AKP'nin Afyonkarahisar kampının kapanış konuşmasını gerçekleştiren ve açıklamalarında çözüm sürecine değine Davutoğlu, kamu düzeninden taviz verilmeyeceğini vurgulayarak "Her ne surette olursa olsun kim sabote etmek isterse istesin etmeye çalışırsa çalışsın mutlaka kararlılıkla sürdürülecektir. Bizim için bu mesele milletimizin bütünleşmesi bakımından önemlidir. Ülkemizin bekası açısından kaçınılmazdır. Çözüm süreci demokratikleşme ve özgürlük alanlarının genişletilmesi ile desteklenmeye devam edecektir. Çözüm süreci kararlılıkla sürdürülürken kamu düzeni konusunda herhangi bir ihmale tereddüte fırsat verilmeyecektir. Kamu düzeni ile çözüm süreci arasında bir tür ikilem oluşturmaya çalışanlara fırsat verilmeyecek. Ne çözüm süreci bahane edilerek kamu düzeninden taviz verilebilir ne de kamu düzeni provoke edilmek sureti ile çözüm süreci akamete uğratılabilir. Ortak aklımızı diyor ki bu milletin her bir ferdini bu ülkeye aidiyet bağı ile bağlamak bu ülkenin ikbali ve istikbali için temel bir zarurettir. Bu aidiyet bağının zayıfladığı toplumlarda Suriye'de Irak'ta neler olduğunu hepimiz gözlüyoruz" dedi.

"BAŞKA PARTİDE BÖYLE TEMSİL GÜCÜ YOK"

İstişare toplantısında format değişikliği yaptıklarını belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üç konuda eş zamanlı olarak derinlemesine tartışma yapma kararı aldık. Bunlardan birisi çözüm süreci ve iç güvenlik reformu, ikincisi dış politikada bölgemizde yaşanan değişim, üçüncüsü ise küresel ekonomi ve Türkiye'deki değişim. Bu üç ana tartışma konusunda saatlerce süren istişareler yapıldı. Tamamı ile interaktif istişareler yaşandı. Bunu çok önemsiyorum. Türkiye'nin her ilinden her bölgesinden milletvekillerimiz teşkilat temsilcilerimiz burada. Başka hiçbir partide böyle bir temsil gücü yoktur"

"ÇÖZÜM SÜRECİ DESTEKLENMEYE DEVAM EDECEKTİR"

Konuşmasında çözüm süreci vurgusu yapan Başbakan Davutoğlu, "Uzun muhasebe döneminden sonra Türkiye'de yürütülmekte olan çözüm süreci sadece Türkiye için değil bölgemiz için de en önemli başarı hikayesidir. Her ne surette olursa olsun kim sabote etmek isterse istesin etmeye çalışırsa çalışsın mutlaka kararlılıkla sürdürülecektir. Bizim için bu mesele milletimizin bütünleşmesi bakımından önemlidir. Ülkemizin bekası açısından kaçınılmazdır. Çözüm süreci demokratikleşme ve özgürlük alanlarının genişletilmesi ile desteklenmeye devam edecektir. Çözüm süreci kararlılıkla sürdürülürken kamu düzeni konusunda herhangi bir ihmale tereddüte fırsat verilmeyecektir. Kamu düzeni ile çözüm süreci arasında bir tür ikilem oluşturmaya çalışanlara fırsat verilmeyecek. Ne çözüm süreci bahane edilerek kamu düzeninden taviz verilebilir ne de kamu düzeni provoke edilmek sureti ile çözüm süreci akamete uğratılabilir. Ortak aklımızı diyor ki bu milletin her bir ferdini bu ülkeye aidiyet bağı ile bağlamak bu ülkenin ikbali ve istikbali için temel bir zarurettir. Bu aidiyet bağının zayıfladığı toplumlarda Suriye'de Irak'ta neler olduğunu hepimiz gözlüyoruz" açıklamasında bulundu.

"HEP BİR KESİMİ DIŞLAYAN POLİTİKALAR"

Bazı partilerin sadece ülkenin bir kesimine ya da bir bölgesine hitap ettiğini dile getiren Davutoğlu, "Konuştukları dil kullandıkları siyasi terminoloji hep bir kesimi dışlayan politikalar. HDP'nin en barışçıl görünen açıklamalarına dahi baktığınızda bırakınız Türkiye'nin bütününü kuşatmayı Türkiye'nin batısında ortasında yaşayan ve diğer vatandaşlarla barış içinde yaşayan Kürt vatandaşlarımıza dahi hitap etmez. Sadece belli bir bölgedeki vatandaşlarımıza hitap etmeye çalışır. Siyasetin hedefi de bir kesime ait kullandığı dil de bir kesime ait. MHP ve CHP için de bu geçerli" diye konuştu.

