Rıza Zarrab’ın, 17 Aralık büyük rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklu kaldığı süre içerisinde eşi Ebru Gündeş tarafından ve tutuklu bakan çocuklarının aileleri tarafından cezaevinde günaşırı ziyaret edilerek, sevdikleri yemeklerin taşınmasını herkesin TV’lerden izlemesine rağmen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu durumun yaşanmadığını öne sürdü.

CHP’li Umut Oran’ın önergesini yanıtlayan Bozdağ, bu kişilere dışarıdan herhangi bir yiyecek içecek maddesinin verilmediğini, tutuklara özel muamele yapılmadığını, tüm iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu.

Günlerce görüntüler izlendi ama doğru değilmiş!

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın 3 Ocak’ta TBMM’ye sunduğu soru önergesini 15 günlük yasal süresinin üzerinden 8 ay daha geçtikten sonra ancak yanıtlayan Bakan Bozdağ, TV ve gazetelerde günlerce yayınlanan görüntülerin doğru olmadığını savundu.

Zarrab ve o dönem tutuklu olan Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Zafer Çağlayan’ın çocuklarının ilgili yönetmelik hükümleri doğrultusunda ziyaret edildiğini belirten Bekir Bozdağ, “Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, bu kapsamda Metris 1 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan tüm tutuklulara, 5275 sayılı Kanunun 72. Maddesi hükümleri gereğince, dışarıdan herhangi bir çiğ veya pişmiş gıda maddesinin verilmesinin söz konusu olmadığı bildirilmiştir” dedi .

Farklı uygulama yokmuş!

Mevzuat uyarınca uygulama yapıldığı için hakkında işlem yapılan adli veya idari personel olmadığını açıklayan Bozdağ, “Bahse konu tutuklulara farklı bir uygulama yapılmasının söz konusu olmadığı, bu hususlardaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını” da öne sürdü.

Bakan, insan aklıyla, vatandaşla dalga geçiyor

Bu yanıta tepki gösteren Umut Oran ise “Vatandaşla, devletle dalga geçen bu yanıttan ötürü bakanı kınıyorum. Günlerce kameralar bu ziyaretleri ve tutukluların sevdikleri yiyeceklerin nasıl içeriye taşındığını çekti, haberler yapıldı, fotoğraflar basına yansıdı. İnsanın aklıyla dalga geçmeye çalışıyorlar, bu yaşananlara dahi göz göre göre ‘olmadı, yok böyle bir şey’ diyebiliyorlar. Bu yanıtı verebilmek için 8 ay beklediler sanırım” diye konuştu.

Sorularda neler vardı?

Umut Oran, Bozdağ’a ise şu soruları yöneltmişti:

- İran kökenli Reza Zarrab (Rıza Sarraf) halen tutuklu bulunduğu Metris Cezaevinde özel muamele mi görmektedir? Zarrab’ın özel muamele görmesinin gerekçesi nedir?
- Ebru Gündeş’in eşi Reza Zerrab’ı tutuklu olduğu bu 15 günlük dönemde 3 kez ziyaret edebilmesi nasıl mümkün olmuştur? Cezaevinde yakınları olanlar Ebru Gündeş örneğinde olduğu gibi her gün cezaevi ziyareti yapıp birer saat görüş yapabilir mi?
- Ebru Gündeş ve tutuklu bakan çocuklarına götürülenlerde olduğu gibi yakınları tutuklulara her türlü yiyecek içeceği götürebilir mi?
- Bu ziyaret dolayısıyla görevini ihmal, suistimal eden kamu görevlisi var mıdır, hakkında inceleme-araştırma başlatılan görevli var mıdır, sonuçta haklarında hangi işlem tesis edilmiştir?
- Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında yönetmeliğe göre “Hükümlü ve tutuklular, yakınları ile haftada bir kez olacak şekilde, üçü kapalı biri açık görüş olmak üzere ayda dört kez görüşme yapabilir. Belirlenen ziyaret günü ve saatleri dışındaki ziyaretleri ile tutuklu ve hükümlü yakınları dışında kalan kişilerin ziyaretlerine, makul sebep bulunması halinde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı olarak izin verilebilir” denilmesi karşısında, Ebru Gündeş için uygulanan “makul sebep” nedir? Söz konusu ziyaretlere izin veren Cumhuriyet Başsavcısı, Başsavcıvekili, Savcısı kimdir?
- Reza Zarrab ile halen tutuklu bulunan eski bakan çocukları Barış Güler ve Kaan Çağlayan’a verilen sınırsız görüşme izni, Silivri Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin yakınlarına da niçin aynen uygulanmamaktadır? Silivri’deki hükümlü ve tutukların yakınlarına niçin ayda bir kez sadece 45 dakika açık görüş izni verilmektedir?