Uğur DÜNDAR - Gökmen ULU / SÖZCÜ



“Tayyip Bey’in annesine küfredildi, o da Berkin’in annesini yuhalattı. Bu çok insani.” SÖZCÜ, türkücü Yavuz Bingöl’ün bu sözlerini babası Yılmaz Bingöl’e sordu. Baba Bingöl, “Annesi Alzheimer olduğu için yaşananları unutacak. Ama ben günlerdir uyuyamıyorum. Oğlumun, iktidara karşı dik durmasını isterdim... Nasıl değişti bilmiyorum” dedi...
Ya­vuz Bin­gö­l’­ün, Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın Gezi’de hayatını kaybeden Ber­kin El­va­n’­ın an­ne­si­ni yu­ha­lat­ma­sı­nı sa­vun­ma­sı bü­yük tep­ki top­la­dı. Bin­gö­l’­ün, “Tay­yip Bey’in, öl­müş an­ne­sine küfredildi, o da Ber­ki­n’­in an­ne­si­ni yu­ha­lat­tı. Bu çok in­sa­ni bir şe­y” söz­le­ri­ni, ba­ba­sı Yıl­maz Bin­gö­l’­e sor­du­k... İz­mi­r’­de bir ara­ya gel­di­ği­miz ba­ba Bin­göl, “Oğ­lum adı­na Ber­ki­n’­in ai­le­sin­den özür di­le­ri­m” di­ye­rek baş­la­dı sö­ze... Son­ra da oğ­lu­na tep­ki­si­ni di­le ge­tir­di... İş­te o rö­por­taj:

UĞUR DÜN­DAR (UD): Sa­yın Yıl­maz Bin­göl; eği­tim­ci­si­niz. Öğ­ret­men­lik, li­se mü­dür­lü­ğü ve şu­be mü­dür­lü­ğü yap­tı­nız. Şu an­da da özel ders­ler ve­ri­yor­su­nuz. Ya­vuz, Oğuz ve Ef­sun Bin­gö­l’­ün ba­ba­sı­sı­nız. Son gün­ler­de oğ­lu­nuz Ya­vuz Bin­gö­l’­ün, Ah­met Ha­kan ile yap­tı­ğı rö­por­taj­da dö­ne­min baş­ba­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın, Ber­kin’in an­ne­si­ni mi­ting­de yu­ha­lat­ma­sı­na ge­rek­çe ola­rak söy­le­dik­le­ri çok bü­yük tep­ki çek­ti. Ay­rı­ca Ya­vuz Bin­göl sol eği­lim­li cum­hu­ri­yet yü­rü­yüş­le­ri­ne ka­tıl­mış bir sa­nat­çı. Ba­ba ola­rak na­sıl de­ğer­len­di­ri­yor­su­nuz?

YAVRUMA YAZIK, PSİKOLOJİSİ BOZUK

YIL­MAZ BİN­GÖL (YB): Üç-dört gün­dür uyu­ya­mı­yo­ruz. Ya­vu­z’­un top­lum­da bü­yük an­ti­pa­ti uyan­dı­ran, ger­çek Ata­türk­çü­le­ri, dev­rim­ci­le­ri ve biz Ale­vi kit­le­si­ni üzen bu dav­ra­nış­la­rını tas­vip et­mi­yo­ruz. Ya­vu­z’­u ben­den da­ha iyi ta­nı­yan ol­maz. Bü­yük oğ­lum Ya­vuz dü­şün­me­den ko­nu­şu­yor. An­cak eleş­ti­ri­le­rin linç edil­me ha­li­ne dö­nüş­me­si de be­ni üzer. Yıl­lar­dır ge­lip-git­mi­yor. Ge­çi­ne­mi­yo­ruz. Ama ev­la­dım­dır. Yav­ru­ma ya­zık, psi­ko­lo­ji­si bo­zuk.Ya­vuz top­lu­mun sa­nat­çı­sıy­dı. Ar­tık ka­set­le­ri kı­rı­lı­yor. 30 yıl­lık eme­ği­ni 3 gün­de he­ba et­ti. İn­sa­nın en bü­yük düş­ma­nı ken­di­si.
UD: Ya­vuz Bin­göl, “Ba­bam, Ale­vi ol­du­ğu­muz an­la­şıl­ma­sın di­ye be­nim is­mi­mi Ya­vuz, kar­de­şi­min is­mi­ni de Oğuz koy­du­” di­yor. Doğ­ru mu bu?
YB: Bu bir ya­lan­dır. Za­val­lı yav­rum gaf ya­pı­yor. Ben harp oku­lun­dan ay­rı­lıp, öğ­ret­men oku­lu­nun ya­tı­lı kıs­mın­day­dım ve Ya­vu­z’­un doğ­du­ğu ge­ce ora­da bu­lu­na­ma­dım. Ağa­bey İs­tan­bu­l’­day­dı. Ka­mil is­mi­ni dü­şü­nü­yor­lar. Do­ğu­mu yap­tı­ran dok­to­run is­mi Ya­vu­z’­muş. “Ba­ba­sı Yıl­maz ile uyum­lu olu­r” di­ye bu adı öner­miş. Biz geç­miş­te­ki olay­la­ra ta­kın­tı­lı in­san­lar de­ği­liz.
UD: Sa­yın Kı­lıç­da­roğ­lu İs­tan­bul Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan ada­yı ol­du­ğun­da biz Ya­vuz Bin­gö­l’­ü onun ya­nın­da gö­rü­yor­duk. CHP des­tek­çi­si iz­le­ni­mi ve­ri­yor­du. Bu de­ği­şim na­sıl ol­du?
YB: Çok doğ­ru. Biz ata­dan, de­de­den CHP’­li­yiz. Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun aday­lı­ğın­da Ya­vuz onun için ge­ce­li gün­düz­lü ça­lış­tı. Bel­ki si­ya­set­te ken­di­ne bir yer edin­me­yi is­te­miş ola­bi­lir. Ama bu ko­nu­da onun adı­na ko­nuş­ma­ya­yım.

