmesi üzerine bariyerlerin bulunduğu bölüme alındı.

Duruşma nedeniyle adliyeye gelen Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Adil bir yargılama bekliyoruz. Ali'nin bedenini aldılar ama, ruhunu hiçbir zaman alamayacaklar. Biz katillerden hesap sormak için buradayız. O katilleri savunanlar da utanacak. Onlar inşallah geceleri ve gündüzleri acı içindeler. Vicdanları elbet bir gün onları sorgulayacaktır. Onlar çocuklarına dokunamayacak bir hale gelecekler" dedi. Ali İsmail’in babası Şahap Korkmaz da "Adalet istiyoruz, adaletin düzgün işlemesini ve suçluların cezalandırılmasını istiyoruz. Sonuçta onlar gerçek bir katildir. En son çıkan raporlar bunu doğruladı. Bunlar yaptıklarından ve kendilerinden utansınlar. Mahkemeden sonuç bekliyoruz’’ diye konuştu.

FOTOĞRAFLAR X-RAY CİHAZINDAN GEÇİRİLDİ

Bu arada bariyerler arasından geçerek duruşma salonuna ellerinde Ali İsmail’in fotoğraflarının çerçeveli panosunu taşıyan baba Şahap ile anne Emel Korkmaz'a buradaki resmi polisler, 'Çantalarınızı ve elinizdeki çerçeveli fotoğrafları cihazdan geçirin. Bu sizin güvenliğiniz içindir' uyarısında bulundu. X- Ray cihazına 2 çerçeveli fotoğrafı koyan baba Şahap Korkmaz, "Sanki silah geçiriyoruz’’ diye bu uygulamaya tepki gösterdikten sonra salona geçti.

ADLİYE ÖNÜNDE 5 GÖZALTI

Kayseri’de Adliye binası önünde toplanan yaklaşık 250 kişilik grup içinden polisin arama yapmasına tepki gösteren eylemcilerle, Çevik kuvvet polisi arasında yumruklu kavga çıktı. Polis, eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. Daha sonra 5 eylemci gözaltına alındı. Diğer eylemciler ise bunu protesto ederek, bariyerli alana girmeyip, oturma eylemi yaparak, 'Katil polis hesap verecek', 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek', 'Ali İsmail onurumuzdur', 'Faşizme karşı omuz omuza' sloganlarını slogan attı.

CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan öfkeli kalabalığı sakinleştirmeye çalışırken, gözaltına alınan 5 eylemci Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli tabipliğinde sağlık kontrolünden geçilirdikten sonra ifadeleri alınıp salıverildi.

COPLU KİŞİ OTELİN KAMERA KAYDINI KAPATTIRMIŞ

Eskişehir’de 2 Haziran 2013 tarihinde Gezi Parkı eylemlerinde polisten kaçarken dövülen ve 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013 tarihinde hastanede yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz davasının dördüncü duruşmasında TÜBİTAK raporu okundu. Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün dövülmesiyle illiyet bağının bulunduğu belirtilirken, TÜBİTAK tarafından incelenen güvenlik kamera görüntülerinde bir kişinin copla otele girdiği ve güvenlik kameralarının kaydının kapatılmasını istediğinin belirlendiği okundu. TÜBİTAK, mahkemece gönderilen 6 dakikalık görüntünün 4 kez silindiğini saptadı.

AF ÖRGÜTÜ TEMSİLCİSİ DE KATILDI

Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin, duruşma salonuna dönüştürdüğü Adalet Sarayı Konferans Salonu’nunda yapılan duruşma saat 09.30’da başladı. Duruşmaya, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 1’inci sınıf öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel, babası Şahap, avukat ağabeyi Gürkan Korkmaz ile tutuklu yargılanan sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan, fırıncı İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatanseven, fırın işçisi Ebubekir Harlar ile tutuksuz yargılanan polis memurları Şaban Gökpınar, Hüseyin Engin, Yalçın Akbulut ve avukatları ile Korkmaz ailesi avukatlarından Ayhan Erdoğan tarafından mahkeme heyetine verilen dilekçeyle, Uluslararası Af Örgütü Gözlemcisi Andrea Ruijeter gözlemci olarak, İstanbul’daki Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan da izleyici olarak katıldı. Gülsüm Elvan, Emel Korkmaz'ın yanında durdu.