"AK PARTİ VAR OLDUKÇA PARALEL YAPILANMAYA İZİN VERİLMEYECEKTİR"

Konuşmasında "Ak Parti var oldukça hangi formatta olursa olsun hiçbir vesayetçi hiçbir paralel yapılanmaya da izin verilmeyecektir. İstişarelerimizin ortak aklı bu gerçeğe de işaret etmektedir" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin çevresindeki ülkelerde yaşanan travmaları hatırlatarak "Bu bölgelerin istikrara ve huzura kavuşması için Türkiye, elinden gelen bütün çabayı gösterecektir. Bu yangının ülkemize sirayet etmemesi için gelecek nesillere zihnen parçalanmış bir ülke bırakmamak için çevremizdeki bu ateş yangınının Türkiye'ye sirayet etmemesi için her türlü tedbiri alacağız. Çevre bölgelerde sadece Suriye ve Irak'ta değil bütün Balkanlar'da Ortadoğu'da Kafkasya'da Orta Asya'da kardeş haklarımız bize dönük herhangi bir talep ile geldiklerinde bir an bile tereddüt etmeden onların taleplerine her türlü imkanımızla karşılık vermeye çalışacağız. Bizden yardım isteyen kardeşlerimize sen Arap mısın Kürt müsün Şii misin Sünni misin diye sormayız" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HİÇBİR TERÖR GRUBUNU DESTEKLEMEYECEKTİR"

Uluslararası medyanın Türkiye'yi belli terörist gruplar ile alakalandırma çalışmaları yaptığını ifade eden Davutoğlu, "Türkiye hiçbir dönemde hele hele Ak Parti dönemlerinde herhangi bir radikal grubu terör grubunu şiddet grubunu desteklememiştir, desteklemeyecektir. Onlara nasıl karşı çıkmışsa halkının üzerine varil bombaları yağdıran kimyasal silah kullanan 300 bin masumu katleden Suriye rejimine ve benzer rejimlere karşı çıkmıştır, karşı çıkmaya devam edecektir. Bu açık ve şeffaf politikamız sürdürülecektir" şeklinde konuştu.

"BİZİM İKTİDARIMIZIN ALTERNATİFİ YOKTUR"

Ekim ayında cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatının gerçekleştirildiğini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti: "Hani birileri Türkiye'yi karamsar tabloların içine hapsetmek istiyor ya hani birileri ah ayakları bir tökezlese ah bir sendeleseler de beddualar ya da başka kötü niyetler doğru çıksa diyor ya onun inadına millet iradesinin bereketlendirdiği Türk ekonomisi istikrarlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Büyük bir ülke olmanın getirdiği birçok travmaları kendi içimizde yaşadığımız meydan okumaları görüyoruz ama ekonomimiz inadına büyüyor. Cari işlemler açığının düşmesi Türk ekonomisinde yapısal anlamda da çok sağlıklı bir aşamaya gelindiğini gösteriyor. Bu çalışmaları sürdüreceğiz. Dünya ekonomisinde krize girildi diye Türkiye'de karamsar tablo üretmeye çalışanlar başarılı olamayacaklar. 62'nci hükümeti kurarken seçim hükümeti kurmadık. Geçmişte de hiçbir zaman seçim hükümeti uygulamadık. Çünkü biz şundan emindik. Önümüzdeki kısa ve orta gelecekte bizim iktidarımızın alternatifi yoktur. Uzun gelecekte de yoktur ama mütevazi olmaya çalışıyorum. Seçim kaygısı ile şu seçimi bir atlatalım sonra bakarız, diyemeyiz. Çünkü o seçimi atlattıktan sonra da biz iktidar olacağız"

"TUZAK ONLARA VİZYON BİZE YAKIŞIR"

Konuşmasını sonlandırırken ekonominin kalıcı ve istikrarlı kalkınma ile büyüdüğü, vatandaşların başı dik ve onurlu bir şekilde yaşadığı bir Türkiye vaad ettiklerini belirten Davutoğlu, "Önümüze engeller çıkaracaklar, biliyoruz. Yine tehditlerine provokasyonlarına devam edecekler, biliyoruz. Yine tuzaklar kuracaklar, biliyoruz. Ama onlar da bilsin ki biz bu tuzaklar karşısında vizyonlar üreteceğiz. Bu provokasyonlar içerisinde vakur bir şekilde siyasi yürüyüşümüze devam edeceğiz. Bu hileler karşısında hiçbir zaman dürüstlüğümüzü samimiyetimizi ve millete olan inancımızı kaybetmeyeceğiz. Tuzak onlara vizyon bize yakışır. Hile ve desise onlara dürüstlük ve samimiyet bize yakışır. Hakaret ve tahkir onlara edep bize yakışır. Kriz çıkarmak onlara deva bulmak bize yakışır. Çatışma çıkarmak onlara çözüm bulmak bize yakışır" dedi.