DÜŞÜNMEDEN HAREKET EDİYOR

UD: Biz in­faz­la­ra kar­şı­yız. As­la özel ha­yat­la­ra gir­mem. Si­zin ba­ba-oğul iliş­ki­ni­ze za­rar ve­re­cek yak­la­şı­mı as­la ser­gi­le­mem. Ama ger­çe­ğin or­ta­ya çık­ma­sı için ba­zı şey­le­ri ko­nuş­ma­mız ge­rek­ti­ği­ne ina­nı­yo­rum.
YB: Ya­vuz İs­tan­bu­l’­da, An­ka­ra­’da, İz­mi­r’­de, üc­ret­siz ve­ya dü­şük üc­ret­ler kar­şı­lı­ğın­da CHP’­li be­le­di­ye­le­rin ya­nın­da ol­muş­tur. Şim­di na­sıl böy­le ol­du, an­la­mı­yo­rum. Ya­vuz şaş­kın.
UD: Ya­vuz Bin­göl’ün Er­do­ğan ve AKP ik­ti­da­rı­na ya­kın­laş­ma­sı­nı ne­ye bağ­lı­yor­su­nuz?
YB: Tez ­can­lı ol­ma­sı­na, dü­şün­me­den ha­re­ket eden ya­pı­sı­na bağ­lı­yo­rum. Ya­vuz özün­de iyi bir in­san­dır.
UD: Ya­vu­z’­un an­ne­si olan eşi­niz ile bo­şan­dı­ğı­nız­da oğ­lu­nuz kaç ya­şın­day­dı.
YB: 15.

VERECEĞİ PARAYI KABUL ETMEM

UD: Eşi­niz ile ay­rıl­dık­tan son­ra ço­cuk­la­rı­nı­za il­gi­ni­zi de­vam et­tir­di­niz mi?
YB: El­bet­te. Ya­vu­z’­a mad­di yön­den hep yar­dım­cı ol­dum. Bel­ge­le­ri­me da­ya­na­rak söy­lü­yo­rum. An­ne­si ra­hat­sız (Alz­he­imer) ol­du­ğu için gı­ya­bın­da ko­nuş­ma­yı doğ­ru bul­mu­yo­rum. Keş­ke ben de Alz­he­imer ol­say­dım da bun­la­rı gör­me­sey­dim.
UD: Peki di­ğer oğ­lu­nuz­ Oğuz ile gö­rü­şü­yor mu­su­nuz?
YB: Evet. Oğuz Al­man­ya­’da ya­şı­yor. Ge­çen ekim­de onun evin­de mi­sa­fir ol­dum. Oğuz da Ya­vu­z’­dan çok şi­ka­yet­çi. Zan­ne­dil­di ki biz Ya­vu­z’­dan pa­ra is­ti­yo­ruz, o da bi­ze bak­mı­yor. Ha­yır. Pa­ra gön­der­se ben ka­bul et­mem. Be­nim için “ku­mar oy­nu­yo­r” de­nil­miş. Ben ku­mar bil­mem. Kah­ve­ha­ne­ye bi­le git­mem. Üç-dört yıl­dır Ya­vuz ile gö­rüş­mü­yor­duk. Kan­ser ol­ma­ma rağ­men... Ge­çen mart ayın­da Ya­vuz ba­na te­le­fon et­ti. “Ba­ba ya­nım­da kız ar­ka­da­şım var. Si­zin­le ta­nış­mak is­ti­yo­r” de­di. “Ka­pı­mız açı­k” de­dim. Gel­di­ler, bir ak­şam ben­de kal­dı­lar. Ya­vuz’un ba­na mad­di yar­dı­mı üçer, be­şer bin li­ra ol­mak üze­re top­lam­da 30 bin li­ra­yı geç­mez. Benim askerliğinden itibaren ona harcamalarım, verdiğini karşılar.

