Belediyeleri AKP'li adayların kazandığı illerde büyükşehir belediyelerine devredilen özel idarelere ait milyarlarca liralık taşınmazlar, CHP ve MHP’nin kazandığı illerde ise Maliye Hazinesi veya bakanlıklara devredildi. Özel idare malları üzerinden en sert tartışmaların yaşandığı illerin başında gelen İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, valiliğin yaptığı devirle ilgili açtıkları davaları değerlendirdi. İzmir Valiliği’nin yaklaşık 3 milyar lira tutarındaki taşınmazları Hazine ve bakanlıklara devretmesi aleyhine 160’tan fazla dava açtıklarını hatırlatan Kocaoğlu, sürecin devam ettiğini belirterek, kaybetmeleri gibi bir durumun söz konusu olmadığını savundu.

Başkan Kocaoğlu, davanın ya Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğine ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlanacağına inandıklarını belirterek, “Şu anda bir gelişme yok, bekliyoruz. Şimdi şöyle bir şey var, yasada yapılan değişikliğe göre belli konular dışında yürütmeyi durdurma kararı verilmiyor. Ondan dolayı, yürütmeyi durdurma kararı verilmemesinden dolayı bir şey var, dava kaybetti diye bir şey yok. Dava devam ediyor.” dedi.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 160 DAVA AÇMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü, kapatılan İl Özel İdaresi'nin mallarının paylaşımı kararlarının iptali için yargı süreci başlatmış ve idare mahkemelerinde 160'ı aşkın dava açmıştı. Mahkeme süreci devam eden mallar arasında Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil Köyü, Narlıdere Vilayet Ormanı ve Mesire Yeri, Bornova Belkahve Atatürk anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova Motor Sporları Yarış Pisti, eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi hizmet binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinesi yer alıyor.

AKP'Lİ BELEDİYELERE DEVREDİLMİŞTİ

Özel idarelere ait mallar, AKP'nin kazandığı büyükşehirlerde belediyelere devredildi. Trabzon'da valilik bünyesinde kurulan mal dağıtım komisyonu, özel idareye ait bütün malları AKP'li belediyeye devretti. Buna karşılık CHP ve MHP'nin kazandığı illerde ise mallar, Hazine ve bakanlıklara devredildi. İzmir'in CHP'li Büyükşehir Belediyesi'nin yanısıra CHP'li Aydın ve MHP'li Manisa belediyeleri de aynı sıkıntıyı yaşadı.

CİHAN