Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk Dil ve Tarih Kurumunda Atatürk ile ilgili değerlendirmelerine çarpıcı örnekler ile tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili ve Gazeteci Mustafa Balbay, Atatürk'ün bilinen okuduğu kitap sayısının 3997 olduğunu, ancak bu sayının saray odası sayısı olmadığının altını çizdi.

Balbay, SÖZCÜ'ye yaptığı değerlendirmede, Anıtkabir yönetiminin Atatürk'ün okuduğu kitaplardan sadece altını çizdiği sayfaları ayrı bir kitap haline getirdiğini, bunun da 12 bin 500 sayfa tuttuğuna dikkat çekerek, bu miktarın ihale rakamı olarak anlaşılmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bir kaç tane Atatürk yaratıldı. Bir tek Atatürk varken tarih içinde çok sayıda Atatürk üretilmiştir. Gazi Mustafa Kemal'in şahsi maneviyatının yıpratıldığını teesür ile izledik. 1938'de vefaatı nedeniyle üretilen bir Atatürk değil, 1881'de doğan ailesi, eğitimi, askeri ve siyasi hayatı ile yaşam tarzı, fikirleri ile öğretilen bir Atatürk'ün aziz hatırasına gösterilebilecek en güzel hürmet olacaktır." sözlerini hatırlatan CHP'li Mustafa Balbay, " Bu konuşmasından sonra gözlerim yaşardı. Erdoğan bunları söylerken Atatürk'ü öğrenmemiz gerekir derken, içimden vah okulların sınıflarında olan Atatürk köşelerini kaldırmaya çalışan iktidarlara, vah milli eğitimi bozanlara, vah Cumhurbaşkanlığı köşkünü işlevsiz hale getirmeye çalışanlara diye düşündüm.

ATATÜRK'ÜN OKUDUĞU KİTAP SAYISI SARAY ODASI SAYISI DEĞİL

Erdoğan, nutukta yazıyor yeni Türkiye diye konuşuyor. Erdoğan'ın Nutuk'u bilmesi veya okuması güzel bir şey. Eğer Erdoğan Atatürk'ün fikirlerini iyi biliyorum diyorsa benim sayın Erdoğan'a birinci önerim şu olacak. Anıtkabir'e gidiyorsun, Anıtkabir bir çalışma yaptı, Atatürk hayatta kaç kitap okudu. Atatürk'ün bilinen okuduğu kitap sayısı 3997'dir. Sakın yanlış anlaşılmasın. Bu saray odası sayısı değil. Okunan kitap sayısı. Yine Anıtkabir yönetimi Atatürk'ün okuduğu kitaplardan altını çizdiği sayfaları ayrı bir kitap haline getirdi. Bu da 12 bin 500 sayfa tuttu. Bu da ihale rakamı falan değil yanlış anlaşılmasın. Atatürk'ün altını çizdiği sayfaların toplam tutarıdır.

ATATÜRK HALKINA MEYDAN OKUMADI KİTAP OKUDU

Atatürk gerçekten hayatta en çok okuyan liderdi. Atatürk halkına meydan okumadı, bildiğini okumadı, gazel okumadı. Muhalefet edenlerin canına okumadı, kitap okudu. Madem Atatürk'ün izindeyiz diyor, o zaman okuduğu kitaplara bir baksın diyorum. Nutuk'la başlarsa da iyi olur. Erdoğan orada görecektir ki Atatürk'ün halktan aldıkları ile değil verdikleri ile var olduğunu görecektir." dedi.