CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na soru önergesi verdi.

Gökkuşağı, Demir Kafes gibi pek çok projede Ankara’nın milyonlarca lirasını heba eden Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Türkiye’nin en borçlu belediyelerinden biri olduğunu dile getiren Nazlıaka, Ankara Büyükşehir Belediyesinin bir taraftan borçlanırken diğer taraftan kar getiren iştiraklerini elden çıkarttığını ifade etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin sadece ANKAPARK'a bugüne kadar harcadığı para 800 Milyon lira olduğunu anlatan Nazlıaka, "Bu alandan kimlere rant yaratıldığı ise tam bir muammadır. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Bağlı Kuruluşlarının Ekim 2014 itibariyle Hazineye Olan Borç Stoku 2 Milyar 31 Milyon 498 Bin TL’dir. Hukuksuzluk ve denetimsizlikle özdeşleşen hale gelen Ankara Büyükşehir Belediyesi kötü yönetimin, keyfi borçlanmaların faturasını yine Ankaralıların sırtına yüklemektedir. Vatandaşlarımızdan Ankara Büyükşehir Belediyesinin asfalt katılım payı adı altında yüksek meblağda ödeme emri gönderildiği yönünde yoğun şikayetler almaktayım. Bu ödeme emirlerinde, 'Katılım bedeli ödenmediği takdirde taşınmazın tapu kaydına kısıtlama şerhi konulacaktır.' ibaresinin bulunduğunu ifade eden vatandaşlarımız, Ankara’nın yolları yamalarla onarılmaktadır. Yolların durumu ortadayken, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir apartmana 20-30 Bin TL’ye yakın asfalt parası göndermesi kabul edilebilir bir durum değildir. demektedirler. 700 ile 1.500 TL arasında değişen asfalt katılım payı bir Bağ-Kur emeklisinin iki aylığına denk düşmektedir. Anlaşılan o ki Ankara Büyükşehir Belediyesi müsrif yönetimin ve plansız harcamalarının faturasını Ankaralılara ödetmeye çalışmaktadır. Vatandaşlarımıza gönderilen asfalt katılım payı akıllara Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 2009’lu yıllarda asfalt danışmanı adı altında milyonlarca lira ödediği ve Ahmet Gökçek’le aynı takımda yönetim kurulu üyesi olan Serdar Kepenek’i getirmiştir." dedi.

Bu bağlamda Nazlıaka, şu soruları yöneltti:

- Asfalt katılım payları nasıl belirlenmektedir? Asfalt katılım payları neden bu kadar yüksektir? Toplam kaç vatandaşımıza asfalt katılım payı ödeme emri gönderilmiştir? Ödeme emirlerinin toplam tutarı nedir?

- Ankara’da 2009-2014 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılan toplam asfalt miktarı nedir? Bunun büyükşehir belediyesine maliyeti nedir?

- Asfalt katılım payları, verilen hizmetle doğru orantılı, ödenebilir ve makul bir düzeye çekilecek midir?

- Ankara Büyükşehir Belediyesinin yıllık toplam asfalt ihtiyacı nedir? Bunun yüzde kaçı karşılanmaktadır. Asfaltsız yol bulunmakta mıdır? Uzunluğu ne kadardır? Ne kadar sürede asfaltlanması planlanmaktadır?