YALAKALIK YAPANLARIN YOLUNDA...

UD: Ba­ba-oğul ara­sın­da ala­cak-ve­re­cek me­se­le­si ol­ma­ma­lı el­bet­te. Biz asıl ko­nu­mu­za dö­ne­lim. Bu­ra­dan ba­ba ola­rak Ya­vu­z’­a çağ­rı­da bu­lu­nur mu­su­nuz?
YB: Ben bu ik­ti­da­rın an­ti de­mok­ra­tik uy­gu­la­ma­la­rı kar­şı­sın­da Ya­vu­z’­un dik dur­ma­sı­nı is­ter­dim. Sol­cu olup da sa­ğın ni­met­le­rin­den fay­da­lan­mak için sa­ğa ge­çen, ya­la­ka­lık ya­pan, mev­ki­i-ma­kam ka­pan, mil­yar­la­rı ka­za­nan in­san­la­rın yo­lun­da yer al­ma­ma­lı­dır.
UD: İn­san­lar fi­kir­sel ola­rak de­ği­şip baş­ka ide­olo­ji­ye ka­ya­bi­lir. Bu­nun kar­şı­lı­ğın­da çı­kar bek­len­ti­si yok­sa, bi­ri­kim­le­ri­ni pa­ra­ya tah­vil et­me ama­cı yok­sa her­kes bu­na an­la­yış gös­te­re­bi­lir. Ama siz Ata­türk­çü, cum­hu­ri­yet­çi, la­ik-de­mok­rat il­ke­le­ri sa­vu­na­cak­sı­nız, Ale­vi kül­tü­rü­nün top­lum­da­ki sim­ge­le­rin­den bi­ri ola­cak­sı­nız, on­dan son­ra kal­ka­cak­sı­nız ik­ti­da­rı yağ­cı­lık dü­ze­yin­de, üs­te­lik ger­çek­le­ri de in­fi­ale dö­nüş­tü­re­cek bir çar­pıt­ma ile di­le ge­ti­re­cek­si­niz. Bu­ra­da 14 ya­şın­da­ki bir ev­la­dı­mı­zın, Ber­kin’in öl­dü­rül­me­sin­den son­ra olu­şan ve ona kar­şı acı­ma­sız bir tu­tum ser­gi­le­yen Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın san­ki Ber­ki­n’­in an­ne­si­ni yu­ha­lat­ma­sı hak­lıy­mış gi­bi dav­ran­ma­sı ve Ya­vuz Bin­gö­l’­ün onun avu­kat­lı­ğı­na so­yun­ma­sı bü­yük tep­ki­ye ne­den ol­du. Bu ko­nu­da ne di­ye­cek­si­niz?

BERKİN DE ALİ DE BENİM EVLADIMDIR

YB: Ber­kin El­van, İs­ma­il Kork­maz ve di­ğer­le­ri... Hep­si ev­la­dım­. Ber­kin ve an­ne­si­ne ya­pı­lan mu­ame­le­ye kar­şı du­ru­rum. Ya­vu­z’­un adı­na on­lar­dan yüz de­fa özür di­li­yo­rum. Ya­vu­z’­un vil­lala­rı vs. var. Gö­zü da­ha baş­ka yer­ler­de­... Yük­sel­mek is­ti­yor. Bel­ki de yö­nü­nü si­ya­set­te ma­kam-mev­ki­i edin­me ro­ta­sı­na yö­nelt­miş ola­bi­lir. Ge­çen yaz te­le­fon­da Ya­vu­z’­a “Oğ­lum, Ge­zi­’de in­san­la­ra zul­me­den, genç­le­ri öl­dü­ren, kör eden bir an­la­yış­la na­sıl yan ya­na olur­sun? On­la­rın (Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın) ya­nı­na na­sıl gi­der­sin? On­lar­la na­sıl tür­kü söy­ler­si­n” diye sordum. Ba­na “Pe­ki ba­ba ben mil­let­ve­ki­li olur­sam ne ya­pa­cak­sın? Ev­lat­lık­tan ret mi ede­cek­si­n” dedi...



BERKİN’İN AİLESİNDEN BİN KERE ÖZÜR DİLİYORUM

Uğur Dündar, baba Yılmaz Bingöl ile buluştu. Oğlu Yavuz Bingöl’ün büyük infial yaratan sözlerini sordu. Baba Yılmaz Bingöl, “Onlardan bin kez özür diliyorum” dedi.