ADLİ TIP RAPORU: ALİ İSMAİL'İN ÖLÜM NEDENİNDE, DÖVÜLMESİNİN DE BAĞI VAR

Adli Tıp Genel Kurulu’nca tekrar gözden geçirilen raporda, zehirlenmeye bağlı klinik ve tıbbi maddelere rastlanmadığı ve zehirlenerek öldüğü iddiasına yer olmadığı, tespit edilen kemik kırıklarının hayat fonksiyonlarını orta derece etkileyecek durumda olduğu, kafa ve yüz bölgesinde olan travmaların hayati tehlike oluşturacak boyutta olduğu, vücudundaki morluk ve bacaklarında görülen yaralanmaların ise hayati fonksiyonlarına etkisinin olmadığı, ancak 2 Haziran 2013’de meydana gelen dövülerek yaralanmasıyla 10 Temmuz’da meydana gelen ölüm olayının birbirine bağlı olduğu belirtildi.

KALP İLAÇLARI BEYİN KANAMASINI HIZLANDIRDI

Raporda ayrıca, Ali İsmail Korkmaz’ın hayattayken Ankara’da yapılan muayenelerinde ikinci derecede aort yetmezliği, aort kapağının kalın ve hareketinin yavaş, kısıtlı olduğu, daha önce bayılma şikayeti olduğu, bu tedavi sürecinde de ilaçlar kullanmaya başladığı, kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle bazı ilaçlar kullandığı ve kullandığı ilaçların darp neticesinde beyin kanamasını hızlandırdığının belirlendiğinin karara varıldığı belirtildi.

OTELE GELEN COPLU BİR KİŞİ GÜVENLİK KAMERASI KAYDINI KAPATTIRMIŞ

Olayın meydana geldiği sokakta bulunan güvenlik kamera kayıtlarının gönderildiği TÜBİTAK raporunda ise, gönderilen harddisk ve görüntü kayıtlarının yapılan iyileştirme işlemlerinin ve incelenmesinin yapıldığı belirtildi.

Sokakta bulunan Harman Ekmek Fırını’nın güvenlik kamerası görüntüleriyle ilgili hazırlanan raporda, zaman bilgilerine göre, meydana gelen olaydan sonra 6 Haziran 2013 tarihinde 4 defa sürücüleri temizle işlemi yapıldığının belirlendiği, Beşik Otel’in kamera kayıtlarında ise 3 Haziran 2013 tarihinde 3 farklı zamanda görüntü kayıtlarına rastlanmadığı, incelenen görüntüde, otele gelen elinde cop olan bir kişinin, otel görevlilerinden güvenlik kameralarının kayıt yapıp, yapmadığını sorduğu ve kayıt yaptığını öğrenmesi üzerine kapatılmasını istediği ve daha sonra kaydın kapatıldığı, Beşik Otel ve olay yerine yakın işyerlerinde kaçtığı görülen iki kişi arasında benzerlikler olduğu ve dövülen kişinin Harman Ekmek Fırınına kaçtığı; fırının görüntülerinde ise dövülen kişinin aynı kişi olabileceği kanısına varıldığı, daha sonra kaçan kişinin Beşik Otel kamera görüntülerinde görünmediği belirtildi. Mega Hırdavat ve Avcı Dayı adlı işyerlerinin güvenlik kamera görüntülerinde ise kavga görüntülerine rastlanmadığı okundu. TÜBİTAK, mahkemece gönderilen 6 dakikalık görüntünün 4 kez silindiğini mahkemeye bildirdi.

ANNE KORKMAZ; 'ÇOCUKLARINIZIN YÜZÜNE NASIL BAKABİLİYORSUNUZ'

Daha sonra mahkeme salonuna kurulan ekranda güvenlik kamera kayıtlarından iyileştirilerek fotoğraf haline dönüştürülen görüntüler gösterildi. Anne Emel Korkmaz, bu sırada sanıklara dönerek, "Biz değildik diyordunuz. Görün kendinizi televizyonda, iyi bakın. Çocuklarınızın yüzüne nasıl bakabiliyorsunuz?" diye tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı anne ve baba Korkmaz’ı sessiz olmaları konusunda uyarırken, anne Emel Korkmaz daha sonra gözyaşlarına boğuldu.

SANIK HÜSEYİN ENGİN: COPLU KİŞİ BANA BENZİYOR

Mahkeme heyeti, iyileştirilmiş görüntülerden oluşturulan fotoğrafları sanıklara gösterdi. Sanıklardan fırıncı İsmail Koyuncu, görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu ve orasının kendisine ait işyeri olduğunu söyledi. İsmail Koyuncu, "Ekmek teknem olduğu için orada bulunuyordum" dedi. Anne Emel Korkmaz, sanık İsmail Koyuncu’ya dönerek, "Ekmeğine kan bulaştı" diye bağırdı.

