BM Genel Kurulu’na hitap eden Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın geniş bir coğrafyasının derin krizler içinde olduğunu dile getirdi. "21. yüzyılda hâlâ insanlar açlıktan, salgın hastalıklardan ölüyor. Çocuklar ve kadınlar, savaşlarda hunharca katlediliyor." diyen Erdoğan, bunu insan onuruna yaraşır bir manzara olmadığını kaydetti.

 

"Çocukların öldüğü ve öldürüldüğü bir dünyada hiç kimse masum değildir, hiç kimsenin can güvenliği yoktur. Hiç kimse de sürdürülebilir barış ve refah içinde olmaz." diyen Erdoğan, sadece geçtiğimiz yıl dünya genelinde 5 yaşın altında 6 milyon 300 bin çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

 

Suriye’de ve Filistin'de öldürülen çocuklara vurgu yapan Erdoğan, "Gazze Şeridi’nde en modern ve ölüm saçan silahların doğrudan hedefi olarak 490 çocuk katledildi, 3 bin çocuk yaralandı. Kameraların ve objektiflerin karşısında, yani dünyanın gözü önünde sahilde oynayan, parklarda koşuşturan, okullara-camilere sığınan, en güvenli yer bildikleri annelerinin kucağına kıvrılan çocuklar acımasızca yok edildiler." şeklinde konuştu.

 

Dünyanın bu zulme dikkatini çekmeye çalışanları susturmak için birtakım yaftaların kullanıldığını dile getiren Erdoğan, “Irak’ta, Suriye’de işlenen cinayetlere, Mısır’da demokrasinin katledilmesine itiraz edenler yine birtakım haksız ve asılsız ithamlara maruz kalıyor, anında teröre destek vermekle itham ediliyorlar. Basın özgürlüğü yok diye bazı ülkeleri kıyasıya eleştirenlerin, Filistin’de öldürülen 16 gazeteciyi görmezden gelmesi, medya mensuplarına yapılan baskıyı duymazdan gelmesi küresel vicdanın dikkatlerinden kaçmıyor.” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zulümlere sessiz ve tepkisiz kalanların insanlık suçuna alenen ortak olduğunu vurguladı. Modern dünyanın sergilediği çifte standardın geniş halk yığınları nezdinde ciddi bir güvensizlik oluşturduğunu dile getiren Erdoğan, bunun adalet duygusunu zedelediğine ve milyonlarca insanı umutsuzluğa sevk ettiğini belirtti. Erdoğan, uluslararası terörün en temel beslenme kaynaklarından biri de bu güvensizlik duygusu olduğunu vurguladı. Erdoğan, çocukların katledilmesine karşı sergilenen kayıtsızlığın tüm dünyada teröre oksijen sağladığını söyledi. Erdoğan, “BM’den ve uluslararası kurumlardan umutlarını kesenler; çaresizlik ve umutsuzluk içinde terörün tuzağına düşüyorlar.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin BM'yi etkisiz hale getirdiğini söyledi

 

BM Genel Kurulu'na hitap eden Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'de yarım asırdır devam eden sorunun bölgedeki birçok meselenin temel kaynağı olduğunu hatırlattı. Erdoğan, Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını ve iki devletli çözümün siyasi, insani ve ahlaki bir sorumluluk olduğunu dile getirdi. Erdoğan, bu konuda artık icraata ihtiyaç olduğunu vurguladı.

"Dünya, 5'ten büyüktür." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin veto hakkına sahip daimi 5 üyesinin dünya gerçekleriyle bağdaşmayacak şekilde BM'yi etkisiz hale getirmesinin küresel vicdanın kabul edebileceği bir durum olmadığını söyledi. Erdoğan, "Tüm alınan kararlar, bakıyorsunuz, bir ülkenin iki dudağı arasındadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Filistin'de sadece birkaç ay içinde 2 binden fazla masum insan katledilirken BM gereken çözümü üretememiştir. Suriye'de dört yıldır 200 binden fazla kişi katledilirken, 9 milyona yakın insan yer değiştirirken, BM yine etkili çözümler sunamamıştır." ifadelerini kullandı.

 

Erdoğan, kimyasal silahlarla ilgili hassasiyet gösteren fakat konvansiyonel silahlarla 200 bin kişinin katledilmesini suç telakki etmeyen zihniyeti sorguladı.

Mısır'da darbe karşıtı binlerce masum insanın katledilmesini BM ve demokratik dünyanın sadece izlediğini dile getiren Erdoğan, "Ve bu darbeyi yapan kişi meşrulaştırılıyor. Eğer demokrasi diyorsak, sandığa saygı duyalım. Yok, demokrasi değil de darbeyle gelenleri savunacaksa o zaman bu BM niye var diye merak ediyorum." ifadelerini kullandı.

Irak'taki kontrolsüzlük, terör ve göç dalgası konusunda BM'nin etkisiz kaldığını dile getiren Erdoğan, "Küresel ve bölgesel sorunlara çözüm konusunda daha hızlı ve etkili kara alma mekanizmaları kurulmalı, BM doğruyu savunma konusunda çok daha cesur olmalıdır." dedi.