Sanık polis Mevlüt Saldoğan da görüntülerdeki kişinin kendisi olduğunu ve daha önce de orada bulunduğunu mahkemeye söylediğini belirtti. Bununla ilgili savunma da yaptığını hatırlatan sanık polis Saldoğan, "Benim zor kullanma yetkimi kullandığım kişi Ali İsmail Korkmaz değildi. Keşke görüntüler silinmeseydi de nasıl saldırıya uğradığımız görünürdü" diye konuştu.

1 KİŞİ SALONDAN ÇIKARILDI

Bu sırada sanık polis memuruna tepki gösteren bir kişi salondan çıkarılırken, Mevlüt Saldoğan mahkeme başkanına, "Ben şerefli bir polis memuruyum. Her duruşmada hakaret ediliyor. Her duruşmada aynı şey yapıldı" dedi. Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever da görüntülerdeki kişilerin kendileri olduğunu kabul ederek, İsmail Koyuncu’nun akrabaları olduğunu ve kendisini almak için orada bulunduklarını söyledi.

Tutuksuz sanık polis memuru Yalçın Akbulut ise görüntüdeki kişinin kendisi olduğunu kabul ettiğini söyleyerek, "Ancak bu raporu kesinlikle kabul etmiyorum. Ben sadece şahsı kovaladım. Ben kavgaya karışıp, dövmedim" dedi. Ebubekir Harlar da görüntüdeki kişinin kendisinin olduğunu ve daha önce savunmasını yaptığını anlattı.

SANIK POLİS: BU BANA BENZİYOR

Mahkeme Başkanı, Beşik Otel’de kamera kaydını kapattıran kişinin görüntüsünü göstererek, sanıklara kendilerinin olup olmadığını sordu. Tutuksuz sanıklardan polis memuru Hüseyin Engin, "Bu kişi bana benziyor ve konuyla alakalı soruşturma Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nda devam ediyor. Otele gitmiştim ancak güvenlik kamera kaydının kapatılmasıyla ilgili kimseyle böyle bir diyalog içine girmedim" dedi.

Avukat ağabey Gürkan Korkmaz da güvenlik kamera görüntülerinden alınan fotoğraf görüntüsündeki kişinin Ali İsmail olduğunu mahkemeye bildirerek, "Ben ağabeyi olarak teşhis ettim. Ali İsmail yaşasaydı, kendisi de teşhis ederdi" dedi.

KORKMAZ AİLESİ GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEDİ

Daha sonra mahkemece salonda bulunan ekrandan güvenlik kamera görüntülerinden alınan video kayıtlarını gösterdi. Video görüntüleri izlenmeden önce anne Emel, baba Şahap ve ağabey Gürkan Korkmaz ile Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan görüntüleri izlemek istemediklerini belirterek, salondan ayrıldı. Şahap Korkmaz, salondan ayrılırken, "Bizim başımız dik. Biz oğlumuzla gurur duyuyoruz" dedi.

Ali İsmail Korkmaz'ı duruşmada savunan avukatlardan Ayhan Erdoğan, mahkeme heyetine Uluslararası Af Örgütü'nden gözlemcinin de duruşma salonunda izleyici olduğunu hatırlattı. Bu arada mahkeme heyeti başkanı duruşmada ses kaydı, görüntü çekimi gibi konuların yasak olduğunu hatırlattı.

Mahkeme heyeti, görüntülerin izlenlenmesi ardından duruşmaşa 1.5 saat ara verdi.

SAVCIDAN TUTUKLAMA İSTEMİ

Kararın açıklanması için mahkeme heyeti tekrar salondaki yerini aldı.

Savcı raporlara herhangi bir itirazlarının olmadığını söyledi. Toplanan deliller karşısında esas hakkında mütalaa hazırlanması amacıyla dosyanın yoğun kapsamı göz edilerek. Dosyanın cumhuriyet savcılığına tevdiini, tutuklu sanıkların tutuklu hallerinin devamınaı ve Savcı tutuksuz Yalçın Akbulut'un tutuklanmasını istedi.

KARAR AÇIKLANDI

Mahkemede tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, Yalçın Akbulut'un tutukluluk talebinin reddine karar verildi. Ali İsmail Korkmaz'ın katillerinin yargılandığı dava 4.kez ertelendi. Bir sonraki duruşma 26 Kasim'da gerçekleşecek.